DünyaSon köprü de havaya uçtu, Rusya'nın bağlantısı koptu! Putin'e en büyük meydan okuma

Son köprü de havaya uçtu, Rusya'nın bağlantısı koptu! Putin'e en büyük meydan okuma

19.08.2024 - 11:47 | Son Güncellenme:

Ukraynalılar Kursk bölgesindeki Seym Nehri üstünde yer alan köprüleri birer birer vurdu, Rus birliklerinin artık nehri yüzerek geçebileceği yorumları var. Rusya içerisinde ilerleyen Ukrayna'nın hedefi, sınır hattında bir tampon bölge kurmak.

Son köprü de havaya uçtu, Rusyanın bağlantısı koptu Putine en büyük meydan okuma

906'ıncı gününe giren savaşta en büyük sürpriz 6 Ağustos tarihinde gerçekleşti, Rusya topraklarına İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez yabancı askerler ayak bastı. Ukraynalılar doğuda yeni bir cephe açarak Kursk'a doğru saldırıya geçti, öyle ki hiç zorlanmadan onlarca kilometre derine kadar indiler.

Haberin Devamı

Kremlin kontrolündeki Rus medyası, istilanın ilk günlerinde Ukrayna saldırısını küçümseyen haberlerle okuyucuların ve izleyicilerin karşısına çıktı. Ancak Rusya lideri Vladimir Putin'in televizyonlardan yayınlanan toplantısındaki bir an, gerçeğin hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde ekranda görünmesini sağladı.

Son köprü de havaya uçtu, Rusyanın bağlantısı koptu Putine en büyük meydan okuma

Putin 'özel askeri operasyon' adını verdiği Ukrayna işgalinin başarılı olacağını söyleyerek toplantıyı açtı, Kursk Valisi Alexey Smirnov ekrana çıktığında hava değişti. Vali Ukrayna güçlerinin bölge içerisinde ne kadar ilerlediğinden bahsetmeye başladığı anda, Vladimir Putin tarafından sözü kesildi. “Bunu orduya bırakın” diyen Rus lider, validen 'insanlara nasıl yardım ettiğini' anlatmasını istedi.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in yayındaki memnuniyetsizliği, Vali Smirnov Ukraynalıların ele geçirdiği köylerde kalan binlerce Rus vatandaşından bahsederken yüzünden okunuyordu.

Bugün itibarıyla on üçüncü gününe giren Ukrayna saldırısı, çeyrek asra yaklaşan iktidarında Putin'e karşı en büyük meydan okuma. Ukraynalılar geride kalan 2,5 yılı aşkın savaşta Rus savaş gemilerini Karadeniz'de bir bir batırdı, sınırdaki Rus kentlerini ve petrol rafinerilerini vurdu, binlerce kilometre uzaklıktaki hava üslerinde jetleri imha etti ve hatta Kremlin'in üzerinde bile bir drone göründü. Ancak Rus topraklarının istila edilip on binlerce kişinin tahliye edilmesi, bir ilk niteliği taşıyor. Rusya, Kursk bölgesinin yanı sıra daha güneydeki Belgorod bölgesinde de olağanüstü hal ilan etti.

Son köprü de havaya uçtu, Rusyanın bağlantısı koptu Putine en büyük meydan okuma

KİEV TAMPON BÖLGE İSTİYOR

Doğu sınırından Rusya'ya tanklarla giren Ukrayna ordusu, halihazırda Suca şehrini kontrol ediyor. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, sınır hattında bir tampon bölge oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Hafta sonu çatışma bölgesine neredeyse 700 kilometre uzakta yer alan Rostov'daki bir petrol tesisi Ukrayna tarafından vurulurken, çıkan büyük yangın Pazartesi itibarıyla halen söndürülebilmiş değil.

Son köprü de havaya uçtu, Rusyanın bağlantısı koptu Putine en büyük meydan okuma

KÖPRÜLER ARTIK YOK

Cephe hattında ise Ukrayna ordusu Seym Nehri üstündeki köprüleri tek tek vuruyor. Hafta sonu imha edilen iki köprünün ardından bu sabah üçüncü ve son köprü de havaya uçuruldu.

Haberin Devamı

Zvannoe bölgesinde akan Seym Nehri üzerindeki köprüler, Rus ordusu için hayati sevkiyat güzergahlarıydı.

Glushkovo kasabası yakınındaki son köprünün yok edilmesi üzerine, Ukrayna medyası Rus birliklerinin artık Seym nehrini yüzerek geçebileceği yorumlarına yer verdi.

Batılı ülkelerin gönderdiği tanklar ve füzelerin de kullanıldığı Rusya saldırısına yanıt vermek isteyen Kremlin, Ukrayna'nın güneyindeki işgal birliklerini kuzeye kaydırıyor. Vladimir Putin'in yeni bir seferberlik başlatıp yüzbinlerce askeri daha savaşa sürebileceği tahminleri de var.

Uydu görüntüleri, Rus ordusunun ayrıca Kursk şehrinin batısındaki Lgov yakınlarında savunma siperleri kazdığını gösteriyor. 17 bin 500 nüfuslu Lgov kenti, Ukrayna sınırına kuş uçuşu yaklaşık 60 kilometre mesafede. 

Son köprü de havaya uçtu, Rusyanın bağlantısı koptu Putine en büyük meydan okuma

DÜNYANIN KADERİNİ DEĞİŞTİREN SALDIRI

Rusya, 24 Şubat 2022 sabahı dünyanın kaderini değiştiren işgal başladığında birkaç gün içinde Kiev'de bir kukla yönetimi işbaşına getirmeyi hedefliyordu. Ancak Vladimir Putin ve ekibinin planları hızla bozguna uğradı, Rus işgal birlikleri bir ay sonra Kiev çevresinden çekilmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

2022 yaz mevsiminin başında Rus ilerleyişini durduran Ukraynalılar, yaz sonunda Kremlin'i afallatan bir karşı taarruza imza attı. Kırım'ın hemen kuzeyindeki Herson'da karşı taarruz beklenirken Ukrayna ordusu birkaç gün içinde Harkov çevresini işgalcilerden temizledi. Herson ise Putin için fazlasıyla acı verici bir karar anlamına geliyordu, kapana kısılan binlerce Rus askeri için geri çekilme emri verdi ve Ruslar Herson'u kaybetti.

Ukrayna'yı destekleyen ABD'nin başını çektiği Batı Bloku, Rus işgaline karşı ilk aylarda Ukrayna'ya Javelin gibi tanksavar silahları sevk etti. Amerikan HIMARS füzelerinin cepheye taşınmasıyla savaşın kaderi değişti, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna şehirlerini füze yağmuruna tutması ise Patriot ve diğer hava savunma sistemlerinin Doğu Avrupa ülkesine gönderilmesinin önünü açtı.

ABD üretimi Abrams ve Alman Leopard tankları Ukrayna'nın ikinci karşı taarruzundan önce cepheye ulaştırıldı ancak 2023 yazında Ruslar 1000 kilometrelik cephe hattında geri adım atmadı.

Haberin Devamı

NATO ülkeleri tarafından F-16 jetlerinin Ukrayna'ya resmen sevk edilmesi ise, yaklaşık 900 gündür devam eden savaşta bir dönüm noktası anlamına geliyor. Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç, Ukrayna'ya 80'e yakın F-16 sağlama sözü verdi. Ancak jetlerin tamamının teslim edilmesi yıllar sürecek.