DünyaUkrayna'ya 51 dolarlık yardım yapan kadına vatana ihanet suçundan 12 yıl hapis cezası verildi

Ukrayna'ya 51 dolarlık yardım yapan kadına vatana ihanet suçundan 12 yıl hapis cezası verildi

15.08.2024 - 17:40 | Son Güncellenme:

Ksenia Karelina, Ukrayna'ya yardım eden bir hayır kurumuna yaptığı 51 dolarlık (1.700 TL) bağışla bağlantılı olarak vatana ihanet suçundan Rusya'da mahkum edildi.

Ukraynaya 51 dolarlık yardım yapan kadına vatana ihanet suçundan 12 yıl hapis cezası verildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya çifte vatandaşı olan Ksenia Karelina Ukrayna ordusu için para topladığı iddiası ile vatana ihanet suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Karelina, ABD'deki bir hayır kurumuna yaptığı 51 dolar (1.700 TL) bağışla bağlantılı suçlamalar nedeniyle mahkum edildi. Rusya Federal Güvenlik Servisi, Khavana'nın 'Ukraynalı kuruluşlardan birinin çıkarları doğrultusunda proaktif olarak para topladığını ve bu paranın daha sonra Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için taktik tıbbi malzeme, ekipman, silah ve mühimmat satın almak için kullanıldığını' öne sürdü.

Eski bir balerin olan Karelina, Amerikalı kocasıyla evlendikten ve Los Angeles'a taşındıktan sonra ABD vatandaşlığı aldı. Rus devlet medyasına göre, ailesini ziyaret etmek üzere Rusya'ya dönen Karelina, Yekaterinburg'da tutuklandı. Mahkemeye çıkarılan Khavana, kapalı gerçekleştirilen duruşmada kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti.

Haberin Devamı

Avukatı Mikhail Mushailov, Karelina'nın fonları transfer etmekten suçlu olduğunu kabul ettiğini ancak paranın 'Rusya karşıtı eylemler' için kullanılacağının farkında olmadığını söyledi. Avukat, kararı temyize götürmeyi planladıklarını belirtti. Eşi Chris Van Heerden, tutuklu yargılama kararından bu yana Karelina'nın serbest bırakılması için kampanya yürütüyordu.

Los Angeles'ta bir gazeteye konuşan Van Heerden, "Ukrayna'daki savaş sebebiyle gitmesinin tehlikeli olabileceğini düşündüm ama bana Rus olduğu için bir sorun yaşamayacağına dair güvence verdi" dedi. Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'yı tamamen işgal etmesinden bu yana Ukrayna'daki eylemlerine yönelik eleştirileri ve Rus ordusunun itibarını zedelediği düşünülen açıklamaları suç sayan yasalar çıkardı.

Karelina'nın mahkumiyeti, Moskova ve Washington arasında geçen ay gerçekleştirilen ve Soğuk Savaş'tan bu yana yapılmış en büyük esir takasının ardından geldi. Ankara'da 1 Ağustos'ta gerçekleştirilen esir takasına, Mart 2023'te casusluktan hüküm giyen Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich de dahil edilmişti.