EgeEKOSİSTEM RAHATLADI!

EKOSİSTEM RAHATLADI!

12.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Doç. Dr. Aydın, sokağa çıkma kısıtlamasıyla birlikte kentlerin hava kalitesinin düzeldiğini belirtti, “Kükürtdioksit, azotoksit ve partiküllerde azalma oldu” dedi

EKOSİSTEM RAHATLADI

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Göknur Şişman Aydın, Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasıyla hava ve deniz kirliliğinin azaldığını söyledi. Körfezlerde yunus sürülerinin görülmeye başlandığını, su kirliliğinin gözle görünür şekilde iyileştiğini belirten Aydın, “Ekosistem adeta nefes aldı. 2020’nin ilk yarısında Türkiye’de hava kalitesinde kükürtdioksit, azotoksit ve partikül madde (PM10) gibi parametreler bazında iyileşmeler oldu” dedi.
Azotdioksit azaldı
Trafik yoğunluğuyla birlikte fosil yakıt tüketiminin de azalmasıyla özellikle Adana, Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerin azotdioksit seviyelerinin geçen yılın ilk 6 ayında düştüğünü gözlemlediklerini vurgulayan Aydın, “2019 partikül madde ortalaması en yüksek 10 il arasındaki Manisa’da 15 Mart 2019 ile 15 Mart 2020 aralığındaki ortalama verilerle karantina önlemlerinin alınmaya başlandığı 15 Mart 2020’den günümüze kadar olan dönemi karşılaştırdığımızda, partikül madde miktarında yüzde 16.7, kükürtdioksit miktarında da yüzde 36.8’lik azalma oldu” diye konuştu.

Yazarlar