Ege Ege, organik ürün cenneti olacak

Ege, organik ürün cenneti olacak

20.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Her yıl yüzde 25’lerde büyüyen organik pazarı Ege Bölgesi için büyük bir fırsat oldu. AB programları da üreticiyi destekleyecek

Ege, organik ürün cenneti olacak

İzmir’in lokomotif sektörlerinden biri olacak organik sektöründe Avrupa Birliği’nin de desteğiyle yeni bir projeye daha imza atıldı. Koordinatörlüğünü Ege İhracatçı Birliği’nin (EİB) yaptığı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Organik Tarım İçin Avrupa Kümelerarası İşbirliği Platformunun Geliştirilmesi Projesi’nin (Avrupa Organik Kümeleri) açılış toplantısı geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Kümelenme oluştu
Toplantıda konuşan EİB Organik Komitesi Başkanı Mehmet Ali Işık, pazarın her yıl yüzde 25’ler civarında büyüyebildiğini kaydetti.
Ülkelerin genel üretim içinde organik tarıma yüzde 10’lara varan bir pay ayırdığını, Türkiye’nin de önüne ilk etapta yüzde 5, daha sonra yüzde 10’luk bir hedef koyduğunu anlatan Işık, organik sektöründe küresel pazarlama yapmanın çok daha avantajlı olduğuna değindi. İlk yola çıktıklarından bu yana eksiklikleri gidererek bu sektörü geliştirdiklerini ifade eden Işık, “Şimdi ise pazarımızı daha fazla büyütmek istiyoruz. Satışlar Avrupa’daki belli ülkelere yapılıyor. Biz Birlik’teki 27 firma ile oluşturduğumuz kümelenme çerçevesinde hedef pazarlarımızı ABD, Rusya, İskandinav ülkeleri ve Uzakdoğu olarak belirledik. Şimdi ülkelerin tek tek fotoğraflarını çekeceğiz” dedi.

“AB, bu konuda cömert”
AB Genel Sekreterliği AB İşleri Uzmanı Murat Başer ise “Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloğu 2” programının ilk etabında 119 projeye 19.5 milyon Euroluk destek sağlandığını aktaran Başer, EİB’in organik tarım kümelenmesine yönelik projesinin de bir çok bakımdan kendi programlarının amacıyla örtüştüğünü vurguladı.