DünyaZüganov,'devrim'bekliyor

Züganov,'devrim'bekliyor

05.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Züganov,'devrim'bekliyor

Züganov,devrimbekliyor

RUSYADevlet Başkanı Boris Yeltsin'in "atılım" yılı olacağını duyurduğu 1997 için, komünist lider Gennadi Züganov "devrim", geleceğin muhtemel Rusya başkanı Aleksandır Lebed ise "oligarşi" öngörüyor.
Züganov, gazetecilerle konuşurken, mevcut durumun 1917 yılının ağustos ayını andırdığını söyleyerek, "Kimse devrimin kapıya dayandığının farkında değildi. Üç ay içinde devrim oldu. Mart 1997'de olaylar patlak verebilir" dedi. 1917 devrimini izleyen beş yıllık iç savaşa da dikkat çeken komünist lider, kapitalist reformlarla ülkeye yoksulluk ve kargaşa getirmekle suçladığı Kremlin'i "dikkatli olmaya" çağırdı. Züganov, Rus ordusunun "aynen 1917'de olduğu gibi ülke yönetimini savunmaya pek istekli görünmediğini" ileri sürdü.
Züganov'un "kargaşa" teorisini geliştiren Aleksandır Lebed ise, Rus yönetiminin hızla "oligarşik" bir yapı kazandığını vurgulayarak "Ülke siyasi ve mali çevrelerce yönetiliyor" dedi. Rus halkının çıkarlarının, SSCB döneminde olduğu gibi, geri planda bırakıldığını ileri süren Lebed, "Güç, devlet organları ile mali sermaye tarafından ortaklaşa kullanılıyor. Ekonominin yarısını bir avuç banka ve sanayi kuruluşu, diğer yarısını ise suç çeteleri kontrol ediyor. Rusya oligarşiye doğru hızla ilerliyor" diye konuştu. Kremlin'le kısa süren işbirliği sırasında Çeçenistan'da barışı sağlayan, Yeltsin tarafından güvenlik konseyi sekreterliği görevinden alındıktan sonra iktidara sert eleştiriler yönelten Lebed, son altı aydır yapılan kamuoyu yoklamalarında, açık farkla "en güvenilir lider" olarak görülüyor.