20.04.2022 - 07:05 | Son Güncellenme:
Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Savaşın beraberinde getirdiği yıkım onlarca aileyi, binayı, hayali parçalamış durumda. Ülkesinden ayrılan milyonlarca Ukraynalı savaştan uzakta yeni bir hayat kurma hayali ile yollarda. Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı, Ukraynalı göçmenlere ev sahipliği yapacak olan ülkeleri mültecilerin özellikle taciz ve istismar konusunda kötü niyetli kişi ve gruplardan korunması konusunda uyardı. Ancak kötü niyetli kişi ve gruplar kadar mültecilere iyi niyetle yaklaşan ve onlara evlerini açarak barınma ihtiyaçları başta olmak üzere birçok ihtiyaçlarını gideren insanlar ve gruplar da mevcut. Bu hafta ise yine İngiltere’de geçen bir hikaye gündemde kendine yer buluyor. Andre Rimmer, Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgal etmek amacıyla başlattığı harekattan sonra mülteci durumuna düşen anne ve kıza evini açtı. Rimmer, 40 yaşındaki Olena ve 8 yaşındaki kızı Yeva’nın mutlu olduklarını belirtti. Rimmer, yeni ev arkadaşlarının kendisi için adeta kız kardeş anlamına geldiğini belirtti.
Geçtiğimiz hafta İngiltere’de Ukraynalı mülteci kadınların sözde barınma ihtiyacını karşılamak isteyen bazı kişilerin, kadınları sosyal medya üzerinden taciz ve istismar ettiği konusunda haberler gündeme gelmiş ve BM Mülteci Ajansının bu konuda İngiltere’yi uyardığı haberleri yapılmıştı.
SOSYAL MEDYADA GÖRÜNCE KARAR VERDİ
İngiltere hükümeti, Ukrayna’da savaşın başlamasının ardından ülkeye gelecek mültecilerin barınma ihtiyaçları için bir dizi önlem aldı. Bu önlemlerin en bilinenlerinden birisi ise 'Homes for Ukraine' (Ukrayna İçin Evler) projesi. Bu proje ile hükümet Ukrayna’dan gelecek olan mültecilere evini açanlar için 350 sterlin destek veriyor. Ev sahipleri ve sığınmacıların internet üzerinden eşleştiği uygulama zaman zaman taciz ve istismara kapı araladığı için eleştiriliyor. 'Homes for Ukraine' projesine paralel olarak insanların bu konuda haberleştiği en önemli alanlardan biri ise Facebook. Andrea Rimmer, İngiliz vatandaşlarının evlerini Ukraynalı mültecilere açması konusunda bir paylaşım gördükten sonra evini misafirlere açmaya karar verdi.
Liverpool’da yaşayan Rimmer, Ukrayna’nın Odessa şehrinde yaşayan ve savaş ile birlikte ülkeden ayrılmak zorunda kalan bir anne ve kızı ile temas kurdu. Geride bıraktığımız 1 ay boyunca Olena ve kızı Yeva, Andrea’nın misafiri olarak İngiltere’de yaşadı. Olena, İngiltere’ye geldiğinde ilk yaptığı plan Bolton şehrinde yaşayan arkadaşının yanına gitmekti. Fakat arkadaşı son anda Olena ve kızı Yeva’yı misafir etmekten vazgeçti. Ev sahibi Andrea “Olena, kızı ile birlikte İngiltere’ye gelmek üzereyken erkek arkadaşının onu evinde ağırlayamayacağını öğrendi. Onun daveti sonucunda yol çıkmışlardı ama yolda kaldılar” dedi.
Olena ise yola annesi ve kızı ile birlikte çıktığı, Romanya’nın başkenti Bükreş’te annesinin Ukrayna’ya geri döndüğünü söyledi. Odessa şehrinde emlakçılık ile uğraşan Olena ve kızı, 17 Mart’tan bu yana Liverpool şehrinde yaşıyor.
‘İNSANLARIN İLGİSİ BUNALTICI’
Anne ve kızını kendi evinde ağırlayan ve ikisinin de varlığından hoşnut olduğunu belirten Andrea Rimmer, Olena ile adeta birer kız kardeş gibi olduklarını söyledi. Yaşadıkları bölgedeki insanların da anne ve kız için oldukça cömert olduğunu belirten Rimmer, komşuların yardım etme isteğinin kimi zaman bunaltıcı hale geldiğini belirtti. Andrea Rimmer, “Facebook'ta Yeva için bir bisiklet isteyen bir gönderi yaptım ve yaklaşık dört gün içinde eve bisiklet ve bisiklet ile ilgili bir sürü şey geldi” dedi. Rimmer, "Çantalar ve oyuncak torbalarıyla gelen arkadaşlarım vardı, hatta bir arkadaşım onlara öğle yemeği ısmarladı. Olena, tanıştığı insanların inanılmaz olduğunu söyledi" diye konuştu. Olena ve Yeva, geçtiğimiz günlerde “Ukrayna için evler” programı kapsamında daha fazla finansal destek alabilmek için farklı bir ailenin yanına taşındı. Andrea Rimmer, Olena ve kızı Yeva’yı ağıladığı günlerin çok güzel olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Evde bir kız kardeşim var gibi hissettim.” Savaşın başlamasının ardından İngiltere hükümeti, ülkeye gelecek mültecilerin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla “Homes for Ukraine” (Ukraynalılar için evler) programını başlattı. Hükümet Ukrayna’dan gelecek olan mültecilere evini açanlar için 350 sterlin destek vereceğini de açıklamıştı.
Ukraynalılar için evler programı birçok mülteci için barınma ihtiyacını çözmüş olsa da uygulamayı suiistimal eden kişilerin mültecilere yönelik tacizleri geçtiğimiz günlerde basında kendine yer bulmuştu.
Birleşmiş Milletler mülteci ajansı, Ukraynalılar için evler programında artan taciz vakalarının ardından İngiltere hükümetini geçtiğimiz hafta uyarmış ve bu durumun önüne geçilmesi konusunda uyarmıştı.
ANNE VE KIZINA YARDIM ETMEK İÇİN SERVET HARCADI
Öte yandan İngiltere hükümeti sığınmacıların ülkeye rahat girebilmesi için vize işlemlerini kolaylaştırmaya hazırlanıyor. Bir hükümet sözcüsü konu hakkında yaptığı açıklamada, "İçişleri Bakanlığı vize işlemlerinde değişiklikler yaptı ve başvuru formu kolaylaştırıldı, Ukrayna pasaportu sahipleri vize işlemlerini artık daha kolay ve hızlı şekilde halledebilecekler” dedi. Fakat bu adamın geç atılması sebebiyle onlarca Ukraynalının mağdur olduğu ifade ediliyor.
Maryna ve genç kızı Anna, Rus ordusunun Ukrayna topraklarına girmesinin ardından başkent Kiev’de bulunan evlerini terk etti. Savaşın aniden gelişmesi ve Rus ordusunun Kiev önlerine çok hızlı gelmesi sebebiyle Anne ve kızı yanlarına hiçbir eşya alamdan Ukrayna’dan ayrılmak zorunda kaldı.
İngiltere’de gidecekleri yer hazır olan anne ve kızın yolculuğu Amsterdam’da sekteye uğramış durumda. Maryna vizesini almış olsa da kızı Anna’nın henüz vize alamadığı için anne ve kız Amsterdam’da bir otelde sıkıştı. Yaklaşık 3 haftadır vize çıkmasını bekleyen anne ve kızın otel masrafları ise binlerce Pound’u aştı.
Bir İngiliz vatandaşı olan Clive Smith, Maryna ve kızı Anna için kendi evini açmış olsa da anne kızın henüz ülkeye girememiş olması sebebiyle resmi sürecin ve evrak işlerinin hızlanması için çalışıyor. Smith, geride kalan 3 haftalık sürede Maryna ve kızı Anna’ya yardım etmek için 3 bin Pound’dan fazla harcama yaptı. Clive Smith, Maryna ve kızı Anna’nın aslen Ukrayna’nın doğusunda Donbass bölgesinde yaşadıklarını ve 2014’te bölgede yaşanan çatışmaların ardından Kiev bölgesine göç ettiklerini söyledi. Anne Maryna ise gecikmenin kızının psikolojisini kötü etkilediğini belirtti ve sözlerine “Benim vizem var ama kızım henüz vize alamadı. Bu onu kötü etkiliyor. Kendini gecikmeden dolayı suçluyor. Yaşananların onun suçu olduğunu anlamıyor” diye konuştu. Amsterdam’da geçirdikleri her hafta sonunun yaklaşık bin pound masrafa sebep olduğunu belirten Maryna, İngiltere’ye gitmek için her şeyin hazır olduğunu, otelin penceresinden İngiltere’ye giden feribotların göründüğünü söyledi.
Mülteci Konseyi Başkanı Enver Solomon, "Savaştan ve kan dökülmesinden kaçan Ukraynalıların güvenliğini sağlamak için tasarlandığı varsayılan vize programının amaca uygun olmadığı açık” şeklinde konuştu. Solomon, "Korkmuş, bitkin ve travma geçirmiş Ukraynalı ailelerden uzun ve karmaşık bir vize başvurusu istemek kabul edilemez ve kendilerini içinde buldukları korkunç durumdan tamamen kopuk" ifadelerini kullandı.