28.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsaldaki üreticiye desteği 1 milyar 78 milyonu buldu. Soğuk hava, işleme ve paketleme tesisleri yapılan, yolları asfaltlanan, ürünleri en yüksek fiyattan satın alınan üreticilerin yüzü güldü.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsaldaki üreticiye 2007’den bu yana verdiği desteğin parasal miktarı 1 milyar 78 milyon liraya ulaştı. Türkiye’de “Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı” kuran ve sözleşmeli üretim modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir , ‘Okul Sütü’ projesi ile başlattığı sözleşmeli alımları çiçek, fidan, süt mamulleri, zeytinyağı gibi ürünlerle çeşitlendirdi.
Köylü, çiftçi ve üreticilere dağıtılan zeytin ve meyve fidanı sayısı 4 milyonu buldu. Üreticilere yaklaşık 10 bin küçükbaş hayvan dağıtıldı, yavrularla birlikte 20 bin küçükbaş hayvandan oluşan bir umut sürüsü doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal’ın hazırladığı “İzmir Tarımında Büyümenin Analizi” başlıklı araştırmaya göre, 2004-2017 döneminde İzmir tarımındaki büyüme oranı, Türkiye ortalamasının 2.4 kat üzerine çıktı, yüzde 7.5 düzeyine ulaştı.
Örnek projeler
İzmir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de oran 19.5’e düşerken İzmir’de tarımsal istihdamın nüfusa oranı yüzde 10.5’e yükseldi. Kentteki kırsal nüfus oranı yüzde 30.7’yi buldu.
7 yıl boyunca ‘Okul Sütü Projesi’ ile örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, dar gelirli ailelerin yaşadığı bölgelerdeki 1-5 yaş grubu çocukları hedef alan “Süt Kuzusu” projesini başlattı. 130 bin çocuk, İzmirli üreticinin ürettiği sütle büyüyor.
Sözleşmeli üretim modeliyle çeşit ve kaliteyi artıran Bayındırlı çiçekçiler, Hollanda’ya bile ihracat yapar duruma geldi. Ülke tarihinde ilk kez ova yollarını asfaltlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılından bu yana yaklaşık 6 bin 300 kilometrelik üretim yolunun sathi kaplamasını gerçekleştirdi. Küçük Menderes, Gediz, Nif ve Yarımada havzalarında biyolojik atıksu arıtma tesisleri kuruldu. Selçuk’ta meyve-sebze işleme ve soğuk hava tesisi ile Foça’da tahıl kurutma, Gödence’de zeytinyağı, Payamlı’da pekmez, Kiraz’da istiridye mantarı, Bergama’da bal, Beydağ’da balıkçılık, Ödemiş’te et entegre, Bademli’de meyve boylama ve paketleme tesisleri hayata geçirildi. Ödemiş’e Yeni Toptancı Hali yapıldı. Kemalpaşa’da ‘Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’ oluşturuldu.
Ne kadar harcandı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsalda yürüttüğü çalışmaların rakamsal özeti şöyle: Üretim yollarının asfaltlanması: 630 milyon lira, kooperatiflerden sözleşmeli üretimle yapılan alımlar: 335 milyon, üretici birliklerinden yapılan alımlar: 82 milyon, üretici kooperatifleri projelerine destekler: 9.6 milyon, üreticiye doğrudan destekler: 2.5 milyon lira, ziraat odalarına destekler: 2.6 milyon lira.