Dünya'Yanmıs Ceset' sorusuna alındı! ABD'li yetkiliden skandal: İsrail, henüz ciddi bir saldırı yapmadı

'Yanmıs Ceset' sorusuna alındı! ABD'li yetkiliden skandal: İsrail, henüz ciddi bir saldırı yapmadı

29.05.2024 - 10:29 | Son Güncellenme:

Düzenlediği basın toplantısında İsrail'in saldırıları hakkında skandal ifadeler kullanan ABD'li yetkilinin çadır kent saldırıları ile ilgili soruya verdiği yanıt dünyada ses getirdi.

Yanmıs Ceset sorusuna alındı ABDli yetkiliden skandal: İsrail, henüz ciddi bir saldırı yapmadı

İsrail ordusu, yerlerinden edilmiş yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Refah'taki bir yerleşkeye düzenlediği saldırıda en az 45 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra, kentte kara savaşını genişletti. Bölgeden gelen görüntülerde saldırıya uğrayan çadır kentlerde sayısız insanın adeta kül olmuş cesetleri dünyada ses getirdi. Biden yönetimi, Gazze’nin Refah kentinde İsrail’in çadır kampına yönelik saldırısının ardından çıkan ve 45 kişinin hayatını kaybettiği yangın için “trajik ötesi” dedi. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby ise ABD'nin İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'a yönelik geniş çaplı bir işgal başlattığına inanmadığını söyledi. Kirby'nin bir gazeteci ile basın toplantısında girdiği diyalog şöyle:

Haberin Devamı

Muhabir: Bu (Refah katliamı) nasıl oluyor da Biden'ın çizdiği kırmızı çizgiyi ihlal etmiyor?

Kirby: Büyük bir operasyon görmek istemiyoruz henüz zaten görmedik

Muhabir: ABD'nin politik bir değişiklik yapmayı düşünmesi için daha kaç tane yanmış ceset görmesi gerekiyor?

Kirby: Bu soruya alındım

Gazze Şeridi'nde ölümcül ve büyük bir yıkıma neden olan İsrail saldırıları nedeniyle yerlerinden edilmiş yüz binlerce sivil hâlâ Refah'ta kalıyor. ABD Başkanı Joe Biden daha önce Refah'a yönelik tam ölçekli bir işgalin kırmızı çizgiyi aşacağını söylemişti. Kirby, tam ölçekli kara harekatına karşı tutumlarında herhangi bir değişikliğin olmadığını belirterek, "Büyük birliklerle, çok sayıda askerle sahadaki çok sayıda hedefe karşı bir tür koordineli manevra yaptıklarını görmedik" dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu çadır kente yönelik Pazar günkü saldırıyı “trajik bir hata” olarak nitelendirdi ancak Refah operasyonunu sürdürme sözü verdi. İsrail ordusu Salı günü, askerlerinin Refah'taki “terör hedeflerine” karşı faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

ABD'DEN 'SINIRLI' REFAH AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler, yaklaşık bir milyon kişinin Refah'taki çatışmalardan kaçtığını, ancak birkaç yüz bin kişinin hâlâ bölgede kalmış olabileceğini kaydediyor.
Bölgedeki gazeteciler, binlerce kişinin Salı günü erken saatlerde eşek ve atların çektiği arabalara doluşarak kuzeye doğru ilerlemeye çalıştığını aktardı.
İsrail sivil ölümlerine ve artan uluslararası baskıya karşın Refah konusunda geri adım atmıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Refah’taki siviller konusunda Tel Aviv yönetimini uyarmıştı. Biden ilgili röportajında burada “sınırlı” bir harekat yürütüldüğü görüşünü savunmuştu.

Yanmıs Ceset sorusuna alındı ABDli yetkiliden skandal: İsrail, henüz ciddi bir saldırı yapmadı

SKANDAL SALDIRIYA DAİR İLK SÖZLER

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Pazar günü Refah'taki bir çadır kampına yönelik hava saldırısının ardından çıkan yangına ilişkin yürütülen soruşturmadan ilk bulguları paylaştı. IDF sözcüsü vurulan yerin yakınlarında bulunan bir mühimmat deposunun alev alması ve yangının bu şekilde çıkmış olması ihtimalini araştırdıklarını söyledi. İsrailli sözcü, hava saldırısında kullanıldığını söylediği 17 kilogramlık mühimmatın bu kadar büyük bir yangına yol açma ihtimalinin düşük olduğuna inandıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Yanmıs Ceset sorusuna alındı ABDli yetkiliden skandal: İsrail, henüz ciddi bir saldırı yapmadı