Dünya Savaşta bir ilk! Dünya izliyor: Amerikan silahları Rus şehirlerini vuracak, karar verildi

Savaşta bir ilk! Dünya izliyor: Amerikan silahları Rus şehirlerini vuracak, karar verildi

31.05.2024 - 09:10 | Son Güncellenme:

Biden yönetimi Ukrayna’nın Amerikan silahlarının Harkiv’de Rusya’ya karşı kullanmasına izin verdi.

Savaşta bir ilk Dünya izliyor: Amerikan silahları Rus şehirlerini vuracak, karar verildi

Amerikan yetkililer ABD Başkanı Joe Biden'ın ilk kez Ukrayna'ya sadece Harkov cephesinde olmak üzere Rus toprakları içindeki askeri hedeflere karşı ABD silahlarını kullanma izni verdiğini söyledi. Silahlar Rus birliklerine, topçularına ve savaş uçaklarına karşı kullanılabilecek.

Haberin Devamı

Bir yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada, ekibine Ukrayna'nın ABD silahlarını 'karşı ateş amacıyla' ve 'kendilerini vuran veya vurmaya hazırlanan Rus güçlerine karşılık vermek' için kullanabilmesini sağlama talimatı verildiğini söyledi.

ÖNEMLİ POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ

Savaşta bir ilk Dünya izliyor: Amerikan silahları Rus şehirlerini vuracak, karar verildi

Harkiv’de Rusya’nın hedef alınmasında Amerika’nın sağladığı silahların kullanılmasına izin verilmesi Biden yönetimi açısından önemli bir politika değişikliğine işaret ediyor. ABD Başkanı Biden daha önce Rusya toprakları içinde saldırılar için Amerikan silahlarının kullanılmasına izin vermeyi reddetmiş; Ukrayna hükümeti Moskova’nın bu ay içinde Harkiv’e saldırı başlatmasının ardından Washington'dan bu politikayı değiştirmesini talep etmişti.

Amerikalı yetkililer, Başkan Biden’ın kararının yalnızca Harkiv sınırı yakınlarında Rusya içindeki hedeflere yönelik olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

“Karar yalnızca Harkiv sınırı yakınındaki hedefler için geçerli.”

Rus kuvvetleri, son haftalarda Rusya sınırına yakın Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov bölgesinde yapılan sürpriz taaruzlar sonucunda kazanımlar elde etti. Cuma günü Ukraynalı yetkililer Rusya'nın Harkov'un bir banliyösündeki bir konutu bombalaması sonucu üç kişinin öldüğünü ve 16 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, daha önce Rusya’nın Harkov’da elde ettikleri son kazanımların ardından ülkesinin kuzey doğusuna yönelik saldırılarını daha da artırabileceğini söylemişti.

ABD'li yetkili, “Ordu Taktik Füze Sistemi’nin (ATACMS) kullanımının veya Rusya içinde uzun menzilli saldırıların yasaklanmasına ilişkin politikamız değişmedi” dedi. ATACMS (Army Tactical Missile System), ABD yapımı bir taktik balistik füze sistemi. Bu sistem, kara kuvvetleri tarafından düşman hedeflerini yüksek hassasiyetle vurma amacıyla kullanılıyor. Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yorum yapmadı.

Savaşta bir ilk Dünya izliyor: Amerikan silahları Rus şehirlerini vuracak, karar verildi

İNGİLTERE SİNYALİ VERMİŞTİ

İngiltere daha önce Ukrayna'nın Batı tarafından tedarik edilen silahları nasıl kullanacağına ilişkin kısıtlamaların hafifletilmesi konusuna açık olduğunun sinyalini vermişti. Böyle bir gelişmenin çatışmaları daha da tırmandırabileceğinden endişe ediliyordu. Ancak bazı Avrupalı liderler de kısa süre önce bu tür silahların kullanımına ilişkin kısıtlamaların gevşetilmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın silah yükünün büyük bir kısmını karşılayan Washington ise çatışmaların tırmanması endişesi sebebiyle kısıtlamaların hafifletilmesine direnmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü Moldova'ya yaptığı ziyarette bu değişimin ilk sinyallerini verdi. “Yol boyunca her adımda, gerektiği şekilde uyum sağladık” diyen Blinken, bunun bundan sonra da değişmeyeceğini söyledi.

BAZI NATO ÜLKELERİ TEDİRGİN

Moskova ise Batı silahlarının Rusya topraklarındaki hedeflere karşı kullanılması ihtimaline karşı tehditkar açıklamalar yapmıştı. Rus lider Vladimir Putin, "Avrupa'daki, özellikle küçük ülkeler, neyle karşı karşıya olduklarının farkında olmalılar" demişti. Putin, böylesi bir saldırıyı Ukrayna güçleri gerçekleştirse bile sorumluluğunun Batılı silah tedarikçilerine ait olacağını savunmuştu.

Bazı NATO ülkeleri bu gelişmeler karşısında tedirginliğini koruyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Perşembe günü Rus askeri üslerini vurmanın gerekli olmadığını düşündüğünü söylemişti.

Haberin Devamı

Uluslararası medyanın aktardığı üzere, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani RAI'ye verdiği röportajda, "İtalya'dan Ukrayna'ya gönderilen tüm silahlar Ukrayna içinde kullanılmalıdır" dedi. Kiev yönetimi bir süredir Batı’ya daha fazla silaha ihtiyaç duyduğu konusundaki ısrarlı tutumunu sürdürdü.