01.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
1985 yılında İzmir’de kendi ofisini kuran Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Ali Yenidoğan, 41 yılda elde ettiği deneyim ve bilgi birikimine ek olarak oda bünyesinde çeşitli kademelerde görev yaptığını kaydetti. Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlerin sorunlarını yakından takip ettiğini ve çözüm için artık değişim zamanının geldiğini vurgulayan Yenidoğan, “Birlikte yönetim ve demokrasi vurgusuyla sorunlara kalıcı çözümler getirmek için yola çıktım. Sorunlarını bireysel olarak çözmeye çalışıyor; kendilerine bir muhatap bulmakta zorlanıyorlar. Ben ve ekibim, pandemi ve yaşanan deprem felaketiyle birlikte artık iyice su yüzüne çıkan, kemikleşmiş sorunların çözümü için adayız” diye konuştu.
Odanın, sorunlara çözüm üreten bir yapı olmaktan uzak durumda olduğunu dile getiren Yenidoğan, “8 bin 700 civarında oda üyesi bulunuyor. İlçelerdeki arkadaşlarımızla da iletişim halindeyiz. Kısmetse meslektaşlarımızın da takdiriyle 14-15 Mayıs tarihinde seçimlerden zaferle çıkmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Oda üyelerinin her zaman yanında olduklarını hissettireceklerini ve sorunlarını üst mevkilere taşıyarak çözüm arayışı içinde olacaklarını dile getiren Yenidoğan sözlerine şöyle devam etti:
Katılımcı yönetim
“Öncelikli olarak yönetim anlayışını değiştireceğiz ve katılımcı bir yönetim sistemi getireceğiz. Oda meclisini genişleteceğiz ve daha şeffaf bir yapıya kavuşturacağız. Diğer gruplardan seçilen delegeleri, grup idarecileri ne yer vereceğiz. Toplantıların canlı yayınlanması sağlayıp daha kontrollü bir şekilde kararlar alacağız. Yönetime geldiğimizde kurumlarla diyalog ve iletişim bağlarımızı güçlendireceğiz. Gerek kamudakiler ile, STK’lar, sanayiciler, meslek örgütleri ve gerekse de diğer tüm paydaşlarımızla işbirliği ve iletişimlerimizi güçlendirmek için bir yol haritası belirleyeceğiz. İzmir’de yaşanan deprem ve pandemi benzeri sıkıntılardan üyelerimizin daha az etkilenmeleri için bir kriz masası oluşturacağız. Çözüm odaklı ve hızlı bir şekilde gerekli yardımları gerçekleştireceğiz. Bir diğer önemli konu da oda personelinin daha kurumsal bir yapıda ve profesyonel ekiplerden oluşmasını sağlamak. Grubumuzun anlayışı huzur hakları giderlerini azaltmak ve buradan yapılacak tasarrufla üyelerimizin ihtiyaç duydukları alanlarda çözüm odaklı çalışmalarda kullanmaktan yana olacaktır.”
‘Diyalog başlatacağız’
Mesleki anlamda gerek Bakanlıklar gerekse de müşterilerin taleplerinin giderek artığını ve ana hizmetlerini yapmakta sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Yenidoğan, “Mesleğin saygınlığının geri getirilmesi gerekir. Yeterince örgütlü olmadığımızdan sesimizi duyuramıyoruz. Üzerimize her geçen gün farklı sorumluluklar da yükleniyor. Bu işlerden ek ödenek almakta da zorlanıyoruz. Bu durum, ancak kurumlar arası diyalogla çözülebilir. Ayrıca, bu işin sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Meslektaşlarımızın müşteriyle karşı karşıya gelmemesi için bir üst yapının bu konuda belirleyici rol oynaması lazım. Meslekte ruhsat almak için 3 yıl staj zorunluluğu var. Sonrasında ruhsat almak için de 10 bin TL’lik bir ücret ödemesi gerekiyor. Meslek mensubunun bu ücretin yarısını peşin, diğer yarısını da ofis açtığı zaman ödemesi için TÜRMOB ile iletişim haline olacağız. Bir diğer konu da, kamuda ve özel sektörde bordrolu olarak çalışan mali müşavirlerden farklı aidat alınıyor. Eşitlik ilkesi içinde bu soruna da çözüm getirmek istiyoruz” bilgisini verdi.
Gücümüzün farkına varalım
İzmir’de üye sayısı olarak iyi bir konumda olduklarını vurgulayan Ali Yenidoğan, “Dolaylı çalışanları da hesaba katarsak ortalama 35 bin kişiye yakın bir meslek çalışanı söz konusu. Bu önemli bir güç. Bu gücü TÜRMOB’da daha etkili bir şekilde hissettirmek istiyoruz. Derdimizi anlatabilen bir oda olacağız. Kendi futbol ve antrenörlük geçmişime de dayanarak söylediğim gibi ‘tam saha pres’ yapacağız. Böylece sektörün sorunlarına ve haksız rekabete karşı bir duruş sergileyeceğiz. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın TÜRMOB ile E-Birlik online sistemine göre bir fiyat birliği ve istikrarının olması için gerekli denetlemeleri yapacağız. Odamızdan uzaklaşan üyeleri yeniden kazanabilmek için onlarla temas halinde olacağız. Dinamik ve üye odaklı bir yönetimle çalışacağız. Meslektaşlarımızın hukuki süreçlerinde de kurumsal avukatlarımızla yanlarında olduğumuz hissettireceğiz” ifadelerini kullandı.
Ali Yenidoğan kimdir?
İzmir, Buca 1963 doğumludur. İzmir Ticaret Lisesini bitirip, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yüksek öğrenimini tamamlamıştır. MMMB Derneğinin 1996-1997’de İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyeliği ve Onur Kurulu Üyeliği yapmıştır. İzmir SMMM Odası’nın 1998 - 2000 dönemi Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Komite Başkanlığı ve 2000 - 2002 döneminde Çankaya Semt Temsilciliği görevlerinde bulunmuştur. İzmir SMMM Odası’nın 2002 - 2004 dönemi Oda Sekreterliğini yapmıştır. İlk nispi temsil yöntemiyle yapılan seçimli genel kuruldan seçilerek 2010-2016 yıllarında iki dönem Oda Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur. 2016 - 2019 dönemindeki seçimlerde TÜRMOB Denetleme Kurulu Üyeliği’ne seçilerek 20 günlük başkanlık dahil bir dönem görevinde bulunmuştur. 1985 yılında açmış olduğu ofisinde halen Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir olarak mesleki faaliyetini sürdürmektedir. 2015 yılında Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ndan Bağımsız Denetçi belgesi almıştır. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında ve spor kulüplerinde görevler almıştır. Evli ve meslek mensubu bir kız babasıdır.