Ukrayna, aylarca Batılı ülkelerden talep ettiği F-16 savaş uçaklarına sonunda kavuştu. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Pazar günü uluslararası medyaya F-16 jetlerini gösterdi. AFP haber ajansı, Zelenskiy'nin önünde poz verdiği uçakların daha sonra havada uçarken çekilmiş fotoğraflarını servis etti.
Haberdeki en dikkat çekici detay, uçakların hangi hava üssünden kalkış yaptığının paylaşılmaması.
Kendilerine teslim edilen savaş uçaklarının sayısını yetersiz olarak niteleyen Zelenskiy, "İmkansız kelimesini sıklıkla duyarız. Şimdi bu bir gerçek. Gerçek göğümüzde. F-16'lar Ukrayna'da" dedi.
Ukrayna'nın doğusu ve güneyindeki birçok bölgeyi işgal altında tutan Rusya, ABD üretimi F-16'ların Ukrayna'ya teslim edilmesini savaşta ciddi bir tırmanış olarak görüyor. Moskova, defalarca F-16 jetlerinin vurulup imha edileceğini duyurdu.
NATO üyesi Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 jetlerini sevk etmesi bir yıldır gündemdeydi ve bugün konumu belirsiz yerde çekilen fotoğraflar bir ilk niteliği taşıyor. Ukraynalı pilotların F-16 eğitimlerini ABD'deki bir üste aldığı biliniyor.
ABD'nin başını çektiği Batı Bloku, 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rus işgaline karşı ilk aylarda Ukrayna'ya Javelin gibi tanksavar silahları sevk etti. Amerikan HIMARS füzelerinin cepheye taşınmasıyla savaşın kaderi değişti, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna şehirlerini füze yağmuruna tutması ise Patriot ve diğer hava savunma sistemlerinin Doğu Avrupa ülkesine gönderilmesinin önünü açtı.
ABD üretimi Abrams ve Alman Leopard tankları Ukrayna'nın ikinci karşı taarruzundan önce cepheye ulaştırıldı ancak 2023 yazında Ruslar 1000 kilometrelik cephe hattında geri adım atmadı.
NATO ülkeleri tarafından F-16 jetlerinin Ukrayna'ya sevk edilmesi, 891 gündür devam eden savaşta bir dönüm noktası anlamına geliyor.
Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç, Ukrayna'ya 80'e yakın F-16 sağlama sözü verdi. Ancak jetlerin tamamının teslim edilmesi yıllar sürecek.
F-16 JETLERİ 250 KM MENZİLLİ STORM SHADOW'LARI ATEŞLEYEBİLİR
Peki ABD yapımı jetler, Kiev'in askeri pozisyonunu güçlendirebilecek mi?
ABD savunma devi General Dynamics tarafından tasarlanan ve ilk kez 1974'te havalanan F-16 'Savaşan Şahin' jetleri, on yıllardır dünya çapında birçok ülke tarafından kullanılıyor.
Yıllar içinde tasarımı ve donanımları defalarca güncellenen F-16, 2015'ten bu yana dünyanın en çok kullanılan sabit kanatlı savaş uçağı kabul ediliyor. ABD yapımı jet, Türkiye dahil 25 farklı ülkenin hava kuvvetleri envanterinde bulunuyor.
Hafifliği ve çevikliğiyle ön plana çıkan F-16 kara saldırıları, havadan keşif, karadan havaya füze rampalarını arama gibi birçok görev icra edebiliyor. F-16, 20 milimetrelik bir topa sahip. Ayrıca kanatları ve gövdesinde bomba, roket ve füze taşıyabiliyor.
Örneğin Ukrayna'nın envanterinde bulunan 250 kilometre menzile sahip Fransız-İngiliz ortak yapımı Storm Shadow seyir füzeleri, F-16 tarafından fırlatılabiliyor.