27.10.2018 - 03:41 | Son Güncellenme:
İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 2009 yılında kurulan, kent ekonomisinde söz sahibi kurum ve kuruluşların üye olduğu İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun (İEKKK) 81’inci toplantısı, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapıldı. Toplantıda İzmir ekonomisinin son durumu ayrıntılı şekilde anlatıldı.
Sorunlu model
Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu darboğzdan çıkış yollarının da tartışıldığı toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Cumhuriyet tarihinde ilk devalüasyon 1984 yılında oldu. O günden bugüne bir şey değişmedi, demek ki ekonomi modelimizde bir sorun var” dedi. Ekonomik çarkın dönebilmesi için nakit paraya ihtiyaç olduğunu belirten Kocaoğlu, şöyle konuştu:
“Parayı yurtdışından borçlanıp bulabiliriz ancak dolar kuru bu kadar yüksekken bunu yapmak intihar olur. Bir ülke parasını ve ürettiği katma değerli ürünü satabiliyorsa, ihracat ithalat dengesi ülke lehine değişir ancak, bizim sistemimizde üretimin ve tasarrufun payı gitgide azaldı, tüketim arttı. Bu sistem devam ettiği müddetçe borcumuzla birlikte hem siyasi hem de ekonomik bağımlılıklarımız artacak. Bu ekonomi anlayışını terk edip, çalışmalı, üretmeli ve tasarruf etmeliyiz. Oysa biz, ‘Muhtacım, kocam yaşlandı, anam yaşlandı, toruna bakıyorum’ diye devlet yardımlarıyla geçinen bir toplum haline geldik. Özel sektör çalışacak adam bulamıyor. Onbinlerce kişi belediyede işe girmek istiyor. Bu yüzden sokağa çıkamıyorum. Durumu tersine çevirmeden bu ülkenin düze çıkması mümkün değil.”