Dünya‘Solingen faciasından utanç duyuyoruz’

‘Solingen faciasından utanç duyuyoruz’

30.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Almanya’nın Solingen kentinde 25 yıl önce düzenlenen ırkçı saldırıda hayatını kaybeden 5 Türk vatandaşı, olayın 25 yılında anıldı. Ölenlerin anısına Düsseldorf’ta yapılan anma törenine Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Eyalet Başbakanı Armin Laschet ile saldırıda yakınlarını kaybeden Mevlüde Genç ile Durmuş Genç katıldı.

‘Solingen faciasından utanç duyuyoruz’

Törende konuşan Almanya Şansölyesi Merkel, 25 yıl önce Solingen’de yaşanan facianın kendilerini derinden sarstığını, yangında yaralanan insanların manevi acılarının bugüne kadar sürdüğünü ifade etti. Angela Merkel, olayda 2 çocuğunu, 2 torununu ve 1 yeğenini kaybeden Mevlüde Genç’in böyle büyük bir acıyı yaşadıktan sonra nefret söylemleri yerine Türkler ile Almanlar arsında birlikte barışçı yaşam için çaba harcamasını takdirle karşıladığını vurguladı.

Haberin Devamı

Genç’e çoğu kez bu acı olaydan sonra hala nasıl Almanya’da yaşayabildiğinin sorulduğunu anlatan Merkel, “Bu sorulara verdiğiniz cevaplarınız sizi örnek biri yapıyor. İnsanlık açısından bir örnek. Nefret duyguları beslemediniz. Tam aksine, barışma ve anlayış için çaba harcadınız. İnsani olmayan bir olaya insani büyüklükle karşılık verdiniz. Bunun için size hayranlık duyuyoruz ve bunun için müteşekkiriz” diye konuştu.

‘Yardıma hazırız’

Solingen’de yaşanan faciasına ilişkin “Almanya için utanç vesilesi” ifadesini kullanan Şansölye Merkel, Mölln kentinde bir evin yakılarak 3 Türk’ün hayatını kaybetmesi ve sığınmacı yurtlarının ateşe verilmesi olaylarını da hatırlatarak “Liste ürkütücü derecede uzun” diye ekledi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam düşmanlığına karşı ortak mücadele mesajı verdi. Entegrasyon konusunda Türkiye ve Almanya’nın birlikte çalışması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Bize düşen görev, bu faciadan gerekli dersi çıkarmak, ırkçılık belasına karşı tek vücut olarak durabilmektir” dedi. Yaşanan olayın acısının 25 yıldır halen Genç ailesi fertleri, Almanya’daki 3.5 milyon Türk ve Almanlar için sürdüğünü ifade eden Çavuşoğlu, “O gün sergilediği soğukkanlı ve metanetli duruşla başta Mevlüde anne olmak üzere Genç ailesi, tüm Alman toplumuna ve bize bir örnek teşkil etmiştir” dedi. Şansölye Merkel’e de teşekkür eden ve onun ırkçılıkla kurumsal mücadelesini çok doğru bir adım olarak niteleyen Çavuşoğlu, “Türkiye olarak da kendisine her türlü desteği vermeye hazırız” diye ekledi.

Eyalet Başbakanı Laschet de, 25 yıl önce yaşanan facianın eyalette 2. Dünya Savaşı sonrası yaşanan en kötü facia olduğunu hatırlatırken, konuşmasını Türkçe olarak “Sevgidir insanı yaşatan” ifadesiyle sonlandırdı.

Mevlüde Genç ise, acısını paylaşan herkese teşekkür ederek, “5 evladını ateşler içinde kaybeden ve onların haykırışlarını hala hisseden, duyan bir anneyim. İki devletin parçasıyım. Türkiye’de doğdum, Almanya’da doydum” dedi. Genç, tüm sıkıntılara rağmen diğer çocuklarının kalbine nefret sokmadığını ve sokmayacağını vurgulayarak, “Geriye değil ileriye bakalım. Çirkin olaylara, nefrete dur denilsin” diye konuştu.