DünyaTümör zannediliyor ama gerçek çok başka! İçlerinde 26 yıl beyninde ikizini taşıyan bile var

Tümör zannediliyor ama gerçek çok başka! İçlerinde 26 yıl beyninde ikizini taşıyan bile var

12.03.2023 - 09:19 | Son Güncellenme:

Anneler için bebeklerini bekledikleri gebelik süreci heyecanlı olsa da özellikle tek yumurta ikizlerinde bazen pek de beklenmeyen komplikasyonlar gelişebiliyor. Bunlar içerisinde kardeşine 'hamile' olarak doğan ve ya da kardeşinin kalıntısını 26 yıl beyninde taşıyanlar bile var. 'Fetüs içinde fetüs' olarak adlandırılan bu sendromu Op. Dr. Nazlı Korkmaz'a sorduk.

Tümör zannediliyor ama gerçek çok başka İçlerinde 26 yıl beyninde ikizini taşıyan bile var

Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Tıp dünyasında nadir görülen vakalardan biri de de 'fetus-in-fetu' (FIF). Türkçede 'fetüs içinde fetüs' olarak bilinen ve anomali (normalin dışında) olarak değerlendirilen bu durum şimdiye kadar dünya genelinde şimdiye kadar 200 vakada görüldü. Bir çeşit gelişimsel anormallik olarak açıklanabilen fetus-in-fetu, ikiz bebeklerden birinin büyümeyi durdurması sonucunda yaşanabiliyor. Dünya genelinde görülen vakalar ise birbirinden oldukça farklı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazlı Korkmaz ile duyan herkesi şaşkına çeviren vakaları masaya yatırdık.

Haberin Devamı

Tümör zannediliyor ama gerçek çok başka İçlerinde 26 yıl beyninde ikizini taşıyan bile var

26 YIL SONRA FARK EDİLDİ

Hindistan'da yaşayan genç bir kadın, günlük hayatına devam ederken zaman içinde okuma ve dinlemeyle ilgili bilişsel problemler yaşamaya başlamıştı. Durum zaman içinde daha da kötü bir alınca kadın soluğu hastanede aldı ve tapılan araştırmalar sonucunda Hintli kadının beyninde bir kitle tespit edildi.

İlk başta kadının beynindeki kitlenin ne olduğunu tam olarak çözemeyen doktorlar zaman içerisinde araştırmalarını sürdürdü ve kendilerini şoke eden bir gerçekle karşı karşıya kaldı. Hintli kadının beynindeki kitle aslında onun ikiz kardeşinin kalıntılarıydı. Sahip olduğu kalıntılardan habersiz genç kadının 'fetüs içinde fetüs' sendromuna sahip olduğu anlaşılınca 26 yıldır beyninde yer eden ikiz kız kardeşine ait kitleler temizlendi ve genç kadın hayatına kaldığı yerden devam etti.

Haberin Devamı

KARNINDAN 8 EMBRİYO ÇIKARILDI

Yine Hindistan'ın Jarkand eyaletinde dünyaya gelen kız çocuğu da tıp tarihine geçecek bir olayın parçasıydı. 2022'de ekim ayının başlarında sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen kız çocuğunun karnındaki anormal şişlik hem ailesinin hem de doktorların ilgisini çekti. Karnındaki şişlik yüzünden doğumundan 3 hafta sonra hastaneye götürülen bebeği kontrol eden doktorlar karşılaştıkları vakayı ilk olarak tümör olarak yorumladı. Ancak aslında gerçek çok daha başkaydı. Uzun incelemelerin sonunda doktorlar, bebeğin karnının içinde 8 embriyo olduğunu ve bu şekilde doğduğunu keşfettiler.

ÖLÜ KARDEŞİNİ KENDİ BEDENİNDE YAŞATTI

Bir diğer benzer vaka ise Kolombiya'da yaşandı. Kolombiya'nın kuzeyindeki Barranquilla’da yaşayan Monica Vega adlı kadın, hamileliğinin 7'nci ayında kontrole giderken vücudundaki olağan dışı durumun farkında değildi. Ultrason muayenesi sırasında doktorlar, kadının karnında iki adet göbek kordonu olduğunu fark etti. Ancak bu durum kadının ikiz bebeklere hamile olması sebebiyle değildi.

Vega'nın beklediği kız bebek rahimdeki diğer fetüsü emmiş ve daha sonra ona göbek kordonuyla bağlanmıştı. Bu nedenle de Vega'nın doktorları paraziter ikizin büyüyüp gelişmekte olan bebeğin organlarına zarar vereceğinden endişelendikleri için onu hemen ameliyata aldı. Vega, Itzmara ismini koyduğu kız çocuğunu dünyaya getirdi. Daha sonra ise Itzmara ameliyata alınarak içerisinden paraziter ikizi çıkarıldı. Kalbi veya beyni olmayan paraziter ikiz yalnızca Itzmara'dan beslendiği için o süreçte hayatta kalabilmişti.

Haberin Devamı

Hindistan'da bir başka erkek çocuk ise ikiz kardeşine 'hamile' bir şekilde dünyaya geldi. Doktorlar bebeğin karnında beyni, kolları ve bacakları olan, oluşumunu tamamlayamamış bir erkek bebek buldu. 19 yaşındaki ismi verilmeyen anne, sağlıklı bir oğlan çocuğu dünyaya getirdi ancak bebeğin karnında başka bir bebek daha vardı. İkizi olduğu düşünülen 150 gram ve 7 cm'lik kitle başarılı bir operasyonla bebeğin karnından alındı.

Tümör zannediliyor ama gerçek çok başka İçlerinde 26 yıl beyninde ikizini taşıyan bile var

'ANNE İÇİN DEĞİL BEBEK İÇİN RİSKLİ'

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazlı Korkmaz, 500 bin doğumda bir gerçekleşen 'fetus-in fetu' sendromunun yalnızca tek yumurta ikizlerinde meydana geldiğine dikkat çekti. 'Fetüs içinde fetüs' sendromunu, "Aynı plasentadan beslenen iki embriyodan biri diğerinin beslenmesine izin vermez ya da kordonlar ayrı ise ikizler ayrı ayrı büyürler ancak ikizlerden biri gelişimini tamamlayamaz. Ancak tek kordonlu olduğundan büyüyen bebek kardeşini sarmalar ya da büyüyemeyen embriyo, kardeşinin vücuduna yapışır" diyerek anlatan Op. Dr. Korkmaz, bu sendromun en çok karında kitle olarak ortaya çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

"Eğer bariz bir şekilde belliyse bazen anne karnındayken tespit edilebiliyor. Ancak genellikle yeni doğanda karında bir kitle, anormal bir yapı şekli olarak karşımıza çıkıyor ve bunun mutlaka çıkarılması gerekiyor" ifadelerini kullanan Op. Dr. Korkmaz, fetüs içinde fetüs sendromunun anne için değil, bebek için riskleri olduğuna dikkat çekti.

'EN MASUM YERLEŞME YERİ KARINDIR'

Bebeğin doğar doğmaz vücudunda fazladan bir kitle taşıdığını ve bu kitlenin organlara baskı yapabileceğini, yerleştiği yere göre riskinin değiştiğini söyleyen Op. Dr. Nazlı Korkmaz, "En masum yerleşme yeri karındır. Onu kolaylıkla çıkarabiliyoruz. Ancak her ne olursa olsun bebek bir ameliyat geçirecek. Diğer organlara baskı yaptıysa ameliyat sonrasında da o organlara da tedavi uygulamak gerekir. Kalıntı şeklinde de olsa vücudun farklı yerlerinde beyin dokusu ve kalp dokusuna yerleştiğinde çocuk büyüdükçe yerleştiği organla ilişkili olarak sıkıntılar yaratabilir" dedi.

Tümör zannediliyor ama gerçek çok başka İçlerinde 26 yıl beyninde ikizini taşıyan bile var

Op. Dr. Nazlı Korkmaz'a göre 'fetüs içinde fetüs' durumu tespit edildiğinde çok problem yaratan bir sendrom değil. İkinci bebeğin hiçbir zaman yaşamamış olduğunu, önemli olanın onun tespit edilmesi olduğunu söyleyen Op. Dr. Korkmaz, "Bazen bu kitleler büyüyerek ve etrafında doku toplayarak diğer organların işlevini bozabiliyorlar ve tümörlerle karıştırılabiliyorlar. O anlamda doğru tanı koymak için detaylı bilgiye sahip olmak önemli. 'Fetus-in-fetu' diye bir gerçek olduğu, bunun doğumdan geldiği ve böyle vakaların olabileceğinin bilinmesi gerekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

'TEK YUMURTA İKİZİ OLDUĞU BİLGİSİ PAYLAŞILMALI'

Bu durum eğer karında bir kitle olarak görülüyorsa hızlı bir şekilde fark ediliyor. Ancak ilerleyen yıllarda çocuğun herhangi bir organında fonksiyon bozukluğu yaşanırsa, tanımlanamayan ve sonradan oluşan bir kitle tespit edilirse tek yumurta ikizi ihtimalinin değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Nazlı Korkmaz, sözlerini şöyle noktaladı:

"Tek yumurta ikizlerinde nadir de olsa görülebiliyor. Bu durum çocuğun hayatına büyük bir zarar getirmez ancak bunun erken dönemde fark edilip cerrahi müdahalelerle halledilmesi gerekiyor. Tek yumurta ikizlerinde çocukta herhangi bir kitleden, tümörden şüphelenildiğinde mutlaka fetüsle alakalı olabileceği, kardeşinden herhangi bir kalıntıyı taşıyayabileceği ihtimali göz ardı edilmemeli."