16.02.2024 - 14:33 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Son olarak geçtiğimiz yıl Ağustos ayında 19 yıl daha hapis cezasına çarptırılan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny, 47 yaşında hayatını kaybetti. Navalny, 2021'den bu yana ücra bir bölgedeki cezaevinde tutuluyordu.
Eski bir milliyetçi politikacı olan Navalny, seçim sahtekarlığına ve hükümet yolsuzluğuna karşı kampanya yürüterek, Putin'in yakın çevresini araştırarak ve bulguları yüz milyonlarca görüntüleme alan videolarda paylaşarak Rusya'daki 2011-12 protestolarına destek oldu. Eski bir milliyetçi politikacı olan Navalny, seçim sahtekarlığına ve hükümet yolsuzluğuna karşı kampanya yürüterek, Putin'in yakın çevresini araştırarak ve bulguları yüz milyonlarca görüntüleme alan videolarda paylaşarak Rusya'daki 2011-12 protestolarına destek oldu.
KREMLİN İÇİN BİR 'DİKEN' OLARAK KALDI
Siyasi kariyerindeki en yüksek dönüm noktası, 2013 yılında, çok az kişinin özgür veya adil olduğuna inandığı Moskova belediye başkanlığı seçimlerinde oyların %27'sini kazandığında geldi. Karadeniz'de Putin'in kişisel kullanımı için inşa edilen bir sarayı, eski cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev'in kullandığı konakları ve yatları tespit etmesiyle Kremlin için yıllarca 'diken' olarak kaldı.
2020 yılında Navalny, Rusya'nın FSB güvenlik servisi tarafından novichok kullanılarak zehirlenme şüphesi üzerine komaya girdi ve tedavi için Almanya'ya tahliye edildi. İyileşti ve Ocak 2021'de Rusya'ya döndü; burada şartlı tahliyeyi ihlal suçlamasıyla tutuklandı ve toplam 30 yılı aşkın bir süreyi parmaklıklar ardında geçireceği çok sayıda hapis cezasından ilkine mahkum edildi.
Putin yakın zamanda görevdeki beşinci dönemi için bir başkanlık kampanyası başlattı. Putin şu an zaten Joseph Stalin'den bu yana en uzun süre görevde kalan Rus lider. Görev süresi sınırlamalarına ilişkin anayasal kuralların 2020'de yeniden yazılmasıyla 2030'da yeniden aday olması halinde Stalin'i geçmesi bekleniyor.