EgeBağımsızlık yolunda adım adım koşuyoruz!

Bağımsızlık yolunda adım adım koşuyoruz!

07.09.2024 - 00:40 | Son Güncellenme:

9 Eylül Uluslararası İzmir Yarı Maratonu yarın, yerli ve yabancı 2 bin 500 sporcunun katılımıyla gerçekleşecek. Katılımcılar ilk kurşunun atıldığı bölgeden, Cumhuriyet Meydanı ile son düşman askerinin denize döküldüğü İnciraltı sahili arasında koşacak.

Bağımsızlık yolunda adım adım koşuyoruz

15 Mayıs 1919’da işgal edilen ve Gazeteci Hasan Tahsin’in ilk kurşunuyla Milli Mücadele’yi başlatan, 9 Eylül 1922’de işgalden kurtuluşuyla da savaşı sona erdiren İzmir, bağımsızlığa kavuşmasının 102’nci yılını coşkuyla kutluyor. Kentte kutlamalar kapsamında düzenlenecek çok sayıda etkinlik programı var. Bunlardan en dikkat çekeni ise bu yıl 12’nci kez yapılacak 9 Eylül Uluslararası İzmir Yarı Maratonu. Elit atletlerin yanı sıra, 16 yaşından büyük herkesin katılabildiği koşu ile güzel İzmir’in caddelerinde bağımsızlığın değeri bir kez daha hatırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen maratonun uygulayıcısı olan Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Anıl Kaçar ile buluştuk hem bu özel organizasyonu hem de kentteki spor kültürünü konuştuk.

Haberin Devamı

*9 Eylül Uluslararası İzmir Yarı Maratonu’ndan başlayalım. Kent için önemi nedir?

9 Eylül Uluslararası İzmir Yarı Maratonu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2013 yılından bu yana düzenleniyor. Bu yıl 12’ncisini gururla gerçekleştireceğimiz koşu, İzmir’in kurtuluşunu kutlama ve bağımsızlığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlama amacına ithafen yapılıyor. Koşunun parkuru da tam olarak İzmir’in işgalini ve kurtuluşunu ifade ediyor. Maraton, Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ilk kurşunun atıldığı bölgeden, Cumhuriyet Meydanı ile son düşman askerinin denize döküldüğü İnciraltı sahili arasında koşuluyor. Bu yarı maraton ile hem şehrimizin bağımsızlık ruhunu yaşatmayı hem de sporun birleştirici gücünü ön plana çıkarmayı amaçlıyoruz. Katılımcılar, İzmir’in sokaklarında koşarken aynı zamanda bu özel günü onurlandıracaklar. Organizasyon aynı zamanda, Türkiye’nin neresinde yaşarsa yaşasın herkesin gönlünde ayrı bir yeri bulunan İzmir ile koşuya katılanlar arasındaki duygusal bağı ve aidiyeti artırması açısından da son derece değerli.

Haberin Devamı

*Koşuya kaç sporcu katılacak?

21 km’lik yarış, 42 il ve 19 ülkeden gelen 2 bin 500 koşucunun katılımı ile koşulacak. Yarı maratonun startı 7.30’da Cumhuriyet Meydanı’ndan verilecek. Atletler, sırasıyla Cumhuriyet Bulvarı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ve Haydar Aliyev Bulvarı’nı takip ederek, İnciraltı bölgesi Haydar Aliyev Bulvarı Başak Sokak’tan dönüş yapacak ve başlangıç noktasında yarış saat 10.00’da tamamlanacak.

Kurumumuz tarafından 2013 yılından bu yana düzenlenen maraton, ‘World Athletics Road Label (Dünya Atletizm Birliği Etiketli Yol)’ kategorisinde yapılıyor. Yani dünya çapında, önde gelen yol koşullarından biri olma özelliğine sahip. Amatör ve profesyonel sporcuların yanı sıra, spor yapmayı seven herkesin katılabileceği bir etkinlik olan yarı maratonumuz 16 yaş üstü, kulüp ya da ferdi lisanslı, lisanssız ve yabancı uyruklu tüm sporculara açık. Yarı maraton için 1 Haziran 2024 tarihi itibariyle başlayan koşu başvuruları 25 Ağustos tarihi itibariyle sonlandı. Yaklaşık 30 bin (12 bin 246 kadın, 16 bin 874 erkek) üyeye sahip, İstanbul’dan sonra gelen en büyük maraton dijital platformu olan www.maratonizmir.org üzerinden kabul edilen başvurular sonucunda kontenjan doldu ve yarışacak 2 bin 500 koşucu belirlendi. Sırada, sporcuları koşu için kit dağıtılması var. Açılışı 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda yapılan ve 9 Eylül’de sona erecek olan 93’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı’nda bunun için stantlar oluşturduk. Maraton katılımcıları, 6-7 Eylül tarihleri arasında hem İzmir Fuarı’nın keyfini yaşayıp hem kitlerini temin edebilecek. 

Haberin Devamı

*Peki, parkurda katılımcıları neler bekliyor?

Parkur boyunca su istasyonları, beslenme istasyonları (jel ve izotonik içecek) ile sağlık ekipleri bulunacak. Yarış bitiminde soda kuru meyve su ve kumanya ile tüm sporculara katılım madalyası vereceğiz. Ayrıca etkinlik boyunca Cumhuriyet Meydanı’nda kuracağımız etkinlik alanında çay kahve ikramımız devam edecek. Kamusal alanın paydaşları ile herkesin güvenli ve rahat bir koşu deneyimi yaşaması için tüm tedbirleri aldık. Valiliğimize, emniyet birimlerimize, federasyonumuza, sponsorlarımız Avek Otomotiv, Dovido, Thomas Su Arıtma Sistemleri, Carrera, Torq Nutrition ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Tüm katılımcılara ve sporcularımıza başarılar ve sağlıklı bir koşu diliyoruz. Tüm İzmirlileri bu anlamlı günde bizimle birlikte olmaya davet ediyoruz. Gelin, hep birlikte şehrimizin kurtuluşunu kutlayalım ve İzmir’in bağımsızlık ruhunu bir kez daha canlandıralım.

Haberin Devamı

Bağımsızlık yolunda adım adım koşuyoruz

Cemil Tugay: Hedef spor kenti İzmir

*Kentte başka koşular da düzenleniyor değil mi?

Evet, tüm bu etkinlikler ve yıl boyu devam eden spor organizasyonları ile İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Başkan Dr. Cemil Tugay’ın “İzmir’i spor kentine dönüştürme” vizyonunu hayata geçirmek için adım atıyoruz. 42 kilometrelik Maraton İzmir’i de düzenliyoruz. 4 Nisan 2020’den beri yapılan ve 6 bin katılımcı ile gerçekleştirilen koşu, “Türkiye’nin en hızlı maratonu” unvanına sahip. Ayrıca, Sevgililer Günü’nde düzenlenen “Sevdiğine Koş”, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında yapılan “Kadınlar Koşusu”, “21 Haziran En Kısa Gece Koşusu”, “21 Aralık En Uzun Gece Koşusu” her yıl Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden sporcuların katılımıyla gerçekleştiriliyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik Spor Bayramı için düzenlenen yol koşusu ile 1930’da Menemen’de, cumhuriyet karşıtları tarafından şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ve arkadaşlarını anmak için düzenlenen 10 kilometrelik “Kubilay Koşusu” da İzmirlilerin yoğun katılımına sahne oluyor.

Haberin Devamı

7 ilçe 17 tesiste ücretsiz kurslar

*İzmir’de sporun yaygınlaştırılması için başka hangi etkinlikler gerçekleştiriliyor?

Kurumumuzun ortaya koymuş olduğu hedefler uzun vadeli. Tesis sayısını ve etkinlikleri artırarak sporu kısa vadede daha görünür hâle getiriyoruz. Ancak spor kültürünü ve bilincinin kentte kök salması için zamana ihtiyaç var. Başarana kadar sabırla taş döşemeye devam edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin spor çalışmaları piramidinin en alt basamağında malzeme ve tesis ihtiyaçlarını giderme hedefi bulunuyor. Bu kapsamda kentin dört yanındaki ihtiyaç sahibi okullarını saptayarak, öğrenciler için spor malzemesi temin ediyoruz. Amatör ve profesyonel spor kulüplerine de malzeme yardımı ve nakdi destek sağlıyoruz. Spor eğitmenlerimiz, kentin farklı bölgelerinde 8-9-10 yaş aralığındaki çocuklara sportif yetenek ölçümü testi hizmeti veriyor. Çalışma, spor kültürünün geniş kitlelere ulaşması ile çocuk ve gençlere erken yaşta spor bilinci kazandırılmasını sağlıyor. 7 ilçede yer alan 17 tesisteki spor okullarında, belediyenin uzman eğitimcileri tarafından ücretsiz eğitim veriliyor. Sokak basketbolu turnuvasından yüzme eğitimlerine, buz sporlarının yaygınlaştırılması için verilen kurlsardan sosyal sorumluluk projelerine kadar pek çok iş üreterek İzmir’i tüm yurttaşlar için daha da cazip kılmaya çalışıyoruz.”