08.01.2023 - 17:40 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye'den yapılan her açıklamayı dakika dakika takip eden Yunan basını, hafta sonu sayfalarını Almanya ve ABD'den gelen yorumlara açtı. Haberine "Ankara tehdit ve aşırı açıklamalarında ısrarcı" cümlesiyle başlayan CNN Yunanistan, Alman analistlerin gelecek aylara yönelik tahminlerini öne çıkardı. Türkiye'nin hamlelerinin Berlin tarafından mercek altına alındığı yorumunu yapan televizyon, Alman analistlerin "Erdoğan, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile gerilimi artıracak" dediğini aktardı.
Habere göre, söz konusu analistler, Suriye ile yeni sayfa açmaya hazırlanan Ankara'nın daha öncekilerin aksine seçimlere kadar Şam yerine Atina ve Rum tarafıyla tansiyonu yükselteceğini tahmin ediyor.
Alman analistler ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) tanımasını isteyeceği tahmininde de bulundu. Habere göre, Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin konuyu ele aldı.
CNN Yunanistan'daki bir başka haber, Başbakan Kiryakos Miçotakis ile Atina yönetiminin sıkı müttefiki Fransa lideri Emmanuel Macron arasındaki telefon görüşmesi oldu. Habere göre, Miçotakis ve Macron 'Türk provokasyonları'nı masaya yatırdı, Doğu Akdeniz'deki son gelişmeleri ele aldı. Haberde, 'Türk yayılmacılığı'nı gösteren açıklamaların devam ettiği savunuldu, Atina ve Paris arasındaki iletişim kanallarının açık tutulduğu vurgulandı.
To Vima gazetesi ise, Miçotakis ve Macron arasındaki telefon görüşmesinin Türkiye tarafından yeniden canlandırılan 'Casus Belli'nin gölgesinde gerçekleştiğini aktardı.
Bir diğer haberinde 'Atina Türk tehditlerine karşılık veriyor-Erdoğan'a mesaj' başlığını atan To Vima, Miçotakis-Macron görüşmesinin zamanlamasına dikkat çekti.
Erdoğan'ın "Biz Tayfun'u şu an ateşledik, menzili ne kadar, 561 kilometre. Yunanlılar telaşa kapıldı. Hemen gazeteleri başlıkları attı, 'Ya bunlar Atina'yı vuracak.' Bizim öyle bir derdimiz yok. Yeter ki siz bizimle Ege'de uğraşmayın. Ege'de bizimle uğraşmadığınız müddetçe biz sizlerle uğraşmayız, bizim daha yapacak çok işimiz var" dediğini aktaran gazete, Yunan ve Fransız liderlerin söz konusu açıklamadan saatler sonra telefon konuşması yaptığını kaydetti.
Atina'da ismini açıklamayan kaynakların Erdoğan'ın sözlerine Yunanistan'ın 'uluslararası hukuk' ve 'deniz hukuku'na uygun dış politika izlediğini söyleyerek yanıt verdiğini savunan To Vima, Atina'nın Mısır ve İtalya gibi komşularıyla sorunlarını Uluslararası Hukuk ve Deniz Hukuku çerçevesinde çözdüğünü ileri sürdü.
To Vima ayrıca Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle'de yayımlanan bir analizi sayfasına taşıdı. Ronald Maynardous imzalı analizi 'Erdoğan: Esad'la anlaşma sandıkta başarının anahtarı mı?' başlığıyla sunan Yunan gazetesi, yaklaşan seçimler öncesi Türk siyasetinde en yakıcı konunun Suriyeli sığınmacılar olduğu yorumunu yaptı.
Türkiye ve Suriye arasında ilk resmi temasın Moskova'da savunma bakanları düzeyinde gerçekleştiğini hatırlatan To Vima, 'Putin'in siyasi zaferi ve Amerikalıların mağlubiyeti' ara başlığını kullandı. Analize göre, Ankara'nın Beşar Esad'ı Suriye lideri olarak tanıması ve ilişkilerin normalleşmesi karşılığında, Şam yönetimi Suriye'nin kuzeyindeki YPG'li teröristleri ortadan kaldırmayı taahhüt edecek. Yanı sıra, Şam, YPG'li teröristlerin gelecek yıllardaki barış müzakerelerinde hiçbir oynamayacağını da garanti edecek.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin yeni Suriye politikasında merkezi bir rol oynadığını savunan Ronald Maynardous, 'Erdoğan, Putin ve Esad'ın planları uygulanırsa, YPG'lilerin süper güçler ve müttefiklerinin güç oyununda bir kez daha büyük kaybeden olacağı' tahmininde bulundu.
Yunan Skai televizyonu, aynı analizi internet sitesinde 'Putin'in rolü, büyük kaybedenler' başlığıyla sundu.
Yunan Ta Nea gazetesi ise, Amerikan Washington Post'tan alıntı yaptı. Washington Post'ta '2023'te dünyanın dört bir yanında dikkat etmeniz gereken beş seçim' başlığıyla yayımlanan analizi sayfasına taşıyan Ta Nea, 'Yunanistan yok' notunu düştü ve Türkiye'deki seçimlere geniş yer ayırdı.