16.11.2023 - 15:17 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Türk-Yunan ilişkilerinde 2020 yazı bir dönüm noktasıydı, Libya ile bir yıl önce anlaşma imzalayan Türkiye yaz mevsiminde Doğu Akdeniz'e araştırma gemisi gönderdi. Araştırma gemisinin yanında savaş gemileri de vardı. Türk ve Yunan orduları Akdeniz'de karşı karşıya gelirken, gözü korkan Atina yönetimi silahlanma yarışına girdi. Geride kalan iki yılı aşkın sürede silahlanmaya milyarlarca euro harcayan Yunanistan, müttefiki Fransa'dan Rafale jetleri ve savaş gemileri satın aldı. ABD'den F-35 almak için başvuru yapan Atina yönetimi, İsrail'den ise insansız hava araçları kiralayıp Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na yerleştirdi.
Yunanistan ordusu, Suudi Arabistan'dan İtalya'ya, Birleşik Arap Emirlikleri'nden İspanya'ya neredeyse her ülkeyle tatbikatlara girişti. Atina'ya en büyük desteği sunan ABD, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne birçok kez uçak gemisi gönderdi. Dedeağaç Limanı'na tank, zırhlı araç ve silah indiren Amerikan ordusu, kuzeyden güneye Yunanistan'ın birçok noktasında kalıcı üs elde etti. Türkiye, birçok kez Yunanistan'daki ABD üslerinin kime karşı kurulduğunu gündeme getirdi.
Türkiye'nin ürettiği silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Etiyopya'dan Ukrayna'ya, Suriye'den Libya ve Dağlık Karabağ'a birçok savaşın kaderini değiştirmesiyle, Yunanistan tarafı kırmızı alarm verdi. Türkiye, uluslararası medya tarafından silahlı drone'ların yıldızı olarak tanımlanan Bayraktar TB2'ye yenilerini eklerken, Yunanistan da kendi insansız hava aracı programını başlattı.
Bir gözlem drone'u olan Archytas geçtiğimiz 2022'nin eylül ayında tanıtıldı. henüz Ege Denizi üstünde uçtuğunu gösteren bir kayıt yok. Yunan medyası, Archytas'ın dikey kalkış ve iniş yapabildiğini yazdı.
Yunan basını ayrıca, iki yıl boyunca birçok kez Türkiye'nin ünü dünyayı aşmış SİHA'larına nasıl karşı konulacağını da birçok kez sordu.
Atina yönetimi, ABD'den uzun menzilli bir SİHA olan MQ-9 Reaper alabilir. Basındaki haberlere göre, Washington Atina'ya gelecek ay söz konusu MQ-9 Reaper'ları teklif edecek.
Türkiye'den yapılan her açıklamanın manşetlere taşındığı Yunan medyasında, gözden kaçmayacak sıra dışı bir haber daha var. Devlet televizyonu ERT, ülkenin orta kesiminde bir 'mucit' tarafından üretilen drone-savar robotu geçtiğimiz yıl ekrana getirdi. Minotaur adlı robot sistemin insansız hava araçlarını yok etmeye programlandığını izleyicilerine aktaran ERT, 'mucit' Kostas Soukos ile yaptığı röportajı da yayınladı. Habere göre, Larissa'lı Soukos'un bulduğu hareketli robotik sistem 300 kilovatlık bir lazer ünitesi taşıyor, Yunan hava sahasına giren insansız hava araçlarını 'kör' etme yeteneğine sahip. Dahası, helikopterlerin termal dedektörleri tarafından da tespit edilemiyor.
En son Rus Pantsir Hava Savunma Sistemlerinin karşısında çaresiz kaldığı Türk SİHA'larını durduracağı imasıyla yayınlanan haber Yunan medyasında geniş yer buldu. 'Mucit'i geçtiğimiz yıl sayfalarına taşıyan Yunan medyası, Türkiye'nin Yunan ordusunun Ege Denizi'ndeki adalara yaptığı silah sevkiyatını insansız hava araçlarıyla görüntülediğini hatırlattı.
Yunanistan'ın ekonomi gazetelerine yansıyan yeni bir gelişmede ise Minotaur'u üreten şirketin iflas ettiği belirtiliyor. Soukos Robots, isimli şirket hakkında yerel medya "Peş peşe yaşanan krizler şirket açısından mali sorunlara neden oldu" ifadesini kullandı.
Soukos'un karlarının son yıllarda 2 milyon 670 bin avrodan 340 bin avroya daha sonra da 255 bin avroya düştüğünü belirten Yunan basını, şirketin bankalara olan borcunun da 12 milyon avrodan 42 milyon avroya çıktığını kaydetti. Bu bağlamda şirket 13 Aralık tarihinde açık artırmayla satışa çıkacak.