EgeRobot obezite cerrahisinde fark yaratıyor

Robot obezite cerrahisinde fark yaratıyor

28.09.2024 - 00:31 | Son Güncellenme:

Obezite ve böbrek üstü bezleri başta olmak üzere endokrin hastalıkları günümüzde giderek artan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bu hastalıkların cerrahi tedavisinde en ileri teknolojilerden biri olan robotik cerrahi; hem hasta, hem cerrah için avantaj sağlıyor.

Robot obezite cerrahisinde fark yaratıyor

Didem Seymen - Cerrahide robot teknolojisi, obezite, böbrek üstü bezleri (adrenal) cerrahisinde de hasta ve hekimlere konfor sağlıyor. Medicana International İzmir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Varlık Erol, robot teknolojisi ile ilgili MİLLİYET’e şu bilgileri verdi…

Haberin Devamı

Kilo alma ihtimali düşer

Dünya genelinde giderek artan bir sorun haline gelen obezite konusunda diyet, egzersiz ve medikal tedavilere cevap vermeyen hastalar için cerrahi müdahalelerin bir çözüm olabildiğini dile getiren Prof. Dr. Varlık Erol, tüp mide ameliyatı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Tüp mide (sleeve gastrektomi) ve gastrik bypass operasyonlarını, robotik teknolojinin yardımıyla güvenli ve etkin bir şekilde gerçekleştirme olanağı var. Bu yöntemde midenin büyük bir çoğunluğu yani yaklaşık yüzde 70-80’i çıkarılarak, kalan mide bölümü dar bir tüp şekline getirilir. Başlangıçta yüksek riskli ve aşırı obez hastalarda iki aşamalı bariatrik cerrahinin ilk aşaması olarak kullanılırken, yeterli kilo kaybı sağlaması nedeniyle günümüzde temel bariatrik cerrahi yöntemlerden biri olarak uygulanmaktadır. Tüp mide; yeterli kilo kaybı sağlaması, herhangi bir bağırsak rotasyonu yapılmadığından dolayı tıkanıklığa (internal herniasyon sonucu) neden olmaması, yabancı bir  cisim olmaması ve böylece yabancı cisme bağlı kayma ve erozyon risklerinin ortadan kalkması gibi klinik avantajlara sahip bir tekniktir. Tüp mide sadece yemek alımını kısıtlayarak değil, aynı zamanda metabolik etkileri sayesinde de özellikle leptin ve ghrelin gibi beslenme ile ilgili hormon düzeylerinde de değişikliğe neden olarak kilo kaybı sağlayan bir yöntemdir.”

Haberin Devamı

Gastrik bypass tekniğinde hastanın mide hacminin yüzde 90 oranda küçültüldüğünü belirten Erol, “Hastanın kullanabildiği mide hacmi yaklaşık 15-30 ml’dir. Mide poşunun küçük olması sayesinde hasta operasyon sonrası küçük miktarda gıda alımıyla doygunluk hissetmektedir. Alınan gıdalardaki özellikle yağların ve karbonhidratların temel emilim yeri ince bağırsaklardır. Bu ameliyat yöntemiyle ince bağırsakların yolaklarında yapılan değişiklikle, gıdaların özellikle yağların ve karbonhidratların emilimi de azalmaktadır. Böylelikle kilo kaybı gerçekleşmekte ve uzun vadede tekrar kilo alımı ihtimali daha düşük olmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Varlık Erol, robotik obezite ameliyatlarında, hastanın karın bölgesinde yapılan minik kesilerden kapalı ameliyat yapıldığını dile getirerek, “Robotik cerrahinin sunduğu avantajlarla küçük kesiler sayesinde, operasyon sırasında ve sonrasında komplikasyon olasılığı azalır. Hastalar genellikle hızlı iyileşir ve kısa sürede taburcu olabilir. Robotun minimal invaziv doğası sayesinde hastaların iş ve sosyal hayatlarına çabuk dönmeleri sağlanır” dedi.

Haberin Devamı

İyileşmeyi hızlandırıyor

Böbrek üstü bezi operasyonlarının da (adrenalektomi) robot teknolojisi ile güvenle yapılabildiğini belirten Erol, standart laparoskopik tekniklerle karşılaştırıldığında özellikle büyük tümörlerde ve morbid obez hastalarda avantajlar sağladığını söyledi. Robotik cerrahisi ile yapılan operasyonların üstün teknolojik özellikleri sayesinde ameliyat sonrası hasta konforunu arttırarak normal yaşama dönüşü hızlandırdığını ifade eden Erol şu bilgileri verdi: “Robotik adrenalektomi ile; operasyon sonrası az ağrı, kısa hastanede kalış süresi, erken iyileşme, uzun dönem sonuçlar açısından cerrahi ile karşılaştırıldığında benzer sonuçlar elde edilir. Minimal invaziv robotik adrenalektomi; primer adrenal kanser dışındaki patolojiler için tercih edilen yaklaşımlardan biridir.”

Haberin Devamı

Ameliyatı robot mu yapıyor?

Prof. Dr. Varlık Erol, ‘Ameliyatı robot mu yapıyor?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Buna rahatlıkla ‘hayır’ diyebiliriz. Ameliyatı yapan robot değil yine bir cerrah. Robotik cerrahide cerrah robota komut verir, hasta konsolunda bulunan kollar ise cerrahtan aldığı tüm komutları birebir eşzamanlı olarak yansıtarak operasyonu gerçekleştirir. En önemli fark ise cerrah ameliyat bölgesini robotun yetenekleri sayesinde çok daha net ve yakından, 3 boyutlu olarak görebilir, oturarak çalıştığı için daha az yorulur ve buna benzer birçok avantajı kullanabilir.”

Genel cerrahide robotla hangi ameliyatlar yapılabiliyor?

Obezite cerrahisi (sleeve gastrektomi, gastrik bypass)

Kolorektal cerrahi (kalın bağırsak kanserleri)

Mide kanseri ameliyatları

Adrenal bez cerrahisi (böbrek üstü bezi)

Haberin Devamı

Safra Kesesi

Tüm fıtık operasyonları