11.08.2022 - 14:43 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Denizlerde ondan daha uzun yaşayan birkaç canlı var, 500 senelik bir hayata sahip olduğu biliniyor. Dahası, dünyada en uzun yaşayan omurgalı canlı.
ABD'nin kuruluşundan I. ve II. dünya savaşlarına, Titanik'in batışından Ay'a ilk seyahate kadar neredeyse tüm dönüm noktaları sırasında yeryüzünde yaşama ihtimali var.
Boyu neredeyse sekiz metreyi buluyor. Hakkındaki bilgiler kısıtlı, şimdiye kadar bilim insanlarının karşısına bile nadiren çıktı.
Evinden binlerce kilometre uzaklıkta ortaya çıkan yarı kör canavar, bilim dünyasında şok etkisi yarattı.
Florida Uluslararası Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, Karayip ülkesi Belize'de yerel balıkçılarla kaplan köpekbalıklarını etiketliyordu.
Tekneye çekilen boyu 5 metreyi aşan bir balık su yüzeyine doğru çıktığında, bilim insanları gözlerine inanamadı. Devasa siyah karaltının ölü olduğunu düşündüler ancak gerçek farklıydı.
Araştırma ekibinde yer alan Florida Uluslararası Üniversitesi'nden Devanshi Kasana, "O, fazlasıyla şaşırtıcı ve kafa karıştırıcıydı" deyip ekliyor:
"Görüş açımıza girmesiyle birlikte giderek büyüyen siyah bir şekil gördük. Su yüzeyine geldiğinde, teknedekilerin hiçbiri daha önce böyle bir canlı görmemişti. Ki, mürettabatın neredeyse hepsi muhtelif balıkçılık tecrübelerine sahipti."
Tekneye çıkarılan canlı, Grönland köpek balığıydı. Kutup bölgesinde yaşayan canlı, ilk kez Karayip Denizi'nde görülmüş oldu.
Bilim insanı Devanshi Kasana, şoke edici canlının bir fotoğrafını çekip üniversitedeki danışmanına gönderdi. Danışmanı, fotoğraftakinin yeryüzündeki en uzun yaratıklardan biri olan Grönland köpek balığı gibi göründüğünü söyledi.
Kuzey Kutbu'nun soğuk sularında yaşayan Antik köpek balığının leşlerle beslendiği biliniyor. 'Savunmasız' bir tür olan yarı kör canlının, neredeyse ekvator kuşağına yakın konumdaki Belize kıyılarına neden geldiği şimdilik gizemini koruyor.
Uzmanlar, Grönland köpek balığının Kuzey Kutbu çevresinden uzaklaştıkça daha derin sularda seyahat ettiğini ve 3 bin metreyi aşan derinliklere dalabildiğini belirtiyor.
Ancak Belize set resifinde kaplan köpekbalığı etiketleyen bilim insanları, yalnızca 8 metrelik sığ bir suyun üstündeydi. Resifin hemen yanı ise, Karayip Denizi'nin içinde dik bir duvar gibi yükselen yaklaşık 700 metrelik bir derinliğe sahip.
Araştırmacı Devanshi Kasana, "Aniden eğim artıyor ve derinlik gerçekten çok hızlı artıyor. Hattın çok daha sığ bir derinlikten aşağı sürüklendiğini düşünüyoruz, bu yüzden kendine özgü canlıyı yakaladık" diyor.
Bilim insanları Grönland köpekbalığını etiketlemeyi düşünse de yaralanmasından veya ölmesinden çekindi. Bunun yerine, boyu ölçüldü, birçok not alındı ve yeniden Karayip Denizi'ne bırakıldı.
Florida Uluslararası Üniversitesi'nden Devanshi Kasana'nın çektiği birkaç kare fotoğraf ise, beklendiği gibi dünya çapında yankı buldu.
Birçok yayın organı tarafından haberleştirilen Antik köpek balığı, üç yıl önce Atlas Okyanusu'nda da bulunmuştu. Ünlü bilim dergisi Science, radyokarbon tarihleme yöntemiyle çok nadir görülen canlının 272 ila 512 yaş aralığında olduğunu ortaya koyan bir araştırmaya yer verdi.