EgeCumhuriyet Meydanı Atatürk Heykeli 85 yıl önce açıldı

Cumhuriyet Meydanı Atatürk Heykeli 85 yıl önce açıldı

28.07.2017 - 04:07 | Son Güncellenme:

İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’ya yaptırılan Cumhuriyet Meydanı Atatürk Heykeli’nin açılış tarihi, bundan tam 85 yıl önce, 27 Temmuz 1932’dir.

Cumhuriyet Meydanı Atatürk  Heykeli 85 yıl önce açıldı

İzmir Valiliği ile Belediye tarafından milli mücadeleyi temsil etmesi amacıyla İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’ya yaptırılan Cumhuriyet Meydanı Atatürk Heykeli’nin açılış tarihi, bundan tam 85 yıl önce, 27 Temmuz 1932’dir. Anıt, koyu kırmızı renkli Afyonkarahisar mermerinden muhteşem bir kaide üzerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ordular, İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İleri!” emrini verdiği anı betimleyen, atlı bronz heykelden oluşur. Heykelin kaidesi, mimar Asım Kömürcü tarafından hazırlanmıştır. Kaidenin üç cephesinde Kurtuluş Savaşı ve zafer konulu bronz kabartma vardır.
Anıtın açılışı, dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından yapıldı. İsmet Paşa, törende yaptığı konuşmada, İzmir’den Gazi’ye şöyle sesleniyordu:
Büyük Gazi! On seneden fazladır, Türk milletinin davası için arkandan koşuyoruz. Şimdiye kadar modern ve medeni bir devlet olarak aldığımız yol, kısa ve kısır değildir... Türk milleti davasının çıkar yolu ancak senin izindir. Senin heykelin, Türk milletine büyük davasını daima hatırlatan, yanılmaz bir işarettir. Senin heykelin, Türk milletinin iradesini cisimleştiren bir demir pençedir.

Haberin Devamı

Ata’dan İzmir’e teşekkür

Mustafa Kemal Atatürk de heykelin açılışı nedeniyle İzmirlilere gönderdiği telgrafta, “...Milli mücadele ve heyecanımızın timsali olan güzel İzmir’de heykelimin dikilmesi vesilesiyle muhterem İzmirlilerin hakkımda gösterdikleri kadirşinaslıktan ve asilane duygulardan pek heyecanlıyım, Muhterem İzmirlilere teşekkürlerimin selam ve sevgilerimin ulaştırılmasını rica ederim...” sözleriyle İzmirlilere teşekkür etmiştir. (Fotoğraflar: Apikam arşivi)