17.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER - Ukrayna’da Rusya’dan geri alınan İzyum kentinde, yine korkunç manzaralar gündeme geldi. Kentte bulunan bir toplu mezarda yüzlerce ceset bulunduğu açıklandı. BBC’ye konuşan Harkov Bölgesi Polis Müdürü Volodimir Timoşenko, mezarda 400’den fazla ceset olduğunun değerlendirildiğini söyledi.
Ukraynalı araştırmacılar, İzyum’un dışındaki bir çam ormanında bulunan toplu mezarlardaki cesetleri dün çıkarmaya başladı. Cesetlerin üzerinin kumla kaplandığı belirtilirken, bazılarının ellerinin bağlı olduğu kaydediliyor. Kiev yönetiminden yetkililer, toplu mezarda 450 ceset bulunduğunun tahmin edildiğini belirtirken, bölgede 10’a yakın “işkence merkezi” olduğu yönünde bilgiler paylaşıldı.
En büyük mezar!
Toplu mezarla ilgili açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, soruşturmaların başlatıldığını kaydederek, “Rus işgalinin neler yaptığını tüm dünyanın bilmesini istiyoruz” dedi. İzyum’daki durumu Buça ve Mariupol’deki katliamlara benzeten Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’nın her yerde geride ölüm bıraktığını ve dünyanın bu savaştan dolayı Moskova’dan hesap sorması gerektiğini söyledi.
Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak da sosyal medya hesabından tahta haçların bulunduğu bir mezarlık fotoğrafı paylaşarak tüm cesetlerin yerinden çıkarılacağını ve adli tıp incelemesine tabi tutulacağını belirtti.
Daha önce Buça kentinde de toplu mezar ortaya çıkarılmış, burada 320 ceset bulunmuştu. Yetkililer, İzyum’daki mezarın işgalden kurtarılan “bir kentteki en büyük mezar” olduğunu aktardı.
‘Cepheye çocuklarınızı gönderin!’
Rus paralı asker grubu Wagner’in sahibi Yevgeniy Prigojin, Rusya’daki hapishanelerden Ukrayna’da savaşmaları için asker topladığını gösteren videoya ilişkin yaptığı açıklamada, “Mahkumların savaşmasını istemiyorsanız o zaman çocuklarınızı cepheye gönderin” dedi. Prigojin, Rus haber kuruluşu ‘Komsomolskaya Pravda’dan bir gazetecinin “mahkumların savaşmak için askere alındığına” dair iddiaları sorması üzerine, söz konusu videodaki kişinin kendisi olduğunu doğrulamadı ancak inkar da etmedi. Prigojin, “Tabii ki, bir mahkum olsaydım, yalnızca anavatana olan borcumu ödemek için değil, aynı zamanda faiziyle geri ödemek için Wagner’a (orduya) katılmayı hayal ederdim” ifadesini kullandı.
Enerji savaşı tam gaz
Almanya, enerji arz güvenliği önündeki tehditleri gerekçe göstererek Rus Rosneft şirketinin çoğunluk hissesine sahip olduğu Schwedt kentindeki PCK petrol rafinerisini kayyuma devretti. Söz konusu rafineri, Almanya’nın 4. büyük tesisi durumunda. Rus petrol devi Rosneft’in yüzde 54 ile çoğunluk hissesine sahip olduğu rafineride Shell’in de yüzde 37’lik hissesi bulunuyor. Bununla beraber şirketin azınlık hissesinin bulunduğu iki rafineri daha, Alman Federal Ağ Ajansı’nın yönetimine geçiyor. Almanya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında, Rus enerji devi Gazprom’un Almanya kolu Gazprom Germania’yı da Federal Ağ Ajansı’nın yönetimine geçirmişti. Kayyum atamaları, enerji arz güvenliğinin tehlikeye girmesine karşı önlemleri içeren Enerji Güvenlik Yasası’na dayandırılıyor. Almanya yıl sonundan itibaren Rus petrolünün işlenmesini durdurmayı hedefliyor. Bu doğrultuda Schwedt’e Rus petrolü dışında alternatif rotalar bulunması için bir çalışma grubu oluşturulmuştu.
Öte yandan Rusya, Avrupa’ya sattığı gazı Çin’e yönlendireceğini açıkladı. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, planlanan “Sibirya’nın Gücü 2” boru hattının, Baltık Denizi’nden Almanya’ya gaz taşıması öngörülen Kuzey Akım 2’nin yerini alacağını bildirdi. Novak, yeni boru hattıyla Çin’e yılda 50 milyar metreküp doğal gaz sevk edileceğini belirttti.