DünyaTehlikeli inatlaşma!

Tehlikeli inatlaşma!

14.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İran, misilleme konusunda gelen ‘itidal’ çağrılarına kulaklarını tıkadı. İsrail ise, İran’dan bir saldırı gelmesi durumunda buna her koşulda karşılık verecek. Ortadoğu’da endişeli bekleyiş sürüyor.

Tehlikeli inatlaşma

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesinin ardından İsrail’e yönelik bir misilleme saldırısı gerçekleştirmesi beklenen İran, henüz harekete geçmedi. İstihbarat kaynakları bu hafta İran’dan bir saldırı adımı beklerken, özellikle yarına işaret ediyor. İran’a, Ortadoğu’da gerilimi daha da artıracak bir misilleme yapmaması konusunda yapılan çağrılar ise karşılıksız kalmışa benziyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın “İran’ın İsrail’e karşılık vermemesi” talebini içeren ortak açıklamasını “küstahça” bir girişim olarak nitelendirdi. Kenani, “Eğer bu ülkeler gerçekten bölgede barış ve istikrar istiyorlarsa İsrail’in savaş kışkırtıcılığına karşı somut adımlar atmalı ve Gazze’deki savaş ile savunmasız Filistinli kadın, çocuk ve sivillerin öldürülmesini derhal durdurmalıdırlar” dedi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran’ın misilleme yapmasının ‘yasal hakkı’ olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İsrail de vuracak

Bununla birlikte İsrail’in de İran’dan gelecek bir saldırı kayıtsız kalmayacağı ifade ediliyor. Nitekim İsrail basınında yer alan haberlere göre, İran’dan gelecek herhangi bir doğrudan saldırıya İsrail’in İran topraklarını vurarak karşılık vereceği mesajı ABD ve diğer müttefiklere iletildi. Haberde, İsrail’in olası saldırı herhangi bir kayba yol açmasa bile İran’a karşılık vermeye kararlı olduğunu açıkladığı belirtiliyor. Bu mesajın, İran’ın olası bir saldırısına güçlü bir karşılık verilmemesi için uluslararası toplumdan gelecek baskıyı önlemeye yönelik olduğu söyleniyor.

ABD ve İsrail, İran’ın bu hafta içinde İsrail’e büyük bir saldırı düzenleyebileceği konusunda fikir birliğinde. İsrail ordusu bu hafta “en üst düzeyde alarm” durumuna geçti. İran ve Hizbullah’ın beraber hareket edebileceği tahmin edilirken, Hizbullah Beyrut’taki merkezini kapattı ve bu saldırıya hazırlık olarak değerlendirildi.

Haberin Devamı

Mescid-i Aksa tartışması

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen binlerce fanatik Yahudi’ye eşlik ederken, yaşananlar İsrail’de tartışma yarattı. Ben-Gvir, “Daha önce söylediğim gibi politikamız burada ibadete izin vermek” diye konuştu. Ancak bu durum İsrail’de başbakanlık tarafından yalanlandı. İsrail Başbakanlığı, Mescid-i Aksa’da statükonun değişmediğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak baskını, “Kudüs’ün tarihi statüsünü ihlal eden ve bölgemizdeki tırmanmayı daha da artıracak bir kışkırtma” olarak nitelendirdi.

Tehlikeli inatlaşma

Abbas, Putin ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da Filistinli mevkidaşı Mahmud Abbas’la bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider Ortadoğu’daki durumu ele alırken, Abbas’ın bugün Türkiye’de olması bekleniyor.

Yarın çok kritik olacak

İranlı yetkililerin, ancak 15 Ağustos’ta yapılacak Gaze müzakerelerinde olumlu bir sonucun çıkması durumunda misillemeden vazgeçilebileceği yönünde açıklamalar yaptığı öğrenildi. 15 Ağustos’ta Katar’ın başkenti Doha veya Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenmesi beklenen Gazze Şeridi’ndeki ateşkese dair müzakerelerin durumu belirsiz. Zira İsrail teklifi kabul ederken, Hamas’tan olumlu yanıt alınamadı.

Haberin Devamı

Hamas lideri Yahya Sinvar’ın, müzakereler için İsrail’in operasyonunu durdurmasını bir ön şart olarak istediği ifade ediliyor. Lübnan basını, Mısırlı bir kaynağa dayandırdığı haberinde Kahire yönetiminin, Hamas’ı müzakerelere katılmaya ikna etmeye çalıştığını yazdı. Hamas, ateşkes anlaşması için yeni müzakereler yerine daha önceki müzakerelere dayalı bir plan talep etmişti.

Hamas rehine öldürdü

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, Gazze’de yaşanan iki ayrı olayda İsrailli bir rehinenin vurularak öldürüldüğünü ve ikisi kadın olmak üzere iki kadın  rehinenin de yaralandığını duyurdu. Hamas, ilk kez bir rehinenin kendileri tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Daha önceki ölümler İsrail hava saldırılarına bağlanıyordu.

Diplomatik çaba sürüyor: ABD Türkiye ile de konuştu

ABD’nin Ortadoğu’da gerilimin azaltılması ve İran’ın ikna edilmesi için Türkiye de dahil olmak üzere müttefikleriyle görüşmeler yaptığı öğrenildi. ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, “İran ile ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden gerilimin tırmanmasını engellemelerini istiyoruz, ve Türkiye bu ülkelerden biri” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın ise önümüzdeki günlerde Katar, Mısır ve İsrail’i ziyaret etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

20 milyar dolarlık silah satışına onay

ABD Savunma Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın içerisinde savaş uçaklarının yer aldığı 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiğini duyurdu. Bakanlık, onaylanan silahların yaklaşık 19 milyar dolar değerindeki F-15 jetleri ve ekipmanları, yaklaşık 774 milyon dolar değerinde tank mühimmatı ve 583 milyon dolar değerinde askeri araçlar olduğunu aktardı. Kongre’ye gönderilen onay bildiriminde, silah satışının “İsrail’in mevcut ve gelecekteki düşman tehditlerini karşı koyma kapasitesini artıracağı” ifadeleri yer aldı.