EgeKILIÇDAROĞLU’NDAN SÜRPRİZ İSİMLER

KILIÇDAROĞLU’NDAN SÜRPRİZ İSİMLER

12.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP, İzmir’de yenilendi. 10 milletvekilinden sadece üçü tekrar aday gösterildi. Her iki bölgeye toplam sekiz ‘ithal’ isim konuldu

KILIÇDAROĞLU’NDAN SÜRPRİZ İSİMLER

CHP İzmir’de 10 milletvekilinden yedisini sildi. Mevcut milletvekillerinden sadece Güldal Mumcu, Oğuz Oyan ve Mehmet Ali Susam yeniden aday gösterildi. Aday listesinde Ergenekon sanığı Gazeteci Mustafa Balbay ve Rıza Türmen gazeteciler olarak yeraldı.
Kocaoğlu ağırlığı var
Yalnızca üç eski milletvekilinin girebildiği CHP’nin İzmir milletvekili aday listesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ağırlığı dikkat çekti. Eşrefpaşa Hastanesi eski Başhekimi Hülya Güven, Grand Plaza Personel Müdürü Ebru Okay, Balçova İlçe Başkanı Mustafa Moroğlu ve Hüseyin Sezer gibi Kocaoğlu’na yakın isimler aday oldu. Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, ikinci dönemde yine yerini korudu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıcı Rıza Türmen, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Musa Çam, Maliye Bakanlığı başhesap uzmanı Turgay Bozoğlu, Isuzu Otomobil İzmir bayi Adnan Erdil, eski İzmir Milletvekili Vezir Akdemir’in oğlu Şener Akdemir, DP eski Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, listenin sürprizleri arasında yer alırken CHP Kadın Kolları Genel Sekreteri Saniye Nazik Işık ve CHP Kadın kolları MYK üyesi Elfin Aslan Tataroğlu, İzmir’den aday oldu.

BİRİNCİ BÖLGE

1-Güldal Mumcu
2-Rıza Türmen
3-Oğuz Oyan
4-Musa Çam
5-Hülya Güven
6-Erdal Aksünger
7-Aydın Özcan
8-Turgay Bozoğlu
9-Adnan Erdil
10-Kazım Umdular
11-Nazik Işık
12-Ebru Okay
13-Şener Akdemir

İKİNCİ BÖLGE

1-Alaattin Yüksel
2-Mustafa Balbay
3-Mehmet A. Susam
4-R.Aşkın Türeli
5-Aytun Çıray
6-B.Ayman Güler
7-Mustafa Moroğlu
6-Levent Eyipişiren
7-Elfin Tataroğlu
8-Levent Piriştina
9-Özcan Purçu
10-Hüseyin Sezer
11-Coşkun Çiftlik

Sertel’in yerine Umdular girdi

Bu arada 1. bölge 10. sırada gösterilen Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel listeler kesinleşmeden adaylıktan çekildiğini bildirdi. Sertel’in yerine makina mühendisi Kazım Umdular aday oldu. Kendi sırasıyla ilgili yorum yapmak istemediğini belirten Sertel, Mustafa Balbay’ın İzmir’den milletvekili seçilebilecek bir yerden aday gösterilmesine sevindiğini belirtti. Sertel, ikinci bölgede politika yapmasına ve buradan aday olmayı talep etmesine rağmen, ilk açıklanan listelerde birinci bölgenin 10’uncu sırasına konmuştu.

Aday olamayan vekiller tepkili

CHP İzmir’in 10 milletvekilinden sekizi liste dışı kaldı. Aday gösterilmeyen vekiller, listeye tepki gösterdi. En ağır eleştiri Canan Arıtman’dan geldi. Arıtman “Laf olsun, liste dolsun, hayırlısı olsun” derken, partinin yenileşmediğini dönüştüğünü öne sürerek, bu listeyle iktidarın hedeflenemeyeceğini öne sürdü. CHP İzmir’de liste dışı kalan milletvekillerinden bazılarının görüşleri şöyle:
Canan Arıtman: Liste dışı kalmış bir vekil olarak duygusal davrandığım düşünülebilir, ancak öyle değil. Uzun yıllardır siyaset yapıyorum. Hiçbir görevin kalıcı olmadığını, geçici olduğunu bilerek bugünlere geldim. Listede olup olmamamızın önemi yok ama listelerin amacı o partiyi iktidara taşıyacak güçleri, ekipleri oraya koymaktır. Parti içi iktidar hedeflenmiş. Türkiye için, çocuklarımızın geleceği için kaygı duydum. İktidarı hedefleyen bir liste çalışması olmamış. İzmir özelinde bakarsak laf olsun, torba dolsun, hayırlısı olsun listesi. Hiçbir özen gösterilmemiş. Bu şuradan belli; Birinci bölgede olan Balçova’nın ilçe başkanlığı yapmış biri ikinci bölgeden aday gösterilmiş. İlçesinin nerede olduğuna bile bakılmamış. Laf olsun, liste dolsun. Yenilenme değil dönüşüm listesi ama neye dönüştürülmek isteniyor önemli bir soru işareti. Büyük bir tasfiye var. İktidarı hedefleyen bir partinin kendi unsurlarını, kolunu bacağını kesmeden, güçlendiren listeler hazırlaması gerekiyor.
Ahmet Ersin: listeyi gece öğrendim, benim için sürpriz oldu. Genel Merkez ciddi değişim yapmış. Bunun ilk adımı zaten kurultayda atılmıştı. Bu ikinci adım oldu. Listede olan arkadaşlarımız İzmir’i rahatlıkla temsil edebilirler. İlk anda şaşırdım ve üzüldüm ama şoku atlattım, sıkıntı yok. Seçimde örgütle çalışacağım. Kırgınlığım yok üç dönem milletvekilliği yaptım.
Bülent Baratalı: Kırgınlığım, üzüntüm yok. Bu partiden dört dönem belediye başkanlığı, iki dönem milletvekilliği yaptım. Tersi partime daha fazla bağlandım. Bu yeni CHP’nin listesidir. Şaşırmadım, bir yıl önce bu tablonun yaşanacağını biliyordum.
Kemal Anadol: Herhangi bir görüş belirtmeyeceğim.
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm: Örgüt yok, partiye emek veren yok. Bergama, Bayındır ve Ödemiş’ten üç adayı sıralamış. Karabağlar’dan, 500 bin nüfustan oy istemiyorlar sanırım. Ciddi tasfiye yapılmış. Yıllardır partiye emek verenler yok. ‘Sen beni seç ben seni seçeyim’ mantığıyla liste yapılmış. Partimiz için çalışacağız.

MİNİ YORUM

Kafalar da çok karışık; listeler de

CHP Parti Meclisi, aday listelerini görüşmek için önceki akşam toplandığında, birbiri ardına gelen haberler, beklenen değişimin çok sert bir şekilde yapılacağını gösteriyordu. Önder Sav ve ekibinin partiden adeta silinmesi, Deniz Baykal ekibinin büyük ölçüde budanmasının İzmir’e de yansımaları oldu.
İzmir’den gösterilen adaylara baktığımızda, listeye son şeklini verenlerin bir hayli zorlandıkları açık. Bu zorlanmanın emarelerini de gerek seçilme şansı yüksek sıraların ardından gelen isimlerin sıralanmasında, gerekse politika yaptıkları bölgeyle ilgisiz yerlerden aday gösterilmelerinde görüyoruz.
Örneğin, birinci bölgedeki ilçelerden Balçova’nın ilçe başkanlığını yapmış Mustafa Moroğlu gibi bir ismin, tam aksi istikamete, ikinci bölgeye gönderilmesini nasıl açıklarsınız?
Aynı şekilde, 25 yıldır ikinci bölgeye bağlı ilçelerde politika yapan Atilla Sertel‘i tutup birinci bölgeye gönderen liste hazırlayıcıları, Sertel gibi ikinci bölgeye yoğunlaşmış bir CHP’li olan Erdal Aksünger‘i birinci bölgeye monte etmişler.
Bundan önceki seçimlerde ikinci bölgeden seçilmiş Oğuz Oyan bu kez birinci bölgede. Babası Vezir Akdemir ikinci bölgede politika yapmış olan Şener Akdemir de ters istikamete gönderilenlerden.
Buna karşılık birinci bölgenin milletvekili olmak için başvuranlardan Levent Piriştina ile Özcan Purçu da ikinci bölgeye adeta sürgüne gönderilmişler.
“Nasıl olsa bu sıradan seçilme şansları yok; listeye koymadılar denmesin” düşüncesiyle gelişigüzel yazılıp geçilmiş izlenimi uyandırıyor.
* * *
CHP listesinin genel yapısına baktığımızda “Balkan Göçmeni” kimlikleri öne çıkan iki adayın yanısıra bir de Roman kesiminin temsilcisi bulunuyor.
Bundan önceki seçimlerde alevi kesimini temsilen yalnızca Ahmet Ersin bulunurken, yeni listede en az üç isim bu özelliği ile dikkat çekiyor.
26 kişilik listede 6 bayan aday var. Ancak seçilme şansı yüksek sıralara yükselebilen yalnızca üç bayan adayın olduğunu da vurgulayalım.
“Bayraklı’da akrabam var” diyerek İzmir’den aday gösterilmeyi arzulayan Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in listelerde hiç yer almaması da ilginç notlardan.

UĞUR İŞVEN

Listedekilerden güçbirliği çağrısı

Listede yer bulamayan adaylar tepki gösterirken, hedefin CHP’nin iktidarı olduğunu dile getiren listede yer bulanlar ise parti içi tartışmaların bir kenara bırakılarak, güç birliği yapılması gerektiğini söyledi.
2007 seçimlerinin ardından bu dönem de listede aday gösterilen Mehmet Ali Susam, adayların kısa sürede İzmir seçmeni ile bütünleşerek başarılı olacağını söyledi. Aday listesine girmeyen isimlerin bir burukluk içinde olabileceğini ancak kimsenin partiye küsüp, kırılmayacağını dile getiren Susam, “İzmir’de CHP’ye hizmet etmek isteyen, değerli bilim adamı, birçok meslek örgütünden çok sayıda müracaat oldu. Yaklaşık 300 kişi arasından 26 kişiyi belirlemek tabi ki oldukça zordur ” dedi.
2007 seçimlerinde de aday gösterilen ancak seçilemeyen Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Uzmanı Rahmi Aşkın Türeli de, artık partinin başarısı için çalışacaklarını söyledi. Türeli, “Güzel bir seçim kampanyası geçirerek partimizin başarısını artırmak için çalışacağız. Listede yer almayı bekliyordum. Artık birlik ve beraberlik için da çalışma vaktimiz gelmiştir. Önemli olan partinin başarısı” dedi.
Parti Meclis Üyesi Hülya Güven de aday gösterilmesinin kendisini mutlu ettiğini söyledi. Artık hedefin seçimleri kazanarak iktidara gelmek olduğunu belirten Güven; “Aday gösterilmem gerçekten gurur vereci. Bundan sonra çok çalışmamız gerekiyor. Partililerimizle birlikte İzmirli seçmene ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız. Partimizin projelerini anlatacağız” şeklinde konuştu.

Öncelik örgütlerde

Erdal Aksünger ise, önceliği parti örgütlerine vereceğini söyledi. Birlik, beraberlik ve ortak kanata hizmet etmek amacıyla çalışacaklarını dile getiren Aksünger, “İzmir’de toparlayıcı ve toplumun her kesimine aynı mesajı vermemiz gerekiyor. Çok ciddi bir taban çalışması yapacağız” sözlerini kullandı.
İkinci bölgeden aday gösterilen Balçova eski İlçe Başkanı Mustafa Moroğlu, birinci bölge yerine ikinci bölgeden aday gösterilmesinin bir sıkıntı yaratmayacağını belirterek, “İzmir bir bütündür. İnsanlarımızın yaşadığı her bölge CHP’nin ve yurtseverlerin çalışması gereken alanlardır. Her yurttaş ulaşılmamız gereken değerlerimizdir” dedi.

Facebook’tan helalleşti

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, liste dışı kalınca soysal paylaşım sitesi facebook sayfasına “Hakkınızı helal edin” diye yazdı.
CHP’de İzmir İl Başkanlığı yaptıktan sonra 2007 yılında meclise giren Selçuk Ayhan, milletvekili aday listesine giremeyince sosyal paylaşım sitesi facebook sayfasına “Vatandaş Selçuk Ayhan olarak parlamentoya girdim. Milletvekilliğim sürecinde vatandaş Selçuk Ayhan gibi çalıştım şimdi de vatandaş gibi çalışmaya devam edeceğim. Alınteri akıtarak görev yaptığıma inanıyorum. Bende hakkı olan herkes hakkını helal etsin. Bilmeyerek kırdığım arkadaşlarım varsa özür dilerim” diye yazdı. Siyasetin içinde olacağım. Bundan sonraki süreçte ne olacağını zaman gösterir.

Oğullar, kızlar gelinler nöbette

CHP’nin İzmir listesinde etnik ve sosyal kesimler arasında bir denge kurulmaya çalışılması göze çaparken, dikkat çeken bir başka nokta da pek çok eski siyasetçinin, kızının, oğlunun veya gelininin listeye girmesi oldu. CHP adaylarının kimlikleri ve özgeçmişleri şöyle:

BİRİNCİ BÖLGE

1.Güldal Mumcu: Denizli’de doğdu. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 1975-1979 yılları arasında Devlet Yatırım Bankası’nda Proje Değerlendirme Uzmanı olarak görev aldı. 1976 yılında ise gazeteci-yazar Uğur Mumcu ile evlendi. 2007 genel seçimlerinde İzmir’den milletvekili seçildi.
2.Rıza Türmen: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı. Milliyet Gazetesi yazarı.
3.Oğuz Oyan: 4 Mart 1947’de İzmir’de doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. TARİŞ Genel Müdürlüğü yaptı.
4.Musa Çam: 1993- 200 yılları arasında DİSK Ege Bölge Temsilciliği yaptıktan sonra DİSK’in Genel Sekreterliği görevini yürüttü.
5.Hülya Güven: Isparta doğumlu, evli ve iki çocuk annesi. Yüksek öğrenimini 1968-1975 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde yaptı. 2004 yılında Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimliği görevine getirildi. Parti meclisi üyesi.
6.Erdal Aksünger: 1968 Erzincan Çayırlı doğumlu. İstanbul’da Ortaokul ve Lise eğitiminin ardından, İTÜ İşletme Fakültesini ekonomik ve siyasi nedenlerden dolayı yarıda bıraktı.
7.Aydın Özcan: 1968 Batı Trakya doğumlu. 1981 yılında İzmir’e geldi. İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1993 yılında İzmir Barosu’na kaydoldu.
8.Turgay Bozoğlu: Maliye Bakanlığı baş hesap uzmanı.
9.Adnan Erdil: Erdiloğlu Şirketler Grubu Başkanı, İsuzu bayii.
10.Kazım Umdular: 1965 İzmir Doğumlu, makina mühendisi. Meslek odalarında uzun yıllar yöneticilik yaptı. İzmir meslek odaları platformu ve sivil toplum örgütlerinde çalıştı. CHP Bilim Yönetim Kültür Platformu yönetim kurulu üyesi.
11.Seniye Nazik Işık: 1957 yılında İzmir’de doğdu. CHP Kadın Kolları Genel Sekreteri.
12.Ebru Okay: 1976 yılında Foça’da doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde iktisat eğitimi gördü. Grand Plaza Personel Müdürü.
13.Şener Akdemir: 1985 tarihinde Tunceli’de doğdu. Yeditepe Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünden yeni mezun oldu. CHP İzmir Milletvekili Vezir Akdemir’in oğlu.


İKİNCİ BÖLGE

1.Alaattin Yüksel: 1950 Salihli doğumlu. Ege Üniversitesi’nde işletme bölümünde okudu. CHP İzmir İl Başkanlığı yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde CHP’de Genel Başkan Yardımcısı oldu.
2.Mustafa Balbay: 1960 yılında Burdur’da doğdu. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni birincilikle bitirdi. Gazeteciliğe Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinin İzmir bürolarında muhabirlik yaptı. Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara temsilciliği yaptı.
3.Mehmet Ali Susam: 1956 yılında doğdu. Ege Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden mezun oldu. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin başkanlığı yaptı.
4.Rahmi Aşkın Türeli: 1963 yılında doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi maliye bölümü mezunu. DPT’de görev yaptı. Bal- Göç Derneği’nin İzmir temsilcisi.
5.Aytun Çıray: 1957 Bayındır doğumlu. İç hastalıkları uzmanı. Sağlık Bakanlığı’nda dört yıl müsteşarlık yaptı. DP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden ayrılarak CHP’ye katıldı.
6.Birgül Ayman Güler: 1961 yılında Bergama’da doğdu. Marmara Üniversitesi kamu yönetimi bölümünden mezun oldu. Yönetim bilimi alanında profesör ünvanını aldı. Yayınlanmış çok sayıda kitabı ve makalesi var. CHP Parti Meclisi üyesi.
7.Mustafa Moroğlu: 1958 yılında Denizli’de doğdu. Uludağ Üniversitesi’nde işletme eğitimi gördü. Aday olmak için Balçova ilçe Başkanlığı’nı bıraktı.
8.Levent Eyipişiren: CHP Parti Meclisi Üyesi.
9.Elfin Aslan Tataroğlu: 1978 yılında doğdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde okudu. DSP eski İzmir Milletvekili Güler Aslan’ın kızı. CHP Kadın Kolları Merkez Yönetim Kurulu üyesi.
10.Levent Piriştina: 1978 yılında İzmir’de doğdu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Ahmet Piriştina’nın oğlu.
11.Özcan Purçu: 1977 yılında Söke doğumlu. Romanlar Federasyonu Avrupa Konseyi temsilci. Evli, bir çocuk sahibi.
12.Hüseyin Sezer: 1972 yılında doğdu. Jeoloji mühendisi. CHP’nin Bornova ilçe gençlik kollarında aktif görev aldı.
13.Coşkun Çiflik: 1966 yılında Iğdır’da doğdu. İnşaat mühendisi.