Dünya'Vampir' yüzyıllar sonra ortaya çıktı! ‘Kaçmasını önlemek için’

'Vampir' yüzyıllar sonra ortaya çıktı! ‘Kaçmasını önlemek için’

25.09.2024 - 15:54 | Son Güncellenme:

Tarihi katedralin yakınında çalışma yapan işçiler tahmin dahi edemeyecekleri keşfe imza atmak üzereydi. Yüzyıllar öncesinden kalma kalıntılar iki çocuğa aitti ve birinde 'vampir gömütü' kanıtı bulunuyordu.

Vampir yüzyıllar sonra ortaya çıktı ‘Kaçmasını önlemek için’

Derleyen: Ayşe Kısakürek Polonya'daki tarihi bir katedralin yakınındaki çit duvarını yenileyen işçiler, iki Orta Çağ çocuğunun kalıntılarını keşfetti, aralarından biri 'vampir gömütü' belirtileri gösteriyordu.

Haberin Devamı

ÖZEL GELENEKLERLE DEFİN

Vampir yüzyıllar sonra ortaya çıktı ‘Kaçmasını önlemek için’

Vampir inancı, Orta Çağ boyunca Doğu Avrupa'da yaygındı ve vampir olduğundan şüphelenilen kişiler özel geleneklere bağlı kalınarak defnediliyordu.

Önceki kazılarda ortaya çıkarılan bazı 'vampir çocuklar', ayaklarına asma kilit takılarak gömülmüştü. Bu, insanların ölülerin hayata geri dönebileceğinden korktuklarını ortaya koyuyordu. Bazı durumlarda, şüpheli 'vampirlerin' cesetleri parçalanmış, kazık gibi keskin nesneler saplanmış veya ağırlıklar asılmış halde gün yüzüne çıkarıldı.

Independent gazetesine göre, en son keşfin erken Orta Çağ'dan kalma olduğu ve çocuklardan en az birinde 'şüphesiz vampir gömütü' kanıtı bulunduğu kaydediliyor. Mezarlık çevresinde bulunan seramiklerin tortu analizleri ve tarihleri, çocukların 13. yüzyıl civarında yaşadığını gösteriyor.

Haberin Devamı

BİRÇOĞU TÜBERKÜLOZ HASTASI

Vampir yüzyıllar sonra ortaya çıktı ‘Kaçmasını önlemek için’

Orta Çağ'da batıl inançlar yaygındı ve insanlar sıklıkla tıbbi durumları sebebiyle vampirlik veya şeytan tarafından ele geçirme gibi doğaüstü sebeplerle ilişkilendiriyordu.

Önceki araştırmalar, bu dönemde vampir olduğundan şüphelenilen birçok kişinin tüberküloz hastası olduğunu ortaya koydu. 'Vampir' olduğuna inanılan ölüler ne tabutlarla ne de diğer geleneksel cenaze eşyalarıyla defnediliyordu.

Dönemin yaygın geleneklerine göre, ölüler, doğu-batı yönünde yatırılıyordu ve kafatasları batıya bakacak şekilde çevriliyordu. Fakat araştırmacılar, ölen çocuklardan birinin başının gövdeden ayrılmış halde bulunduğunu ve kafatasının mezar çukuruna çevrilerek yere baktığını aktardı. Arkeolog Stanisław Gołub, yanı sıra gövdesine taşlar yerleştirildiğini söyledi. 

'MEZARDAN KAÇMASINI ÖNLEMEK İÇİN'

Vampir yüzyıllar sonra ortaya çıktı ‘Kaçmasını önlemek için’

Araştırmacılar, "Yüzüstü gömülme, baş kesme, vücudu bir taş veya taşlarla bastırma, şeytani bir yaratık olduğu düşünülen kişinin mezardan kaçmasını önlemek için kullanılan gömü yöntemlerinden bazıları" diyor.

Arkeologlar, gömülü çocuklar hakkında cinsiyet, yaş ve ölüm nedenleri de dahil olmak üzere detayları henüz tespit edemedi. Ancak iskeletlerin daha fazla analiz edilmesiyle, benzersiz keşif hakkında ek bilgilerin ortaya çıkabileceğini düşünüyorlar.