17.03.2021 - 11:02 | Son Güncellenme:
Ülkede yaşanan salgındaki hastalardan toplanan virüs örneklerinin genetik diziliminin incelenmesiyle elde edilen bulgu, bunların önceki salgındaki örneklerle çok benzediğini gösterdi.
Sonuçlar araştırmacıları epey şaşırttı. Çünkü virüsün vücutta bugüne kadar 500 günü aşkın bir süre kaldığı bilinse de 5 yıl, Montpellier Üniversitesi'nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı Eric Delaporte'nin deyimiyle "korkutucu ve yeni".
Batı Afrika'yı etkisi altına alan salgında 28 binden fazla kişi hastalığa yakalanırken 11 binden fazla ölüm kaydedilmişti. Hayatta kalan binlerce kişiyse toplum tarafından dışlanmıştı.
Bu yüzden önceki salgından kurtulan bir kişinin yeni salgına yol açmasının önemli sonuçlar doğurabileceği düşünülüyor. Uzmanlar, bu durumun hayatta kalanların halihazırda kötü şartlarını daha da ağırlaştırabileceğini belirtiyor.
Yeni bulgu ayrıca bölgedeki hayvanlardan kaynaklandığı varsayılan diğer salgınların aslında hastalığı atlatmasına rağmen vücudunda virüs taşıyan kişiler yüzünden ortaya çıkma ihtimalini akıllara getirdi.
"SIRADIŞI BİR FENOMEN"
Araştırmaya dahil olmayan ABD'deki Vanderbilt Üniversitesi'nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı William Schaffner, bulgulara dair "Şaşırtıcı. Sıradışı bir fenomen" yorumunu yaptı. Muhtemel bir çözümün, bölgede yaşan kişilerin çoğunu salgın yaşanmasa bile aşılamak olduğuna işaret etti. Zira Merck ve Johnson & Johnson gibi şirketlerin etkili aşıları bulunsa da bunlar şimdiye kadar genellikle salgın ortaya çıktığında kullanılmıştı.
İnsanlar bağışıklık sistemi virüsü yok ettiğinde Ebola'dan kurtuluyor. Ancak bağışıklık sistemi göz, merkezi sinir sistemi ve testis gibi bölgelere ulaşamıyor. Dolayısıyla virüs bu noktalarda saklanabiliyor. Öte yandan virüsün 5 yılı aşkın bir süre bunu yapabileceğini kimse bilmiyordu. Schaffner bu konuda şöyle konuştu:
"Bunun ne sıklıkla yaşanabileceği hakkında hiçbir fikrimiz yok. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bağışıklık sisteminin kontrol edemediği yerlere gizlenmiş virüsleri incelemek kolay değil..."
Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi'nde virolog Michael Wiley de yeni salgını bir öncekinin "devamı" diye tanımladı.
CDC DE BULGULARA KATILIYOR
"ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (US Centers for Disease Control and Prevention - CDC), Gine'deki salgın sırasında toplanan örneklerden elde edilen dizileme verilerini gözden geçirdi" diyen kurumun sözcüsü Thomas Skinner ise şu açıklamayı yaptı:
"Yüzde 100 emin olamasak da CDC, mevcut salgındaki vakaların muhtemelen Batı Afrika Ebola salgınındaki vakalarla bağlantılı olduğu sonucuna katılıyor. Bu, salgının hayvan rezervuarından değil muhtemelen uzun süreli bir enfeksiyondan, yani hastalığı atlatan bir kişiden kaynaklandığını gösteriyor."
Bununla birlikte Columbia Üniversitesi'nde virolog Ian Lipkin, meni örneğine yapılan testler negatif çıktığında hastaların Ebola'dan kurtulduğunun varsayıldığını ancak bunun doğru olmadığını belirtti:
"Ebola hastası birinin negatif olduğundan ve negatif kaldıklarından emin olmak için muhtemelen düzenli şekilde izlenmesi gerekiyor."
Kaynak: Independent Türkçe