DünyaRusya'nın müttefik arayışı! Yaptırımları Çin sayesinde aşabilir mi?

Rusya'nın müttefik arayışı! Yaptırımları Çin sayesinde aşabilir mi?

16.04.2022 - 14:50 | Son Güncellenme:

Rusya, Ukrayna'yı işgalinden sonra bazı ülkeler tarafından getirilen ekonomik yaptırımların etkisini sınırlamaya yönelik ittifak arayışlarına girdi. Krizde tarafsız görünmeye özen gösteren Çin, Rusya'nın işgalini kınamamış ve Batı'nın yaptırımlarını eleştirmişti.

Rusyanın müttefik arayışı Yaptırımları Çin sayesinde aşabilir mi

Rusya Lideri Vladimir Putin, enerji ihracatlarını "hızla gelişen pazarlara" yönlendireceklerini söyledi. Rusya ile Çin arasındaki ticaret bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 28 arttı. 2021'de Çin'in Rusya'nın ihracatındaki toplam payı yaklaşık 147 milyar dolarla yüzde 18'e ulaştı. İki ülke liderleri toplam ticaret hacimlerini 2024'e kadar 250 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini açıkladı.

Haberin Devamı

'KRİZ, AB'Yİ BAŞKA YOLLAR ARAMAYA İTTİ'

Bununla birlikte bir blok olarak Avrupa Birliği açık ara Rusya'nın en büyük ticaret ortağı. 2021'de Rusya ile AB arasındaki ticaretin hacmi Çin'in Moskova'yla ticaret hacminin neredeyse iki katı kadardı. Ama şimdi bu durum değişiyor. Ekonomist Dr. Rebecca Harding şöyle diyor:

"Yaptırımlardan sonra AB ile Rusya arasındaki ticaret kaçınılmaz olarak azalacak. Mevcut kriz, Avrupa Birliği'ni tedarik kaynaklarını çeşitlendirme arayışına itti."

RUSYA'YI ASKERİ AÇIDAN DESTEKLEYEBİLİR Mİ? 'ÇİN ÇOK GELİŞMİŞ SİLAHLAR ÜRETİYOR'

ABD medyasına göre, Ukrayna'yı işgali sürecinde Rusya Çin'den askeri teçhizat istedi. Fakat Rusya bu haberleri "dezenformasyon" diye niteledi. Son yıllarda, silah ticareti ters yöndeydi. Çin uzun bir süre silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu için Rusya'ya bağımlıydı. ABD ve Avrupa Birliği 1989'daki Tiananmen katliamından sonra Çin'e silah ambargosu koymuştu. Çin 2017-2021 yılları arasında silah ithalatının yüzde 80'ini Rusya'dan gerçekleştirdi. Rusya toplam silah ihracatının yüzde 21'ini Çin'e yapıyor. Çin, Rusya'nın en büyük ikinci küresel müşterisi fakat Çin aşamalı olarak kendi askeri teçhizat üretim kapasitesini geliştiriyor ve halihazırda dünyada en fazla silah ihraç eden dördüncü ülke. SIPRI'den Siemon Wezeman "Çin çok gelişmiş silahlar üretiyor. Rusya Çin'in ürettiği insansız hava araçlarına ilgi gösterebilir" diyor. Wezemen şimdiye kadar Rusya'nın insansız hava aracı satın aldığına dair ise bir kanıt bulamadıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

ÇİN DAHA FAZLA RUS ENERJİSİ ALABİLİR Mİ?

Çin, Rus petrolü, gazı ve kömürü için en büyük pazarlardan biri. Ukrayna'nın işgalinden sadece bir hafta önce iki ülke değeri 20 milyar doları aşan yeni bir kömür anlaşması imzalamıştı. Putin ayrıca Çin'le 117,5 milyar dolar değerinde bir petrol ve gaz anlaşması açıklamıştı. İki ülke yeni bir doğalgaz boru hattı inşa etmeyi planlıyor (Sibirya'nın Gücü-2). Mevcut boru hattının inşaatına 2019'da başlanmış ve 30 yıllık için 400 milyar dolarlık bir anlaşma imzalanmıştı. Bununla birlikte Rusya'nın en büyük enerji pazarı hâlâ Avrupa Birliği. Rusya, AB'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 40'ını ve petrol ihtiyacının yüzde 26'sını karşılıyor. Dr. Harding durumu şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

"Son beş yıldır, Rusya'nın Çin'e petrol ve doğalgaz ihracatı yılda yüzde 9 artıyor. Bu çok hızlı bir büyüme ama bu durumda bile Çin, Rus petrolü için AB'nin yarısı kadar büyük bir pazar."

KAPASİTE YETERSİZ, RAFİNERİLER İHTİYATLI

Ukrayna'nın işgalinden sonra AB Rusya'ya enerji bağımlılığını azaltma kararı aldı ve Rusya'dan gaz ihracatını üçte iki oranında azaltacağını açıkladı. Rus gazının ana ihracat noktalarından bir olan Almanya da Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattını askıya alacağını duyurmuştu. Rusya ile Çin arasında planlanan yeni doğalgaz boru hattının kapasitesi, Kuzey Akım-2'ninkinin beşte biri civarında olacak. Sibirya'dan gazın ne zaman pompalanmaya başlanacağı da henüz bilinmiyor. Sera gazı emisyonları hedeflerine ulaşabilmek için kömüre bağımlılığını azaltmaya çalışan Pekin'in bu kapsamda Rusya'dan gaz ithalatını artırabileceği belirtiliyor. Ancak 2022'nin ilk iki ayında Rusya'dan petrol ihracatı yüzde 9 azaldı. Devlete ait petrol rafinerilerinin bu konuda ihtiyatlı olduğu ve halihazırda Rusya'yla petrol sözleşmesi imzalamadığı belirtiliyor. 

ÇİN RUSYA'YA MALİ DESTEK VEREBİLİR Mİ?

Bazı Rus bankaları uluslararası ödeme sistemi Swift'ten çıkarıldı. Bu nedenle Çin şirketleri Rusya'dan alımları durdurmaya başladı. Son yıllarda hem Rusya hem de Çin, alternatif ödeme yöntemlerini özendirmeye çalışıyor. Rusya'nın STFM (System for Transfer of Financial Messages - Mali Mesajlar Transfer Sistemi) ve Çin'in de CIPS (Cross-Border Interbank Payment System - Sınır-Ötesi İnterbank Ödeme Sistemi) var. İki sistem de yerel paralar üzerinde işlem yapıyor. Fakat Swift küresel ticaret ağındaki finansal işlemlerde hakim konumunu koruyor.