01.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
TANSU BABURHAN
2018-2019 öğretim yılında öğrencilerine kapılarını açmaya hazırlanan Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Berktaş, iddialı bir başlangıç yapacaklarını söyledi. Rektör Berktaş, ilk mülakatını Milliyet Ege’ye verdi, üniversiteye dair planlarını anlattı...
Bakırçay Üniversitesi, 15 Temmuz darbesi sonrası kapatılan Gediz Üniversitesi’nin yerine, bütün siyasi aktörlerin de desteğiyle Menemen Seyrek’te kuruldu. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında 5 fakülte, 3 yüksekokul ve 3 enstitüsüyle öğrencilere kapılarını açacak.
Sıfırdan bir devlet üniversitesi kurduklarını belirten Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş, ilk yıllarına iddialı bir giriş yapmak istediklerini belirtti. Üniversitenin kuruluşundan bir yıl sonra atandığını söyleyen Prof. Dr. Berktaş, “Ben adaylar arasında yoktum. Gelen bir teklif üzerine memleketim olan İzmir’e farklı bir güzellik, akademiye de farklı bir esinti getirmek amacıyla geldim” dedi.
Üniversiteye ilk etapta sosyal bilimlerde öğrenci alacaklarını kaydeden Rektör Berktaş, laboratuvar eksikliklerinden dolayı sağlık ve fen bilimlerine daha sonra öğrenci kabul edeceklerini söyledi.
Araştırma hastanesi
Prof. Dr. Mustafa Berktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki dönemde hukuk, iktisadi ve idari bilimler ve fen edebiyat fakültelerinin edebiyat bölümlerine öğrenci alacağız. Her bölüme 50 öğrenci kabul edeceğiz. Sağlık bilimleri ve mimarlık mühendislik fakültesinde de öğrenci almayı planlıyoruz. İki hafta önce, tıp fakültesi kuruluş dosyasını YÖK’e verdim. İzmir’in kuzeyinde üçüncü basamak sağlık hizmeti veren bir tıp fakültesi yok. Bergama, Aliağa tarafından gelindiğinde de kolayca ulaşılabilinecek eğitim araştırma hastanesi ve tıp fakültesi bulunmasını istiyoruz.”
Akademisyen kriteri
İlk olarak dekan ve rektör yardımcılarıyla ilgili çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Rektör Berktaş, her bir fakültenin uygun kişilere emanet edilmesini istediklerini sözlerine ekledi. Akademisyen kadrosunda İzmirli olma faktörünün önemine dikkat çeken Berktaş, “Yetkin ve genç akademisyenleri, etik ve ahlaki değerler konusunda hassas olan, tercihen İzmir ve çevresinde ya da İzmir ile bağı olan, üç büyük şehirde çalışma tecrübesine sahip, ilk 20 üniversiteden olan akademisyenlerle buradaki idealimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. İzmir’in sağlık turizmi potansiyeli çok yüksek. Sağlık turizmin ötesinde yeni alanlar var. Ülkemiz ve Avrupa’nın ihtiyacı olan ‘İleri Yaş Bakım Merkezleri’ gibi. Biz bütün birikimlerimizi birleştirip bu bölgede ‘sağlık köyü’ kurmak istiyoruz. İçinde termal turizmin, kaplıcanın, ileri yaş bakım merkezinin ve denizin de bulunabileceği sağlık köyümüz olsun istiyoruz” şeklinde konuştu.
VETERİNER VE ZİRAAT FAKÜLTESİ
Üniversiteye dair gelecek planlarını da anlatan Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş, şunları söyledi:
“Ülkemizde hayvancılık gerçekten sıkıntılı bir durumda. Bölge olarak da bir iki köy dışında bu işi yapan yok. İzmir’deki 8 üniversitede de veteriner fakültesi yok. Biz hem bölgeye hem İzmir’e hem de ülkeye yol gösterebilecek veteriner ve ziraat fakülteleri, onlara bağlı olarak ‘İyi Tarım Uygulamaları Merkezi’ni açmak istiyoruz.”