DünyaSkandal Türkiye sözleri! Irak First Lady'si haddini aştı

Skandal Türkiye sözleri! Irak First Lady'si haddini aştı

21.07.2024 - 11:01 | Son Güncellenme:

Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid’in eşi Şahnaz İbrahim Ahmed, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde sürdürdüğü terör operasyonlarını hedef aldı. First Lady'nin sözlerinin ardında aile geçmişi ve yaklaşan parlamento seçimlerinin yattığı kaydediliyor.

Skandal Türkiye sözleri Irak First Ladysi haddini aştı

Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid’in eşi Şahnaz İbrahim Ahmed, Türkiye’nin Irak’taki sınır ötesi operasyonlarına yönelik skandal sözler sarf etti.

Haberin Devamı

Ahmed, Iraklı Kürt muhaliflerden İbrahim Ahmed’in kızı, yanı sıra Celal Talabani’nin eşi Hero Talabani’nin ise kız kardeşi. First Lady'nin sözlerinin ardında kendi aile geçmişi ve yaklaşan parlamento seçimlerinin yattığı kaydediliyor.

TERÖR OPERASYONLARINI HEDEF ALDI

Skandal Türkiye sözleri Irak First Ladysi haddini aştı

First Lady, sosyal medya hesabında paylaştığı açıklamada, Türkiye'nin Irak’ın kuzeyinde devam ettirdiği terör operasyonlarını 'sivil halka zarar veriyor' diyerek hedef aldı. X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımlarla Türkiye'yi hedef alan Ahmed, "Türkiye’nin yeni operasyonlara başlamasından bu yana en az 602 köy tehdit altında. Saldırılarda bir okul ve bir Süryani kilisesi de tahrip edildi" iddiasını ileri sürdü. 

Türkiye’nin PKK’ya destek vermekle suçladığı ve ambargo uyguladığı Süleymaniye merkezli Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) olan Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ise, eşinin mesajları hakkında henüz yorum yapmadı.

Haberin Devamı

BAĞDAT BÜYÜKELÇİSİ İNAN AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid'in eşi Şahnaz İbrahim Ahmed'in, Türkiye'ye yönelik suçlamaları ve iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, Irak ile ilişkileri asılsız iddiaları tartışarak değil, somut projeler üzerinde çalışarak derinleştireceklerini söyledi.

Anadolu Ajansı'nın sorusunu cevaplayan Büyükelçi İnan verdiği demeçte şöyle konuştu: 

"Bu asılsız iddiaları biz de gördük. Söz konusu iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Biz Türkiye olarak Irak ile ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Bu irademizi esasen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a nisan ayında yaptıkları son ziyarette işbirliği alanlarına ilişkin imzalanan 30'a yakın anlaşmayla karşılıklı olarak teyit ettik. Söz konusu işbirliği alanları arasında terörle mücadele de var. Kaldı ki Irak tarafı terör örgütü PKK'yı geçtiğimiz Mart ayında 'yasaklı örgüt' ilan etti."

İnan, Türkiye ve Irak'ın başta terörle mücadele olmak üzere ilişkilerin karşılıklı çıkar temelinde daha iyi bir noktaya taşınması için gerekli kararlılığı ortaya koyduğunu da dile getirerek, "Biz, ilişkilerimizi asılsız iddiaları tartışarak değil, somut projeler üzerinde çalışarak derinleştireceğiz" şeklinde konuştu.

ANKARA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Ankara ile KYB arasında, terör örgütü PKK ile ilgili sorun yıllardır ediyor. Celal Talabani’nin oğlu KYB Başkanı Bafil Talabani, Mart ayında yaptığı açıklamada "PKK, KYB’nin düşmanı değil. Türkiye’nin saldırılarına son vermesi gerekir" demişti. 

Bu cümleler Ankara’dan tepki çekmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM’de yaptığı konuşmada, “Süleymaniye’ye yönelik yaptırımlarımıza rağmen KYB, PKK’ya müzahir tutumunu değiştirmezse daha ileri tedbirler almakta tereddüt etmeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.