DünyaYeni COVID varyantı XEC hakkında bilmeniz gereken her şey

Yeni COVID varyantı XEC hakkında bilmeniz gereken her şey

16.10.2024 - 16:26 | Son Güncellenme:

COVID'in yeni varyantı XEC hakkında endişeler artıyor. Sağlık yetkilileri ne diyor? Semptomları neler? XEC hakkında bilmeniz gerekenler...

Yeni COVID varyantı XEC hakkında bilmeniz gereken her şey

Kışın kapıya dayandığı günlerde patlak veren yeni COVID varyantı XEC, dünya çapında yükselme eğilimi gösteriyor. Birleşik Krallık Güvenlik Ajansı (UKHSA) hastaneye yatış ve artan COVID hastaları konusunda yeni bilgiler yayınladı. Bilgilere göre 6 Ekim haftasında vaka sayısı 100 bin kişide 4.5'a, bir önceki döneme göre iki katına çıktı. İlk belirlemelere göre her yeni 10 vakatan biri XEC varyantına ait. UKHSA'dan uzman epidemolog Dr. Jamie Lopez Bernal, "Mevcut bilgiler bu varyant ile ilgili panik yapmamızı gerektirmiyor ancak varyantı yakından takip ediyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

OMİCRON AİLESİNE ÜYE

XEC, birçok diğer yeni varyant gibi Omicron ailesine üye. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre ilk kez Mayıs ayında, KS.1.1 ve KP.3.3. adlı iki farklı varyantın kombinasyonu olarak ortaya çıktı. DSÖ'nün son COVID güncellemesine göre XEC, "kürsel olarak artan" iki varyanttan biri oldu. Britanya'da 3 Eylül ile 15 Eylül arasında alınan örneklere göre COVID vakalarının %9.35'inin bu varyanttan olduğu tespit edildi.

XEC'İN SEMPTOMLARI NELER?

XEC için şu ana kadar herhangi bir sağlık örgütü spesifik bir semptom listesi yayınlamadı. XEC varyantı için diğer güncel COVID varyantları ile aynı semptomlar gösteriliyor. Britanya'daki sağlık yetkilileri vatandaşlara olabildiğince evde kalmaları ve semptom gösteriyorlarsa diğer kişilerle iletişim kurmamalarını tavsiye etti. Bunlar şöyle:

Haberin Devamı
  • Yüksek ateş
  • Sürekli öksürük
  • Koku ve/veya tat kaybı
  • Nefes darlığı
  • Yorgun ve tükenmiş hissetmek
  • Eklem ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Tıkalı ya da akışkan burun

KENDİNİZİ NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?

Uzmanlar, panik halinden kaçınmakla birlikte kış aylarında XEC vakalarının artacağını düşünerek, varyantı grip ve RSV ile birlikte bu kışın üç tehlikesi arasında gösteriyor. Dr. Bernal, hala aşı ya da hatırlatıcı doz olmayanlara bunu yapmalarının vaktini geldiğini hatırlattı.

VARYANT NEDİR?

Bir virüs insan vücuduna girip kendi replikasını oluşturduğunda, artık yeni bir varyanta dönüşecek bir mutasyon oluşturma potansiyeline sahiptir. Mutasyon geçiren virüs, yeni bir varyant oluşturur ve bu varyant, insanlar için potansiyel olarak daha tehlikelidir. COVID pandemisi süresince binlerce varyant tespit edildi. Bu varyantların büyük çoğunluğu yeterli güce ulaşamadı ve bazıları da tamamen yok oldu. Ancak, insanlar enfekte olmaya devam etti, uzmanlar bunu virüsün varyant üretme ve bu varyantlarında insan bağışıklık sisteminin farklı noktalarını hedef almakta beceri geliştirdiğini söylüyor.