02.12.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:
Ortaya çıktığı 80’li yıllardan itibaren 38 milyon kişinin ölümüne neden olan HIV enfeksiyonu (AIDS), tıptaki gelişmelerle günümüzde kronik bir hastalık halini aldı. HIV ile yaşayan kişilerin sayısı dünya genelinde hızla azalırken Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgelerinde halen artış sürüyor. HIV esas olarak; cinsel temas, kan ve kan ürünleri, anneden bebeğe olmak üzere üç ana yolla bulaşıyor. Erken tanı ve tedavi ile hastalığın ilerlemesi durdurulabiliyor.
ART tedavisi
HIV enfeksiyonu tedavisine antiretroviral tedavi (ART) adı veriliyor. Tedavi, her gün alınan ilaçlar ile ömür boyu devam ediyor. ART alan kişiler, saptanamayan viral yükü sürdürdüklerinde cinsel yol ile HIV bulaştırmazlar. Kısaca ART, kişinin sağlıklı ve kaliteli yaşamasının yanında HIV epidemisinin sonlandırılması için de son derece önemlidir.
‘Risklerden kaçının’
“Risk gruplarında daha üst düzeyde korunma sağlayabilmek amacıyla “temas öncesi proflaksi (TÖP)” kavramı da artık gündemdedir. TÖP olarak bilinen koruyucu antiviral ilaç, korunma endikasyonuyla Sağlık Bakanlığımız’ın onayıyla ilk olarak ülkemize 2021 yılında ilgili firma tarafından sunulmuştur. Diğer korunma yöntemleriyle birlikte kullanıldığında kişiye hastalık geçişini %90 ve üzerindeki oranlarda önleyebiliyor.
Korunmadaki en temel yaklaşım ise riskli cinsel davranışlardan kaçınmak olmalıdır. Risk alındıysa eş ile birlikte test yaptırmak, bariyer önlemlere uymak ve doktorunuza danışmak çok önemlidir.”