29.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası, yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte dalış tutkunlarını yeniden ağırlamaya başladı. Su altındaki kaya yapıları, bangolar, derin duvar yarları ve mağaralar gibi doğal resiflere sahip olan Kuşadası’nda yapay resiflerin oluşturulması için de çalışmalar yapıldı. Bu amaçla Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında satın alınan 54 metre uzunluğa ve 44 metre kanat genişliğine sahip Airbus A 300 tipi yolcu uçağı Kuşadası Körfezi’nde batırıldı. Bölgede dalış turizminin canlanmasına büyük katkı sunan batık uçağa, özellikle haziran-ağustos aylarını kapsayan dönemde yerli ve yabancı dalgıçların ilgisi yoğun oluyor.
Uçak batığı resifinin Kuşadası’nın dalış turizmine hareketlilik getirmesinin ardından Kuşadası Belediyesi de kentte alternatif turizmin gelişmesine katkı sunmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla kendisi de 3 yıldızlı dalgıç olan Başkan Ömer Günel, TSSF Başkanı Oğuz Aydın ile bir araya geldi. Başkanlık makamında gerçekleşen görüşmeye Belediye Meclis Üyesi Emre Fazlılar ile TSSF Üyesi Ahmet Cumhur Sakız, TSSF Aydın İl Temsilcisi Levent Ayvaz ve Söke Gençlik Spor Kulübü Başkanı Mehmet Üzüm katıldı. Toplantıda Kuşadası’nın uluslararası sualtı görüntüleme yarışmasına ev sahipliği yapması için izlenmesi gereken yol haritası masaya yatırıldı.
Harika bir denizi var
Kuşadası’nın berrak ve temiz bir denize sahip olduğu için su altı sporlarına çok uygun olduğunu belirten TSSF Başkanı Oğuz Aydın, “Özellikle dünyada yoğun ilgi gören sualtı hokeyi ve sualtı ragbisi gibi spor branşlarının turnuvaları Kuşadası’nda yapılabilir. Ayrıca gerçekleştirilecek uluslararası bir sualtı görüntüleme yarışması dünyadaki dikkatleri de Kuşadası’na çekecektir. Başkanımız Ömer Günel’e bize gösterdiği yakın ilgi dolayısıyla da teşekkür ederim” dedi.
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise, “Kuşadası, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu sayesinde Türkiye’nin en büyük uçak batıklarından birine sahip oldu. Uçak resifi kentimizde dalış turizminin gelişmesine önemli bir katkı sunuyor. Kuşadası Belediyesi olarak biz de somut projelere her zaman destek olmaya hazırız. Alternatif turizmi geliştirerek Kuşadası’na daha çok yerli ve yabancı turist çekmek için çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.
Botanik Park’a koruma kararı
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, oteller bölgesinde bulunan Doğal Botanik Park’a bir inceleme gezisi gerçekleştirdi. Başkan Günel, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ile, bulunduğu alanda oluşan nemli klima bölgesi nedeniyle Akdeniz, Karadeniz ve İran-Turan elementlerinin yoğun olarak görüldüğü Doğal Botanik Park ile ilgili fikir alışverişinde bulundu.
Bölgenin aynı zamanda zengin bir sualtı faunasına da sahip olduğuna dikkat çeken Sürücü, “Burası sadece karasal olarak değil aynı zamanda denizel olarak da çok hassas bir alan. Zengin bir sualtı faunasına sahip. Endemik tülüşahların ve yüzlerce bitki türünün bulunduğu botanik parkta, her yıl orkideler kaçak olarak toplanıyor. Bunun önlenmesi için mutlaka çevresinin dokuya uyumlu bir şekilde çitle çevrilmesi, çevre kirliliği oluşturan kişilere engel olunması, parkın kuzey ve güney alanlarında iki seyir terasının yapılması, alanın doğal kaynak değerlerinin yerli-yabancı ziyaretçilere tanıtılması için panolarla desteklenmesi gerekiyor” dedi.
Parkın kentin içinde kalabilen çok önemli bir habitat alanı olduğunu ifade eden Başkan Günel de,“Bu alan doğal peyzajıyla, nadir bitki örnekleriyle, denizel ortamıyla kentin yanı başında henüz doğallığını yitirmemiş zengin biyolojik çeşitlilik barındıran bir yer. Bu alanın tüm değerleriyle korunması gerekiyor ve bugünkü geziden sonra elde ettiğimiz verilerin ve sunulan önerilerin değerlendirilmesi amacıyla bir proje geliştireceğiz. Bölgenin özel koruma statüsüne alınması için gerekli girişimlerde bulanacağız” dedi.