05.10.2021 - 11:10 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail'in kiraladığı araştırma gemisi Kıbrıs açıklarında Türk kıta sahanlığına girince, kızılca kıyamet koptu. Ankara derhal duruma el etarak geminin kendi sınırlarına dönmesini sağladı ancak Yunan basını bu ani geri dönüşü hala hazmedememiş gibi görünüyor.
Malta bayraklı Nautical Geo araştırma gemisinin Türkiye'nin sahasına girerek fitilini yaktığı gerginliğin etkileri sürüyor. Yunan Tanea gazetesi, Türkiye'nin kışkırtıcı açıklamalar yaptığını ileri sürdü.
YUNAN BASININDAN SKANDAL İDDİALAR
Ankara'nın ateşe benzin döktüğünü ileri süren gazete, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun şu sözlerine yer verdi: "Tartışmalar işe yaramayınca sahaya indik, biz güçlü bir ülkeyiz. Onlarla her gün savaşacak vaktimiz yok. Gerektiğinde de gideriz. buna kimse karşı çıkamaz. Bunu sadece Yunanistan yapmıyor, milletimizin ve ülkemizin çıkarları için ne gerekiyorsa yapıyoruz."
Haberde, bu açıklamanın Yunanistan'ın Ege'deki Parmenion tatbikatını 'kışkırtıcı' ve 'yasadışı' olarak nitelendiren Ankara'nın, Malta bayraklı Nautical Geo gemisinin Türk deniz sahasına gönderilmesine verdiği tepkiye geniş yer ayrıldı.
YUNAN MEDYASI SUÇU TÜRKİYE'YE ATMA ARAYIŞINDA
Ta Nea, Türkiye'nin atabileceği yeni adımlara da sayfasında yer verdi. Haberde, "Nautical Geo araştırma gemisinin sahaya sürülmesi üzerine Türk Savunma Bakanlığı orduya yanıt verilmesi için talimat verdiğini açıkladı. Böylece, Yunanistan'ın neden olduğu iddia edilen gerilime ilişkin bir söylem geliştiriliyor" dendi.
Haberde, Ankara'nın egemenlik hakkını savunmasına tepki gösteren Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın "Türkiye'nin sürekli provokasyonlar ve kışkırtıcı açıklamalarla bu temasların ortamını daha gerçekleşmeden baltalamaya çalışması kabul edilemez" sözleri ön plana çıkartıldı.
Haberde ayrıca, Nikos Dendias'ın Ankara'nın adaların silahlandırılmasına yönelik tepkisi için sarf ettiği "Türkiye'ye güçlü ve net bir mesaj göndererek, Yunanistan'ın egemenlik haklarını koruyacağız" sözlerine yer verildi.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis de, Türkiye'nin revize edilmiş dış politikasının 'esas olarak ülkenin askeri gücüne dayalı' olduğunu vurguladı.
'TEK TARAFLI ADIMLAR GERGİNLİĞİ KÖRÜKLÜYOR'
Yunan Kathimerini gazetesi ise, iki ülke arasındaki anlaşma sürecine vurgu yaptığı haberinde, "Geçen yıl aylarca süren ve NATO üyeleri Türkiye ile Yunanistan arasında doğrudan çatışma korkularına yol açan gerilimin ardından, iki ülke, beş yıllık bir aradan sonra farklılıklarını masaya yatırmak için Ocak ayında müzakerelere yeniden başlama konusunda anlaştı" dedi. İstikşafi görüşmelerin bir sonraki turu Çarşamba günü Ankara'da yapılacak.
Nautical Geo'nun Türk deniz sahasına girmesine Ankara'nın tepki vermesinin, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın savunma bakanları tarafından kınandığı belirtilen haberde, Bakan Çavuşoğlu'nun, Yunanistan ve Kıbrıslı Rumların Akdeniz'deki 'tek taraflı' adımlarının gerginliği körüklediğine ilişkin sözlerine yer verildi.
ABD DE DEVREYE GİRMEK İSTİYOR
Yunan Pentapostagma gazetesi ise, Washington yönetiminin de devreye girmek istediğini vurguladı ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Yunanistan ve Türkiye arasındaki müzakerelerin devamı da dahil olmak üzere Doğu Akdeniz'deki gerilimi azaltma çabalarını desteklediğini söyledi.
Habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne göre ABD, tüm devletleri deniz sınırlarının sınırlandırılması sorunlarını barışçıl diyalog yoluyla ve uluslararası hukuka uygun olarak çözmeye teşvik ediyor.
Sakin geçen yaz mevsiminin ardından Yunanistan Malta bayraklı gemi için Eylül ayı sonlarında Girit Adası çevresini kapsayan NAVTEX ilan etmiş, Türkiye de anında karşı NAVTEX açıklamıştı. Türk deniz sahasına gönderilen araştırma gemisi Türkiye tarafından Oruç Reis fırkateyniyle durdurulmuş ve Kandiye limanına dönmek zorunda kalmıştı.