18.09.2022 - 12:51 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde yedi ay dolmak üzere, Kiev'in ardından Harkov çevresinde de hezimet yaşayan Rus ordusuna ait işkence merkezleri ortaya çıktı. Kilit kavşak noktası İzyum'dan geri çekilmek zorunda kalan Rus işgalcilerin, işkenceler için bir hapishaneyi kullandığı bildiriliyor.
Savaşın ilk günlerinde Rusların kontrolüne geçen Harkov yakınlarındaki Kazachya Lopan köyünde de bir binanın bodrumunda benzer bir merkeze ulaşıldı.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Ruslardan kurtarılan İzyum yakınlarındaki büyük bir toplu mezarın fotoğraflarını dünyaya servis etti. Toplu mezara gömülenlerin kimlikleri henüz tespit edilmiş değil ancak kurbanların bazılarının yakından ateş edilerek öldürüldüğü belirtiliyor.
Rusya'nın Tataristan bölgesinden askerlerle birlikte Ukrayna'ya giden papaz Anatoly Grigoriev'in öldürüldüğü, Rus Ortodoks Kilisesi tarafından doğrulandı. Resmi açıklamada, papaz Grigoriev'in işgalci askerlere 'ruhsal rehberlik' yaptığı kaydedildi.
Doğu cephesinde bir günde 50 kilometre kaybeden Ruslar, güneydeki Herson'da ise bir silahlı çatışmanın yaşanıdığını duyurdu. Rus işgalciler, bir grup 'suçlu'nun öldürüldüğünü savunuyor.
Ukrayna'daki işgali yakından takip eden Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), Rusların Harkov çevresinde süren karşı taarruzun önünde mevcut koşullarda durmasının zor olduğunu belirtiyor. ISW'ye göre, bölgeye takviye kuvvet göndermeyen Vladimir Putin'in birlikleri, Liman şehri çevresinde Ukraynalılar tarafından kuşatılabilir.
ISW raporundaki en dikkat çekici yer, askeri uzmanların Putin'in sanki bölgeyi savunmaktan vazgeçmiş gibi göründüğünü söyledikleri bölümdü.
İngiliz istihbaratı ise, cephede hızla mevzi kaybeden Rus ordusunun uzun menzilli füzelerle barajlar gibi altyapı tesislerini veya sivil yerleşimleri daha çok hedef aldığına vurgu yapıyor.
'Putin'in üstünde baskı artıyor' başlıklı bir haber yayımlayan AP haber ajansına konuşan analistler ise, Rus güçlerinin Ukrayna'nın kuzeydoğusunda yeni bir savunma hattı kurduğunu söylüyor. Yeni savunma hattı, Harkov'un yaklaşık 150 kilometre güneydoğusundaki Oskil Nehri ile Svatove arasında.
Özbekistan'daki Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde özellikle Hindistan lideri Narendra Modi'nin yaptığı açıklamaların altını çizen AP, Rus lider Putin'in müttefikleri tarafından sıkıştırıldığı yorumunu yaptı. Ukrayna savaşının bitmesini isteyen Narendra Modi, Putin'e "Bir çıkış yolu bulmalıyız ve siz de buna katkı sunmalısınız" dedi.
Rusya lideri Putin, 24 Şubat'tan bu yana Çin'den beklediği yardımı alabilmiş değil. Pekin yönetimi, resmi açıklamalarında NATO'yu suçlasa da yaptırımlardan çekindiği için Rusya'ya herhangi bir somut yardım sunmadı.
Ağustos ayı sonunda güneydeki Herson'da karşı taarruz başlattığını duyuran ancak Eylül ayının ilk günlerinde büyük bir sürprizle Harkov çevresindeki Rus işgalcilere yıldırım baskın yapan Ukrayna ordusu, geride kalan üç haftada binlerce kilometrekarelik alanı kurtardı.
Ukrayna ordusunda savaşanlardan biri ise, eski bir güzellik kraliçesi. 2012 yılında Ukrayna güzeli seçilen ve Dünya Güzellik Yarışması Miss Earth'de de finale kalan Evgenia Prokopenko, eline silah alarak cepheye savaşmaya gitti.
Sevdiklerine altı ay önce veda eden 35 yaşındaki Prokopenko, eğer Putin'le karşılaşırsa söyleyecek hiçbir kelimesi olmadığını yalnızca bir tek kurşunu olduğunu belirtiyor.
İngiliz medyasına konuşan eski güzellik kraliçesi Prokopenko, halihazırda İzyum çevresinde Ruslara karşı savaşıyor. Önceki sivil yaşamından oldukça farklı hayat yaşadığını söyleyen Prokopenko, cephe hattındaki ilk yardım ekibinde ve yaralıların çatışma bölgesinden sorumlu.
"Altı ay önce biri bana Ukrayna ordusuna katılacağımı söylese, buna asla inanmazdım" diyen güzellik kraliçesi, cephe hattında olmasına rağmen hala makyaj yaptığını ve parfümünü yanında taşıdığını da sözlerine ekliyor.
Evgenia Prokopenko, savaşa katılan ilk kraliçe değil. 2015 Ukrayna güzeli Anastasiia Lenna da Mart ayında eline silah almıştı.
Savaş Araştırmaları Enstitüsü'ne (ISW) göre, Harkov çevresinde büyük bir yenilgi tatmış olsa da Rusya hâlâ Ukrayna'nın yüzde 20'sini elinde tutuyor.
Donbas büyük ölçüde Rusça konuşulan bir bölge ve Rusya 2014'te Kırım'ı ilhak ettikten sonra Rusya yanlısı güçler bölgenin üçte birini ele geçirmişti. Moskova burada iki adet sözde halk cumhuriyeti kurdu.