DünyaSarmat fiyaskosu Putin'i yıktı! Uydu görüntüleri ortaya çıkardı, Rusya alay konusu

Sarmat fiyaskosu Putin'i yıktı! Uydu görüntüleri ortaya çıkardı, Rusya alay konusu

24.09.2024 - 09:52 | Son Güncellenme:

Uydu görüntüleri, Rusya'yı saran son fiyaskoyu gözler önüne serdi. Uzmanlar RS-28 Sarmat füzesi testi sırasında 'felaket niteliğinde bir arıza' olduğunu düşünüyor.

Sarmat fiyaskosu Putini yıktı Uydu görüntüleri ortaya çıkardı, Rusya alay konusu

Fırlatma sahasının uydu görüntülerinin analizine göre, Rusya nükleer cephaneliğinin modernizasyonunda önemli bir silah olan RS-28 Sarmat füzesinin testinde 'felaket niteliğinde bir başarısızlık' yaşamış gibi görünüyor.

Haberin Devamı

UYDU GÖRÜNTÜLERİ 60 METRELİK KRATERİ ORTAYA KOYDU

Sarmat fiyaskosu Putini yıktı Uydu görüntüleri ortaya çıkardı, Rusya alay konusu

Maxar Technologies tarafından 21 Eylül'de çekilen görüntüler, Rusya'nın kuzeyindeki Plesetsk Uzay Üssü'ndeki fırlatma silosunda yaklaşık 60 metre genişliğinde bir krater gösteriyor. Fotoğraflar, ayın başlarında çekilen karelerde görünmeyen kapsamlı hasarı ortaya koyuyor.

Cenevre merkezli analist ve Rus Nükleer Kuvvetleri projesini yöneten Pavel Podvig şöyle diyor:

"Her türlü belirtiye göre, başarısız bir testti. Bu, yerde büyük bir delik. Füze ve silo ile ilgili ciddi bir olay yaşandı."

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde (IISS) araştırma görevlisi olarak görev alan Timothy Wright, füze silosunun çevresindeki alanın tahrip olmasının, ateşlemeden kısa süre sonra bir arızaya işaret ettiğini kaydetti.

'FELAKET NİTELİĞİNDE'

Uluslararası medyaya verdiği demeçte, "Olası sebeplerden biri, ilk aşamanın ya düzgün bir şekilde ateşlenememesi veya felaket niteliğinde bir mekanik arızadan muzdarip olması ve füzenin siloya geri düşmesine veya silonun hemen yanına inip patlamasına yo açması" dedi.

Haberin Devamı

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda nükleer uzman olan James Acton, X'te yaptığı paylaşımla uydu görüntülerinin 'büyük bir patlama olduğuna dair çok ikna edici' göründüğünü ve testin başarısız olduğuna ikna olduğunu aktardı. Kremlin, Sarmat ile ilgili soruları Savunma Bakanlığı'na yönlendirdi. Bakanlık, uluslararası medyanın yorum talebine cevap vermedi ve son günlerde planlanan Sarmat testleri hakkında duyuru yapmadı.

Sarmat fiyaskosu Putini yıktı Uydu görüntüleri ortaya çıkardı, Rusya alay konusu

Washington ve müttefikleri, Ukrayna'daki savaşın Moskova ile Batı arasındaki gerginliği 60 yıldan uzun süredir en tehlikeli noktaya taşıdığı zaman diliminde Kremlin'in nükleer cephaneliğini geliştirmesini yakından izliyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı tam ölçekli işgalinin başlangıcından bu yana, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Moskova'nın dünyadaki en büyük ve en gelişmiş nükleer cephaneliğe sahip olduğunu defalarca tekrar etti ve Batı'yı nükleer savaşa yol açabilecek bir eşiği geçmemesi konusunda uyardı.

RUSYA '2018'DE HAZIR' DEMİŞTİ

Batı'da Satan II olarak bilinen 35 metre uzunluğundaki RS-28 Sarmat, 18 bin km menzile ve 208 tondan fazla fırlatma ağırlığına sahip. Rusya Sarmat'ın 2018'e kadar hazır olacağını ve Sovyet dönemi SS-18'in yerini alacağını söylemişti, ancak konuşlandırma tarihi defalarca ertelendi.

Haberin Devamı

Putin, Ekim 2023'te Rusya'nın füze üzerindeki çalışmalarını neredeyse tamamladığını duyurdu. Dönemin Savunma Bakanı Sergey Şoygu, füzenin 'Rusya'nın kara tabanlı stratejik nükleer kuvvetlerinin temelini' oluşturacağını söyledi. Uzmanlara göre, Moskova'nın yaklaşık 800 km kuzeyindeki Arkhangelsk bölgesinde ormanlarla çevrili bir test sahası olan Plesetsk'teki hasarın Sarmat programını da etkilemesi muhtemel.