03.07.2023 - 09:41 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Yunanistan Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrası bölgeye ilk yardım gönderen ülkelerden oldu. Bir süredir sert devam eden ikili ilişkiler bu destekle beraber yerini yumuşama sürecine bıraktı. Mayıs ayında hem Türkiye hem de Yunanistan sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimi ikinci turda kazanırken komşuda Başbakan Kiriakos Miçotakis de yüzde 40 oy oranı alarak ipi göğüsledi.
Seçim sonuçlarıyla beraber iki ülkenin yönetim kadrosu da kesinleşince dış politikada daha net adımlar atılmaya başlandı. Bu bağlamda Erdoğan ile Miçotakis, önümüzdeki hafta yapılacak olan NATO zirvesinde bir görüşme gerçekleştirecek. Miçotakis'in açıklamalarına göre görüşmenin ana konusu göç ve göçmen sorunu olacak.
Yunan basınında çıkan haberlerde ise görüşmenin süresinin çok fazla uzun olmaması bekleniyor. Kathimerini'nin haberine göre söz konusu görüşme iki liderin dışişleri bakanları ve danışmanlarının eşlik edeceği bir toplantı olacak.
Görüşme sonucu herhangi bir radikal karar çıkması ise beklenmiyor. İki tarafında amacı diyalog kanallarını açık bırakarak zamanla sorunları aşmak.
Analistlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bazı ülkelere yönelik sert tutumunu Yunanistan için bir kenara bıraktı. Ankara'nın batılı ülkelerle olan ilişkilerinde Atina'yı 'Halkanın parçası' olarak gördüğünü belirten gazete, Türk-Yunan ilişkilerinin normalleşeceğini bildirdi.
Kathimerini'ye göre son yıllarda ABD ve AB ile sık sık karşı karşıya gelen Türkiye, Erdoğan'ın yeni dönemiyle birlikte ilişkileri yeniden başlatmak istiyor.
Kathimerini geçtiğimiz hafta Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Türkiye Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile yaptığı görüşmeyi de mercek altına aldı.
Her iki tarafında ikili ilişkiler konusunda hemfikir olduğunu belirten Kathimerini, ABD'nin Türkiye ve Yunanistan ile 'Ege' konusunda istikrarı sağlamak istediğini yazdı.
Geçtiğimiz Çarşamba gününe kadar aslında bütün analistler Türkiye'nin NATO zirvesinde İsveç' onay vereceğini düşünüyordu. Kur'an-ı Kerim'in polis kontrolünde yakılması ise İsveç için tekrar bir risk doğurdu. Yunan basınına göre Türkiye İsveç'in attığı somut adımları görmeden üyeliğe onay vermeyecek.
NATO'nun ABD'den sonra en büyük ikinci ordusunun Türk ordusu olduğunu hatırlatan gazete, F-16 modernizasyonu konusunda 'Erdoğan Biden ve Kongre'ye meydan okudu' ifadesini kullandı. Türkiye'den uzmanların görüşlerine de yer verilen haberde F-16 konusunda anlaşmaya varılmazsa Türkiye'nin İsveç'e 'Evet' demeyeceği belirtildi.