19.12.2024 - 11:10 | Son Güncellenme:
CNN International
HABER MERKEZİ - Ukrayna, ülkenin insansız hava aracı kuvvetleri komutanının CNN International'da yer alan iddiasına göre iki kilometreden daha uzaktaki hedefleri vurabilen bir lazer silahı geliştirdi.
Bu hafta Kiev'de düzenlenen bir savunma zirvesinde konuşan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri İnsansız Sistemler Komutanı Vadym Sukharevskyi, "Bugün, bu lazerle 2 kilometreden yüksekte uçakları vurabiliyoruz" duyurusu yaptı.
Interfax-Ukrayna haber ajansının bildirdiğine göre komutan yaptığı açıklamada "Gerçekten işe yarıyor ve evet gerçekten var" diyerek Ukrayna'nın şu anda silahın ölçeğini ve yeteneklerini geliştirmek için çalışmaları sürdürdüğünü söyledi.
Ukrayna ulusal arması. iStock
ADINI ULUSAL ARMADAN ALIYOR
Lazere Tryzub veya Ukraynaca'da "üç çatallı zıpkın" anlamına gelen ve Ukrayna'nın bağımsızlık, güç ve birliği temsil eden üç çatallı ulusal armasına gönderme yapan bir isim verildi.
Sukharevskyi, Tryzub lazeri hakkında daha fazla ayrıntı vermedi ve CNN International iddiaların bağımsız olarak teyit edilemediğini söyledi. Ancak uzmanlar CNN'e Tryzub'un varlığının "mümkün" olduğunu bildirdi.
'TAMAMEN MÜMKÜN'
Teknik istihbarat danışmanlığı yapan Armament Research Services'tan Patrick Senft, CNN'e Tryzub sistemi hakkında çok az şey bilinmesine rağmen "Ukrayna'nın bazı hava hedeflerini yok edebilecek işlevsel yönlendirilmiş enerji silahı (DEW) geliştirmesinin tamamen mümkün olduğunu" söyledi.
Senft, 2014'ten beri benzer menzillerde çalışan ABD Donanması'nın Lazer Silah Sistemi'ne (LaWS) işaret ederek, "Bu, özellikle ticari, hazır kaynak lazerlerinin diğer mevcut teknolojilerle birleştirilmesiyle başarılabilir," dedi.
'RUS İHA'LARA KARŞI ETKİLİ OLABİLİR'
Senft, lazer yönlendirilmiş enerji silahlarının özellikle Rusya tarafından konuşlandırılan yavaş, alçaktan uçan drone'lara karşı etkili olduğunu, çünkü bu droneların ısıya karşı hassas, nispeten kırılgan bileşenlerden oluştuğunu açıkladı.
Shahed-136/Geran-2 tek yönlü saldırı drone'larının düşük irtifası ve sabit uçuş düzeni gibi alçaktan uçan İHA'lar, "silahın kritik bileşenleri yok etmek için enerjiyi belirli bir noktaya yoğunlaştırabilmesi nedeniyle, onları özellikle sürekli lazer maruziyetine karşı hassas hale getiriyor," dedi Senft.
Senft, bu tür silahların, hedeflerinin ne kadar hızlı hareket ettiği ve lazerlerin ne kadar uzağa seyahat ettikleriyle ilgili iki temel sınırlaması olduğunu ekledi. Daha hızlı hareket eden veya ısıya dayanıklı hedeflerin (örneğin, top mermileri, balistik füzeler) etkisiz hale getirilmesi çok daha zordur ve daha gelişmiş bir sistem gerektirir, dedi.
Oslo Nükleer Projesi'nden (ONP) Fabien Hoffmann, insansız hava araçlarına veya füzelere karşı etkili bir lazer sistemi konuşlandırmanın birkaç teknik zorluğu olduğunu söyledi.
SADECE BİRKAÇ ÜLKEDE VAR
CNN'in haberine göre ABD, Çin ve İsrail dahil olmak üzere yalnızca birkaç ülkenin lazer silahlarına sahip olduğu düşünülüyor.
İngiltere ayrıca şu anda 2027'de faaliyete geçmesi planlanan DragonFire adlı kendi lazer silah sistemini geliştiriyor.
TRUMP'TAN ABD FÜZESİ ELEŞTİRİSİ
Öte yandan Beyaz Saray'a dönmeye hazırlanan Donald Trump, hafta başında geçiş süreciyle ilgili yaptığı açıklamalarda önümüzdeki ay göreve başladıktan sonra Biden'ın politikasını tersine çevirebileceğini söyledi.
Donald Trump, Başkan Joe Biden'ın Ukrayna güçlerinin Rus topraklarının derinliklerine saldırmak için ABD menşeli füzeleri kullanmasına izin veren son kararını eleştirdi ve göreve geldiğinde bu politikayı tersine çevirebileceğini öne sürdü.