05.01.2021 - 14:29 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
5 Haziran 2017 günü dünya yepyeni bir krize uyandı, Suudi Arabistan'ın başını çektiği ülkeler Katar'a abluka uygulamaya başladıklarını ilan etti. Dünya neler olduğunu anlamaya çalışırken, hava sahası kapatılan ve komşularıyla tüm ilişkileri dondurulan Katar'ın yanında Türkiye saf tuttu. Suudi Arabistan'ın yanındaki ülkeler ise Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'di.
2020'nin son günlerinde hız kazanan görüşmeler yeni yılla birlikte sonuç verdi, arabulucu Kuveyt, Suudi Arabistan ve Katar'ın anlaşmaya vardığını duyurdu.
Bugün Katar'ın başkenti Doha'dan havalanan uçak ise, Suudi Arabistan'ın El Ula kentine iniş yaptı. Uçakta, Körfez İşbirliği Konseyi'ne katılmak üzere Suudi Arabistan'a giden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani vardı.
Suudi basınında çıkan haberlere göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Katar Emiri'ne "Selam, selam. Suudi Arabistan Krallığı'nı nurlandırdın" dedi.
Al Jazeera ise, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ayrıca Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el Halife ile Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşit el Maktum'u da havalimanında bizzat karşıladığını aktardı.
Suudi Arabistan Kraliyet basın servisinin geçtiği fotoğrafları uluslararası haber ajansları Reuters ve AP dünyaya servis etti.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü'nün Körfez Zirvesi'ne katılmak üzere Suudi Arabistan'a uçtuğunu bildirdi. Suudi Arabistan'ın resmi televizyonu El Arabiya, Mısır'ın da hava sahasını Katar uçaklarını açtığını son dakika haberiyle geçti.
Zirvedeki en büyük sürpriz, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve Orta Doğu özel danışmanı Jared Kushner oldu.
VELİAHT PRENS KÜRSÜDE
Ula Vadisi'nin doğal güzelliklerini yansıtmak için büyük aynalarla tasarlanan dış cephesiyle bilim kurgu filmlerindeki yapılara benzer Maraya Salonu önünde liderler, zirve öncesinde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, açılışta yaptığı konuşmada, Kuveyt'e ve ABD'ye Körfez'deki krizin çözümü için çabaları nedeniyle teşekkür etti. Veliaht Prens, nükleer faaliyetlerinde uranyum zenginleştirme kararı alan Tahran yönetimine yüklenerek, "İran'ın nükleer programı, bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit ediyor" dedi.
Körfez İşbirliği Konseyi zirvesine katılan liderler, yaklaşık üç buçuk yıl süren Katar krizini sona erdiren sonuç bildirgesini de imzaladı.
DİPTEN YÜZEYE ÇIKAN KRİZ
Suriye ve Müslüman Kardeşler gibi konularda farklı tutumlar sergileyen Katar ve Suudi Arabistan'ın başını çektiği ülkeler arasındaki dip gerilim, ilk olarak 2014 yılında yüzeye çıkmıştı. Suudi Arabistan ve Mısır, Katar’dan büyükelçilerini çekti. Aynı yıl gerçekleşen Körfez İşbirliği Teşkilatı’na da Doha yönetimi çağrılmadı. Katar bunun üzerine Müslüman Kardeşler ve Hamas’ın birkaç sembolik ismini ülkeden göndermeye karar verdi, fırtına geçici olarak dindirildi.
1.9 milyon nüfusa sahip Katar’ın dünyadaki en bilinen markası, Al Jazeera televizyonu. Uluslararası medya ağıyla adını dünyaya duyuran ülke, 2000’li yıllardan itibaren ekonomisi ve yaptığı yatırımlarla öne çıktı. Bölgedeki önemli Amerikan üslerinden birine ev sahipliği yapıyor. Son olarak da, 2022 Dünya Kupası Katar’a verildi.