24.07.2017 - 04:46 | Son Güncellenme:
UTKU BOLULU DHA
İzmir’de 2003’ten bu yana kamuoyunun yakından izlediği ‘İzmir Yeni Kent Merkezi Planı’ kapsamında, yıkılan Alsancak Stadı’nın arkasında yer alan, Tariş’e ait değerli arazilerle ilgili imar planlaması ve buraya yapılacak projelerle ilgili tartışma ve davalara yenisi eklendi.
Tariş’e ait 140 bin metrekare genişliğindeki araziyle ilgili olarak daha önce konut, rezidans, ofis, otel, AVM’nin de içinde olduğu proje için harekete geçen Özak GYO, meslek odalarının açtığı davada, yargının bu projeye olanak sağlayan plan notlarını iptal etmesi sonrası projeyi yapmaktan vazgeçti.
Emlak Konut sürdürdü
Ardından Tariş ile protokol imzalayan Emlak Konut GYO, projeyi yürütmeye devam etti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, EPP (Emlak Planlama Proje Yönetim A.Ş) verilen alana üçte bir konut yapılmasının önünü açan plan notunu, ekim ayında onayladı.
Bakanlık onaylamıştı
Bu sürecin ardından 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar plan değişiklikleri sürecinin Büyükşehir ve Konak Belediyesi’ne gelmesi beklenirken, planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dan onaylanarak askıya çıktı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Tariş arazilerini kapsayan 1/5000 ölçekli Nâzım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğini 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile KHK ve 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca 10 Mayıs’ta onaylamasının ardından hızlı bir gelişme daha yaşandı.
Emlak GYO, Haziran ayında arazilerin arsa satışı karşılığı gelir paylaşım ihalesini yaptı. Tariş arazileriyle ilgili olarak Mayıs ve Haziran ayında yaşanan bu gelişmelerin ardından Temmuz ayında bu kez Mimarlar Odası Genel Başkanlığı ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Emlak GYO projesinin yapımına olanak sağlayacak olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı planların yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.
‘Sosyal donatı alanları çok az’
Dava konusu planda nüfus artışı olmasına karşın sosyal donatı alanının azaldığına dikkat çeken meslek odaları, ayrıca konuta ayırılacak alanla ilgili itirazda bulundu. Büyükşehir’in 14 Ekim 2016’da onayladığı plan notlarında, konut kullanım oranının yapı inşaat alanının üçte birinden fazla olmayacağına dikkat çeken meslek odaları, dava konusu planda yapı inşaat alanının yüzde 40’ına kadar konut yapılabilmesine olanak tanınmasının mevzuatta tanımlanan konut oranlarının da üzerinde olduğunu belirtti.