DünyaRusya’da rahatsızlık!

Rusya’da rahatsızlık!

27.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Putin’in ilan ettiği kısmi seferberlik nedeniyle Dağıstan’da eylemler yaşanırken, Sibirya’da askerlik şubesine saldırı düzenlendi. Genç erkeklerin kaçışını önlemek için sınırların kapatılması gündemde.

Rusya’da rahatsızlık

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’da, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesi sonrası başlayan panik ve rahatsızlık büyüyerek devam ediyor. Başkent Moskova ve St.Petersburg gibi büyük kentlerin dışında, Rusya Federasyonu’na bağlı özerk cumhuriyetlerde ayaklanmalar yaşanıyor. Özellikle son günlerde Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Dağıstan’da meydana gelenler bu durumun en dikkat çekici örneği oldu.

Haberin Devamı

Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de, seferberlik kararına karşı olaylı protesto gösterileri gerçekleşirken, polis, sert müdahalede bulundu. Bağımsız Rus insan hakları gözlem kuruluşu OVD-Info, Mahaçkale’deki protestolarda 100’den fazla kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Eylemcilerin polisle çatışmaya girdiği Dağıstan’da bu tip eylemlerin çok nadir yaşanması dikkat çekici bir detay. Ukrayna’daki savaşa binlerce asker gönderen Dağıstan’ın tüm diğer Rus bölgelerine kıyasla daha çok kayıp verdiği belirtiliyor.

Komutanı vurdu

Bu arada Rusya’nın diğer bölgelerinde de seferberlik karşıtı eylemler sürüyor. Irkutsk’taki Ust-Ilimsk kasabasında bulunan askerlik şubesinde silahlı saldırı meydana geldi. Savaşa götürülmeyi reddeden bir adam, yerel askeri komitenin komutanını vurdu. Görgü tanıkları, ateş açan kişinin son olarak “Kimse hiçbir yere gitmiyor!” dediğini aktardı. Alexander Vladimirovich Eliseev adlı komutanın durumunun ağır olduğu ve yoğun bakımda tedavi gördüğü belirtiliyor.
Kırım’da da seferberlik nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında “İşgal altındaki Kırım’daki durum felaket. Kırım Tatar halkı hakkındaki bilgiler tam olarak doğrulanmıştır: Seferberlik mektuplarının çoğu özellikle Kırımlılara verilmektedir. Bu, Rusya’nın soykırım politikasının bir başka unsuru ve tüm dünyanın sert tepki vermesi için bir başka nedendir” ifadelerini kullandı.

Sınırları kapatacaklar

Askerlik yaşındaki erkeklerin Rusya’dan kaçışı ise devam ediyor. Rus basınında yer alan haberlerde, ülkeden kaçışları önlemek için sınırların “askerlik çağındaki erkekler için çıkışlara kapanabileceği” ifade edildi. Bağımsız Rus haber siteleri “Meduza” ve “Khodorkovsky Live”ın haberine göre, 28 Eylül’den itibaren seferberlik kapsamında askere alınma ihtimali olan erkeklerin Rusya’dan çıkmasına artık izin verilmeyecek.

Öte yandan Polonya, Rus vatandaşların hava ve deniz yoluyla da ülkeye girişini yasakladığını duyurdu. Kısıtlama kararı, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’nın, kara sınırlarını Ruslara kapatmasından bir hafta sonra uygulamaya başlandı.

Haberin Devamı

Kazakistan’dan sert çıkış

Ukrayna’nın Rus işgali altındaki bölgelerinde düzenlenen referandum tepki çekerken, son olarak Rusya ile yakın ilişkisi olan Kazakistan da referandumların tanınmayacağını açıkladı. Kazakistan Dışişleri Başkanlığı, referandumları tanımalarının mümkün olmadığını ve Rusya’nın işgalini onaylamadıklarını açıkladı. 

Wagner’i sonunda itiraf etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın müttefiki Yevgeny Prigozhin, Wagner paramiliter grubunun arkasında olduğunu ilk kez itiraf etti. Prigozhin, ortağı olduğu yemek şirketi Concord Group’un sosyal medyasından yaptığı paylaşımda, Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği 2014’te “Donbas bölgesine savaşçılar göndermek için Wagner grubunu kurduğunu” yazdı. Putin ve diğer Kremlin yetkililerinin katıldığı yemeklere ev sahipliği için “Putin’in şefi” diye tanınan Prigozhin, Wagner paralı askerlerini “vatanseverler” olarak nitelendirdi. Grubun Luhansk ve Donetsk’in kaderini değiştirdiğini belirten Prigozhin, Wagner’in Suriye’nin yanı sıra başka Arap ülkelerinde, Afrika ve Latin Amerika’da faaliyet gösterdiğini kaydetti.