DünyaRejim PYD ile masaya oturdu

Rejim PYD ile masaya oturdu

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin büyük bölümünde kontrolü yeniden ele geçiren rejim, stratejik önemdeki İdlib’i almak için yığınak yapıyor. Şam’ın, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD ile de temasta olduğu bildirildi.

Rejim PYD ile masaya oturdu

Suriye’de, Rusya ve İran’ın desteğiyle ülkenin büyük bölümünde kontrolü sağlayan rejim güçleri, stratejik önemde bulunan İdlib’i almak için bölgeye yoğun askeri sevkiyat yaparken terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin de Şam’da rejimle masaya oturduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Kısa süre önce Şam kırsalındaki Dera bölgesini kontrol altına alan rejim, Türkiye sınırındaki İdlib’i almak için harekete geçti. Bu kapsamda, kentin güneybatısında yer alan Cisr’eş Şuğur’dan Lazkiye kırsalına uzanan uzun bir koridora tank ve ağır silah desteğinde asker sevk edildi. Rejim, bölgeye onlarca tank, zırhlı araç, füze rampası gönderdi. İran destekli Şii milisler de bölgeye sevk edildi.

Bayrağı değiştirdi

Son dönemlerde yoğun göçlerle birlikte nüfusu 3 milyona dayanan İdlib’de gergin bekleyiş sürerken, Suriye ordusu, Türkmendağı-Cisr’eş Şuğur hattındaki muhaliflerin mevzilerini karadan ve havadan belirli aralıklarla bombalamaya başladı. Şii milisler ve rejim askerleri muhaliflerin noktalarına taciz ateşleri açıyor. Rejim ordusunun bölgedeki hareketleri Türkiye tarafından da yakından izleniyor. Saldırı olasılığına karşı inşa edilen 12 gözlem noktası beton bariyerlerle güçlendirildi. PYD de, Suriye rejiminin İdlib ve çevresine yönelik askeri harekâtına destek vermeye hazır olduğunu açıkladı. Örgüt yetkilileri, operasyonda önemli bir rol üstlenebileceklerini belirterek harekâta destek gerekçesini, “İdlib’de Kürtler de yaşıyor” sözleriyle açıkladı.

Haberin Devamı

Afrin konusunda ABD’den beklediği desteği alamayan ve bu nedenle hayal kırıklığı yaşayan örgüt, rejimle temasa geçerek Şam’da masaya oturdu. PYD ile rejim arasında yapılan görüşmelerde, devlet memurlarının Suriye’nin kuzeyine dönüşü, Rakka yakınındaki Tabka Barajı’nın onarımı gibi konulara ilişkin müzakereler yapılıyor. Suriye’nin kuzeyinin Esad yönetimi ile birlikte yönetilmesine yönelik alınan kararlar ise bazı bölgelerde uygulamaya geçirildi.

Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, askeri hedeflerindeki önceliğin DAEŞ ve benzeri terör gruplarının kontrolündeki İdlib’i geri almak olduğunu açıkladı. Rus haber ajansı Tass’ın haberine göre Esad, hedeflerinin İdlib ile de sınırlı kalmayacağını vurgularken, “Teröristler her neredeyse gerekeni yapacağız” dedi.

Irak’ta şimdi de federasyon krizi

Rejim PYD ile masaya oturdu

Irak’ta yolsuzluğun önlenememesi, elektrik, su ve diğer hizmetlerin yerine getirilmemesini gerekçe göstererek başlatılan protesto gösterileri sürerken, Şiilerin yoğun olarak yaşadığı ülkenin güneyinde de federasyon talep edildi. Başbakan Haydar el İbadi, bu talebe karşı çıktı. Basra’da halk, kentin Kuzey Irak benzeri federal bölge statüsüne alınması için hükümete talepte bulundu. Irak’ın petrol zengini kentinde yaşayan halk, federal statü kazanarak petrol gelirlerini kontrol altına almak istiyor. Bu kapsamda 2008’de Basra’nın federal bölge statüsüne kavuşması için 35 bin imza toplandı.

Haberin Devamı

Öte yandan Basra’daki federasyon talebi, Bağdat’ta iktidar ve muhalefet arasında tartışılmaya başlandı. Bazı Şii partiler, Şiilerin yönetimindeki Basra’da federasyon talebinin bir hak olduğunu ileri sürerken İbadi, “Basra’ya federasyon” taleplerine karşı olduğu açıkladı.

Yazarlar