12.05.2017 - 03:22 | Son Güncellenme:
‘Anneler Günü’ fikri yaşama geçiren Anna Jarvis, annesini 1905 yılında kaybettiğinde 41 yaşındaydı. Asıl mesleği öğretmenlik olan Jarvis, 1902 yılında babası ölünce annesiyle birlikte ABD’de, Philadelphia’da yaşamaya ve çalışmaya başladı. Üç yıl sonra da 9 Mayıs’ta annesini kaybetti. Sürekli annesiyle yaşamasına karşın öldükten sonra ‘ona hayattayken gerekli ilgiyi gösteremediği’ne inanıyor ve bunun ezikliğini duyuyordu.
‘Bu günü kutlamalıyız’
İki yıl sonra Mayıs’ın ikinci pazarında, annesinin ölüm yıldönümünde arkadaşlarını evine çağırdı ve bu günün Anneler Günü olarak ülke çapında kutlanması fikrini ilk onlara açtı. Fikir kabul gördü, anneler memnun kaldı, babalar itiraz etmedi, ABD’nin önde gelen bir giysi tüccarı da finansal desteği sağladı.
Beyaz karanfil
İlk Anneler Günü, Jarvis’in annesinin 20 yıl süresince haftalık dini dersler verdiği Grafton’daki bir kilisede, 10 Mayıs 1908’de, 407 çocuk ve annesinin katılımıyla kutlandı. Jarvis her bir anneye ve çocuğa kendi annesinin en çok sevdiği çiçek olan karanfillerden birer tane verdi. O günden sonra, temizliği, asaleti, şefkati ve sabrı ifade eden beyaz karanfil ABD’de Anneler Günü’nün sembolü olarak kabul edildi. 8 Mayıs 1914’te Senato’nun onayı, Başkan Wilson’ın da imzasıyla Mayıs’ın ikinci pazarı resmen ‘Anneler Günü’ olarak ilan edildi. Bu organizasyon, çok kısa sürede diğer ülkelere de yayıldı.
Anna Jarvis sonunda muradına ermiş, kampanyasını başarı ile sonuçlandırmıştı ama kendi hayatı pek mutlu sonla bitmedi. Yoğun çalışmadan evlenmeye ve çocuk sahibi olmaya fırsat bulamadı. Her anneler günü onun için bu yönden acı oldu. Mutsuz, yarı görmez ve yalnız bir şekilde, 1948’de 84 yaşında öldü. Türkiye’de de Türk Kadınlar Birliği’nin girişimiyle, Mayıs ayının ikinci pazar günü 1955 yılından bu yana ‘Anneler Günü’ olarak kutlanıyor.