14.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki karşılıklı saldırılar devam ederken, bölgedeki gerginlik Ramazan Bayramı’na rağmen yüksek seyrediyor. İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ara vermezken, 31 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 103’e yükseldi.
Bayramın ilk günü Mescid-i Aksa ve çevresinde ciddi bir olay yaşanmadı.
“Vatandaşlarımızı korumak için Hamas’ı vurmaya devam edeceğiz” diyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, operasyonun bir süre daha devam edeceğini kaydetti.
Öte yandan Hamas ve İslami Cihad’ın da İsrail kentlerine yönelik saldırıları sürdü. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in Ben Gurion Havalimanı’na alternatif olarak kullandığı, Gazze’ye 220 kilometre uzaklıktaki Ramon Havalimanı ve Tel Aviv’in de arasında olduğu bazı şehirlere roket saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail’de en az 7 kişi hayatını kaybetti.
Linç girişimi
Bununla birlikte bazı kentlerde İsrail vatandaşı Filistinliler ile İsrailliler arasında yaşanan olaylar büyüyor. Önceki gece de Arap ve Yahudilerin bir arada yaşadığı Lid kentinde olaylar devam etti. Bat Yam’da bir Arap, linç edilmek istenirken, olaylar, kameralar canlı yayındayken gerçekleşti.
İsrail Başbakanı Netanyahu, “Hiçbir şey Arapların, Yahudiler tarafından linç edilmesini haklı gösteremez” ifadesini kullandı. Netanyahu, “İsrail vatandaşlarına sesleniyorum; kanınızın kaynıyor olması beni ilgilendirmez. Kanunu kendi ellerinize alamazsınız” dedi. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin de, linç girişimi görüntülerini değerlendirirken “iç savaş” uyarısı yaptı. “Biz tek bir ülkenin vatandaşları ve tek bir toplumuz” diyen Cumhurbaşkanı Rivlin, İsrail’deki Arap ve İsrailli tüm yetkilileri insanlara “çıldırmamalarını söyleme” çağrısında bulundu.
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da söz konusu olayları “şoke edici” ve “mide bulandırıcı” olarak nitelediği açıklamasında, “Gazze’deki savaşı kazanıp, evdeki (savaşı) kaybetmemeliyiz” ifadelerine yer verdi. İsrail polisinin Yafa, Hayfa, Akka, Lid ve Remle kentleri başta olmak üzere Arapların yoğun yaşadığı bölgelerde operasyon yaptığı ve 374 kişiyi gözaltına alındığı belirtildi. Gantz, 10 yedek sınır polis birliğini çatışmaların görüldüğü bölgelerde görevlendirme kararı aldı.
“Washington Post” gazetesi de, işgal altındaki topraklarda gerilimin her zaman var olduğunu, ancak İsrail’de son 20 yılda ilk kez bu kadar çok sayıda Filistinlinin sokağa döküldüğünü yazdı. Bazı bölgelerde radikal sağcı Yahudiler, Filistinlilere ait binalara ve iş yerlerine saldırılar düzenledi. Lİd kentinde artan gerilimin ardından Batı Şeria’dan yerleşimciler Yahudi gruplara destek için kente akın ederken, Araplar da sokaklarda güvenlik amacıyla devriye gezmeye başladı. Aşırı sağcı bir grup Yahudinin de Batı Kudüs’teki bir halk pazarında “Araplara ölüm” sloganı atarak yürüyüş yaptığı bildirildi. Irkçı sloganlar atan yüzleri maskeli gruba polisin müdahale etmediği ifade edildi. Öte yandan İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında Anadolu Ajansı kameramanı Muhammed El-Alul ile foto muhabiri Mustafa Hassuna da yaralandı.
AA çalışanlarının sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.
Gazze’ye kara harekatı
İsrail ordusu, son günlerde sınırına binlerce asker gönderdiği Gazze’ye kara harekatı başlattı. İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricust, dün gece İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’ne girmeye başladığını duyurdu. Conricust, operasyonla ilgili detay paylaşmadı.
Yaralılara yardım edenler vuruldu
İsrail, insansız hava aracı ile hava saldırısında yaralananlara yardım eden Filistinli sivilleri hedef aldı. Filistinli kaynaklar saldırılar sonucu
4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin yaralandığını aktardı.
ABD içinde tartışma
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Filistin’deki artan gerilimle ilgili olarak, “özellikle roket saldırılarında önemli bir düşüş kaydedilmesinin” önemine vurgu yaptı. Beyaz Saray’daki basın toplantısında, şiddetin tırmanmasını önlemek için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yeterli çaba gösterip göstermediğine dair bir soruya, “Şimdiye dek gözlemlediğim şeylerden biri, kayda değer bir aşırı tepki olmadığı yönünde” yanıtını verdi. ABD istihbarat yetkililerinin bölgedeki meslektaşlarıyla irtibatta olduğunu belirten Biden, “Sorun, özellikle nüfusun yoğun olduğu merkezlere ayrım gözetmeden fırlatılan roketlerle yapılan saldırılarda önemli derecede düşüş sağlayacak noktaya nasıl gelineceği” diye konuştu.
Bu arada Temsilciler Meclisi New York Vekili Ocasio-Cortez, Biden’ın İsrail’in saldırılarıyla ilgili açıklamasını eleştirdi. Ocasio-Cortez, Biden’ın “İsrail’in kendini savunma hakkı var” sözlerine tepki göstererek, “Filistinlilerin evlerinden çıkarılması veya Mescid-i Aksa’daki saldırılar gibi şiddet sarmalını hızlandıran şeylerin kabul edildiği, böyle boş açıklamalar sadece Filistinlileri insanlıktan çıkarmaktadır. Bu yanlıştır” değerlendirmesini yaptı. Demokrat vekil, İsrail’in saldırılarını görmezden gelip sadece Hamas’a yüklenen Biden yönetiminin sanki şiddetin kaynağı Filistinlilermiş gibi davrandığını belirterek, “Bu tarafsız bir dil değil, taraf tutan, işgalin tarafını tutan bir dil” yorumunu yaptı.
Öte yandan ABD’de, İsrail’in tutumuna “destek mi verilsin” yoksa “kınansın mı” konusu da tartışılıyor. Bazı siyasiler Hamas’ın saldırılarını eleştirip İsrail’in yanında dururken, bazılarıysa İsrail’in hava saldırılarını kınadı ve Filistinlilerden yana tavır aldı. Temsilciler Meclisi’nde farklı eyaletlerden 25 temsilci ise, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a mektup yollayarak Kudüs’te Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki Filistinlilerin yerlerinden edilmesi konusunda İsrail’e diplomatik baskı yapması çağrısında bulundu.
ABD, BMGK toplantısını engelledi
ABD, İsrail-Filistin geriliminin ele alınacağı bugünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olağanüstü toplantısını engelledi. BM Güvenlik Konseyi mayıs ayı dönem başkanı Çin ve Konseyin geçici üyelerinden Norveç ile Tunus, İsrail ve Filistin arasındaki gerginliği ve yaşanan şiddeti bugün açık oturumda görüşme talebinde bulundu. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD, yapılmak istenen açık BMGK oturumunun “gerginliği azaltma çabalarına katkı sağlamayacağını” gerekçe göstererek toplantıya karşı çıktı ve gelecek hafta salı günü toplantı yapılabileceği önerisinde bulundu. BM Güvenlik Konseyi bu hafta iki kez acil oturumda toplandı ancak ABD’nin itirazı üzerine hiçbir adım atamadı.