EgeFelaketlerin önüne geçmek mümkün

Felaketlerin önüne geçmek mümkün

10.12.2021 - 00:20 | Son Güncellenme:

Kuşadası’ndaki deprem kurultayında, fay hatları hakkında bilgi sahibi olmanın yıkımların önüne geçeceği, can ve mal kayıplarının asıl nedeninin ise yoksulluğa bağlı sağlıksız yapılaşma olduğu vurgulandı

Felaketlerin önüne geçmek mümkün

Kuşadası Belediyesi tarafından Türkiye’nin deprem alanında uzman isimlerinin katılımı ile düzenlenen “Deprem ile Kentsel Dönüşüm” başlıklı kurultay sona erdi. Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ömer Günel, en kısa sürede deprem master planı oluşturacaklarını söyledi. İzmir’de yıkıma neden olan ve Kuşadası’nda da şiddetli şekilde hissedilen 30 Ekim 2021 tarihindeki depremin ardından Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurmaya karar verdiklerini belirten Günel, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Master plan hazırlanacak

“Eylem ve yerleşim stratejilerinin doğru planlamasını hedefliyoruz. Depremde 360 ev hasar gördü. Ev sahipleri, evlerini tekrar yapmak istediğinde deprem yönetmeliği mevzuatı ile karşılaştı. Kayıpları büyük oldu, hatta evini kaybetmekle karşı karşıya kaldı.”

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da, “Depremin merkez üssü Sisam olmasına rağmen kötü yapılaşmış Bornova ovasının ön kısımlarında yıkımlara neden oldu ve İzmir’de 118 kişi yaşamını  yitirdi. Türkiye birinci derecede deprem bölgesi değilken, “Deprem oldu, başınız sağ olsun” sözlerini işitiyoruz. Bunun ana nedeni de yoksulluktur, ekonomidir. Ekonomimizi düzeltmedikçe depremlerde daha çok vatandaşımız yaşamını yitirecek. Bu sadece Kuşadası ya da İzmir’in sorunu değil, tüm ülkenin sorunudur” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Deprem ile Kentsel Dönüşüm” başlıklı kurultayın üçüncü oturumuna ise, 9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ile AKUT Kurucusu ve AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki katıldı. “Kuşadası’nın Deprem Tehlikesi” başlıklı bir sunum yapan Sözbilir, “Kuşadası’ndaki tüm faylarla ilgili bilgi sahibiyiz. Hangi mahallede ne çapta hasar oluşacağını bilmek, nerelerin dönüşüme girmesi gerektiğini bilmek demek. Tüm belediyelerin bu planı oluşturması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Genel Sekreteri Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki de, Türkiye’de deprem nedeniyle çok fazla ölüm yaşandığını söyledi. Kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini belirten Moriwaki, “Türkiye’de imar aflarına çok şaşırıyorum” dedi.

7’nin üzerinde beklemiyoruz

Kurultayda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlemevi’nden Jeofizik Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Doğan Kalafat, Türkiye’de 7’nin üzerinde deprem beklenmediğini ve alınacak önlemlerle yıkıcı etkilerin en aza indirilebileceğini söyledi. İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertaç Ergüven de, 2018 yılında düzenlenen deprem yönetmeliğinin oldukça kapsamlı olduğunu belirtti, son dönemde yapılan denetimler neticesinde yeni yapıların geçmişe kıyasla daha dayanıklı inşa edildiğini vurguladı.