10.07.2024 - 20:21 | Son Güncellenme:
PARİS (AA)
Ülkede 7 Temmuz'da düzenlenen erken genel seçimlerin ikinci turunda hiçbir parti veya ittifakın Meclis'te mutlak çoğunluğa ulaşamaması yüzünden Fransa'da yeni hükümetin kurulması gerçekleşmedi.
Seçimin galibi solcu ittifakı Yeni Halk Cephesi, ortak başbakan adayı konusunda görüşmelere devam ederken, iktidar kanadından farklı isimler merkez sağ ve solcuları da kapsayacak şekilde bir hükümet kurulmasını istiyor.
Yeni hükümetin ne zaman kurulacağı merak konusuyken, Macron'un seçim sonuçlarına yönelik Fransız halkına yazdığı mektup yerel basında yayınlandı.
Mektupta, seçimlere katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Macron, "Öncelikle ülkede bir demokratik ifade ihtiyacı var. Öte yandan, aşırı sağ ilk turda yaklaşık 11 milyon oyla başı çekse de hükümete gelmesine net bir şekilde karşı çıktınız." ifadelerini kullandı.
Macron, seçimlerde kazanan olmadığını vurgulayarak, "Herhangi bir siyasi güç tek başına yeterli çoğunluğa ulaşamıyor ve bu seçimlerden oluşan blok ve koalisyonların hepsi azınlıkta kaldı." değerlendirmesinde bulundu.
Sadece cumhuriyet yanlısı siyasi oluşumların mutlak çoğunluğu temsil ettiğini belirten Macron, söz konusu siyasi oluşumları Meclis'te istikrarlı ve çoğulcu bir çoğunluk oluşturmaya çağırdı.
Macron, bu çoğunluğun Fransa'nın önemli prensipleri etrafında şekillenmesi, cumhuriyet değerlerini benimsemesi ve seçimde vatandaşların ifade ettiği endişeleri çözmesi gerektiğini vurguladı.
Söz konusu çoğunluğun resmi kurumların istikrarını sağlamasını isteyen Macron, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu prensipler doğrultusunda başbakanın atanmasına karar vereceğim. Siyasi oluşumların, sükunet içinde ve saygı çerçevesinde bu uzlaşmaya varması için biraz zaman tanımak gerekiyor. O zamana kadar, mevcut hükümet görevlerini sürdürecek ve cumhuriyet geleneğine uygun olarak genel işleri yürütecek."
'TARAFLAR ANLAŞINCA BAŞBAKAN ATAYACAĞIM'
Macron 'taraflar anlaşında başbakan atacağım' açıklamasında bulundu.
Fransa'da 2022'de düzenlenen genel seçimlerde, Macron kanadı Mecliste elindeki salt çoğunluğunu kaybetmişti.
Macron kanadı belirli yasaları ve reformları Meclis'ten geçirebilmek için farklı partilerle üstü kapalı işbirliğine gitmişti.
Hükümet ayrıca, tartışmalı emeklilik reformunda olduğu gibi birçok kez anayasal yetkisini kullanarak yasaları Meclis'te oylama yapılmadan geçirmişti.
Fransa'da Macron'un "yeni hükümetin hemen kurulamayacağı" mesajı tepkiye neden oldu
Macron, sol ittifakının Yeni Halk Cephesi'nin galip geldiği erken genel seçimlerin ardından sessizliğini bozdu.
Fransa Cumhurbaşkanı'nın, basında yayımlanan mektubunda, Ulusal Mecliste istikrarlı bir çoğunluk sağlanana kadar yeni bir başbakan atamayacağını belirtmesi üzerine, muhalefet sandıkta çıkan "iradeyi" yok saymakla suçladığı Macron'a X sosyal medya platformundan tepki gösterdi.
Seçimi birinci sırada tamamlayan sol ittifakının liderlerinden Jean-Luc Melenchon, Macron'un Yeni Halk Cephesinin başı çektiği seçim sonuçlarını tanımayı reddettiğini ifade ederek, bu durumun demokratik ülkelerde bir benzeri olmadığına işaret etti.
Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partili Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Manon Aubry, Macron'un mağlubiyetini kabul etmemekte ısrarcı olduğuna dikkati çekti.
LFI Milletvekili Clemence Guette ise yalnız kalan Macron'un ülkeyi "sarstığını" belirterek, "(Macron) Ülkeyi aşırı sağın kollarına itti, biz engelledik." ifadesini kullandı. Guette, artık Yeni Halk Cephesinin ülkeyi yönetmesi ve Macron'un demokrasiyi kabul etmesi gerektiğini vurguladı.
Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) lideri Jordan Bardella, Macron'un aşırı solu iktidarın kapısına getirerek, ülkeyi durma noktasını getirdiğini kaydetti. Bardella, Fransa Cumhurbaşkanı "sorumsuz" olmakla nitelendirdi.
Sol ittifakı seçmenleri, "Solcu hükümet yoksa, Olimpiyatlar da yok" diyerek, aynı sosyal medya platformundan, 26 Temmuz-11 Ağustos'ta düzenlenecek Paris Olimpiyat Oyunları'ndan "genel greve" gitme çağrısında bulundu.
Fransa'da merkez sağcılar iktidarla koalisyon hükümeti kurmak istemiyor
Fransız basınındaki haberlere göre, 49 yaşındaki Wauquiez, Meclisteki LR grubunun yeni Grup Başkanvekili seçildi.
LR milletvekilleri Meclisteki gruplarının ismini "Cumhuriyetçi Sağ" olarak değiştirme kararı aldı.
Wauquiez, Mecliste basına yaptığı açıklamada, halkın ülkedeki mevcut "siyasi krizden" endişelendiğini ifade etti.
Erken seçimin sonuçlarının, halkın, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a, sola ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisine karşı olduğunu gösterdiği yorumunu yapan Wauquiez, iktidarla hükümet için herhangi bir koalisyon kurmayacaklarını duyurdu.
Wauquiez, sol ittifakının kurabileceği herhangi bir hükümete karşı çıkacaklarını belirterek, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partili bakanların olduğu olası bir hükümete karşı da gensoru önergesine destek vereceklerini anlattı.
Meclisteki yeni grup başkanvekilleri belirleniyor
Meclise yeni giren milletvekilleri yeni grup başkanvekillerini seçmeye devam ediyor.
Dün LFI grubu, Mathilde Panot'un 2021'den beri üstlendiği grup başkanvekilliği görevine devam etmesine karar verirken, Sosyalist Partisi (PS) milletvekilleri bu görevi grupları adına üstlenmesi için Boris Vallaud'u seçti.
RN milletvekilleri aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in grup başkanvekilliği görevini sürdürmesinden yana karar alırken, Tarım Bakanı Marc Fesneau artık iktidarın ortaklarından MoDem grubuna Mecliste başkanlık edecek.