DünyaSavaşın seyri değişti

Savaşın seyri değişti

12.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya, Ukrayna ordusunun toprakları içerisindeki ilerleyişini durdurmakta zorlanıyor. Ukrayna lideri Zelenskiy “Savaşı saldırganın topraklarına taşıdık” derken, Moskova ‘sert yanıt’ sözü verdi.

Savaşın seyri değişti

Ukrayna askerinin Rus toprağı Kursk’a yönelik sızma harekâtı dün altıncı gününde devam etti. Ukrayna ordusunun 6 Ağustos’ta başlattığı sınır ötesi saldırıların ardından Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’den açıklama geldi. Rusya’nın batısındaki Kursk’a saldırıların düzenlendiğini kabul eden Zelenskiy, “Ukrayna ordusu savaşı saldırganın topraklarına taşıdı” ifadelerini kullandı. Zelenskiy, çatışmanın Rus topraklarına uzandığını, bunun savaş dinamiklerinde önemli bir değişim olarak görüleceğini söyledi. Ukrayna ordusuna teşekkür eden Zelenskiy, Rusya’daki operasyonu ülkenin en üst düzey askeri komutanı General Oleksandr Syrskyi ile görüştüğünü belirtti. Zelenskiy konuşmasında, “Ukrayna, adaleti gerçekten yeniden tesis edebileceğini ve saldırgana gereken baskıyı uygulayabileceğini kanıtlıyor” dedi. Rusya’ya karşı Ukrayna’ya destek olan ülkelere de teşekkür eden Zelenskiy, “Her hafta yaptırımların gerçekten etkili olduğunu ve bunları aşmaya çalışan herkesin dünya tarafından bir tepkiyle karşılaştığını hissetmek gerekiyor. Rus devletini daha da sınırlamak için yeni önlemler hazırlıyoruz” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

Amaç yayılmaya zorlamak 

Ukrayna’nın ilerleyişini durdurmakta zorlanan Rusya, “terörle mücadele” durumu ilan ettiği Kursk bölgesinden 76 binden fazla kişiyi tahliye etti. Çatışmaların sınırın 10 ila 20 kilometre derinliğinde yoğunlaştığı belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı, Kursk’a ağır silahlarla donatılmış daha fazla askerin konuşlandırıldığını açıkladı. Kursk bölgesinin Vali Vekili Aleksey Smirnov, şehirdeki çok katlı bir binaya Ukrayna’ya ait füzenin düşmesi sonucu 13 kişinin yaralandığını bildirdi. AFP’ye konuşan üst düzey bir Ukraynalı güvenlik yetkilisi, Kursk harekâtıyla Rus askerini daha geniş bir alana yayılmaya zorlamayı hedeflediklerini ifade etti. Öte yandan Ukrayna ordusunun, önemli bir gaz boru hattına ev sahipliği yapan Suca kasabasında kontrolü tamamen ele geçirdiği ifade ediliyor. Ukraynalı askerler, Ukrayna sınırına yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Suca kasabasındaki yerel bir Gazprom tesisinin dışında dururken görüntülendi. Ukraynalı askerlerin Sverdlikovo ve Poroz gibi diğer Rus kasabalarında da fotoğrafları görülüyor. Rusya’nın ise, başkent Kiev dahil Ukrayna’nın altı bölgesine füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenlediği bildiriliyor. Rusya Kostyantynivka kasabasındaki bir alışveriş merkezini de vurmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna güçlerine ait 3 Patriot hava sistemi fırlatıcısı ile radar sistemini imha edildiğini öne sürdü. 

Haberin Devamı

Putin çok sinirli!

Rusya’da, Şubat 2022’de başlayan Ukrayna işgali sonrası, savaşın birkaç gün, ya da hafta içinde lehlerine tamamlanacağı ve Ukrayna’nın kontrol altına alınacağı düşüncesi, yaşanan son gelişmelerin ardından yeniden hatırlandı. Rusya’nın kendi topraklarında kontrolü kaybetmesi dikkat çekici bir gelişme olarak görülürken, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu konuda çok büyük rahatsızlık yaşadığı ifade ediliyor. Rus muhalif basınında yer alan haberlerde, ismi açıklanmayan yetkililer Putin’i 2022’de Rus ordusunun Herson’dan çekilmek zorunda kalmasından bu yana bu kadar sinirli görmediklerini ifade ediyor. Rusya hiç beklemediği bir darbe alırken yaşanan bu durum Batı medyasında “Ukrayna Putin’i rezil etti” başlıklarıyla yer aldı. 

Haberin Devamı

Gerasimov tehlikede 

Yaşananların Wagner ayaklanması döneminde büyük baskı altında olan Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’un yeniden zor bir duruma düşürebileceği ifade ediliyor. Bloomberg’e konuşan Kremlin’den yakın bir kaynağa göre Gerasimov, Ukrayna askerlerinin Kursk yakınlarında toplandığına dair istihbaratları dikkate almadı.