DünyaISW: Ukrayna'nın Kursk operasyonu Rusların savaşa bakışını değiştirebilir

ISW: Ukrayna'nın Kursk operasyonu Rusların savaşa bakışını değiştirebilir

23.08.2024 - 13:09 | Son Güncellenme:

Kursk bölgesine yönelik saldırı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Ukrayna'nın Rusya karşı başlattığı en büyük saldırı oldu ve 2022'den bu yana süren savaşta bir dönüm noktası oluşturdu.

ISW: Ukraynanın Kursk operasyonu Rusların savaşa bakışını değiştirebilir

Ukrayna güçleri Rusya'nın Kursk bölgesinde başlattığı sınır ötesi operasyon ile Rus topraklarındaki kontrol alanlarını genişletmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Kiev'in 6 Ağustos'ta Rusya'ya düzenlediği askeri operasyon Moskova, gözlemciler ve Ukrayna'nın Batılı müttefikleri dahil herkesi hazırlıksız yakaladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nden (ISW) analistler, operasyonel güvenliğin taarruz için çok önemli olduğunu belirtti. ISW Rusya ekip lideri Karolina Hird, "Bence Ukrayna, geçen yıl 2023 karşı taarruzunu planlama tecrübesinden ders aldı, çünkü bunun için çok fazla mesaj vardı ve hem Batı'nın hem de Rusya'nın nereye ve ne zaman saldıracağını tahmin etmesini sağladı" dedi.

Hird, kendi sınırlarının savunmasızlığını görmenin Rus halkının savaşa bakış açısını değiştirebileceğini vurguladı. "Şu anda çok taze görünen ama uzun vadede hoşnutsuzluk yaratacağını düşündüğüm pek çok detay var" diyerek ekledi.
Hird, 'sınırın geçilmez olmadığı' gerçeğinin, savaşın 'geçmişte büyük ölçüde ilgisiz olan Ruslar tarafından hissedilme şeklini' değiştireceğini söyledi.

Haberin Devamı

Kursk bölgesinde, Ukrayna güçleri Korenovo'yu ele geçirmeye çalışıyor. Bu şehrin düşmesi, Rus topraklarındaki savunmalarını güçlendirmelerine ve Harkiv ile diğer kuzey şehirlerini korumak için tutarlı bir 'tampon bölge' inşa etmelerine olanak sağlayacak.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy tarafından saldırının ana hedefi olarak belirtilen bir tampon bölge, Ukraynalılar için büyük bir operasyonel başarı olacak.

Kursk bölgesine yönelik saldırı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Ukrayna'nın Rusya karşı başlattığı en büyük saldırı oldu ve 2022'den bu yana süren savaşta bir dönüm noktası oluşturdu. Aynı zamanda Ukrayna yanlısı Rus savaşçılar yerine Ukrayna ordusunun öncülük ettiği ilk saldırı. 'Savaş' teriminin kullanımı, Rusya'nın geri kalanında olduğu gibi sınır bölgesinde de yasaklanmış durumda.