DünyaPutin'in müttefiki Fransız televizyonunda tehditler savurdu: 'Yok edilecek'

Putin'in müttefiki Fransız televizyonunda tehditler savurdu: 'Yok edilecek'

25.11.2022 - 12:37 | Son Güncellenme:

24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlayan Rusya'nın, ülkenin enerji sistemine yaptığı saldırılar hız kazandı. Rusya, sadece Çarşamba günü bile, Ukrayna'nın kasaba ve şehirlerine 70'e yakın sayıda seyir füzesi ateşledi. Hava sıcaklığı sıfırın altına düşerken ülkede enerji krizi yaşanıyor. Rusya'nın tehditleri ise gittikçe daha korkunç bir seviyeye ulaştı.

Putinin müttefiki Fransız televizyonunda tehditler savurdu: Yok edilecek

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 10 aydır devam ederken, Putin'in birlikleri Kiev'in enerji sistemine füze saldırılarına hız verdi. Ukrayna'nın ulusal enerji şirketi Ukrenergo, Rusya'nın bu hafta düzenlediği yoğun füze saldırıları sonrası ülkenin elektrik ihtiyacının sadece yüzde 50'sinin karşılanabildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Ülkenin iletişim hatları operatörü de olan şirketten yapılan açıklamada, önceliğin saldırılarda hasar alan kilit altyapı tesislerindeki onarım çalışmalarına verildiği belirtildi, "Ancak maalesef bu çalışmalar uzun sürüyor" denildi.

"YAPABİLDİKLERİ TEK ŞEY TERÖR ESTİRMEK"

Putinin müttefiki Fransız televizyonunda tehditler savurdu: Yok edilecek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ise, Rusya'nın işgale başlaması sonrası enerji tedariği açısından "en zor dönemi" yaşadıklarını itiraf etti. Kiev dahil 15 bölgede içme suyu sıkıntısı yaşandığını ifade eden ve "Rus askerleri savaşmayı bilmiyor" diyen Zelenskiy, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hala yapabildikleri tek şey terör estirmek. Enerji terörü, topçu terörü ya da füze terörü. Rusya, mevcut liderlerinin yönetiminde bu kadar alçalmış durumda.

RUSYA MAKSİMUM ACIYI YAŞATMAK İSTİYOR

Zelenskiy'nin eşi Olena Zelenska da, BBC'ye açıklama yaparak Ukrayna halkının "enerji kıtlığına dayanmaya hazır olduğunu" söyledi.

Haberin Devamı

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk ise "Terörist Rusya bize karşı bir enerji savaşı başlattı. Amacı büyük bir insani kriz yaratmak. Bizim için en büyük zorluk, en hassas kategoriler olan yaşlılar, çocuklu kadınlar ve hastanelerdeki hastalar" dedi ve ekledi:

Putinin müttefiki Fransız televizyonunda tehditler savurdu: Yok edilecek

Halkımızın 120 gün dayanması gerekiyor çünkü bunlar kış günleri, kış ayları. Rusya, halkımıza kışın maksimum acıyı yaşatmak istiyor.

18. YÜZYIL TEHDİDİ

Rusya lideri Vladimir Putin'in en yakın müttefiklerinden biri, Ukrayna tarafının endişelerini doğru çıkaran açıklamalarda bulundu. Rus liderin, ülkenin enerji tesislerine yönelik saldırılarını ilerleteceğini söyleyen Putin destekçisi, 'Ukrayna'yı 18. yüzyıla geri göndereceğini' iddia etti.

Duma Başkan Yardımcısı Pyotr Tolstoy, kış öncesi Rusya'nın Ukrayna elektrik santrallerine yönelik saldırılarında bir azalma olmayacağını söyledi. Putin'in Birleşik Rusya partisinin üyesi, "Ukrayna'nın altyapısı yok edilecek ve Ukrayna 18. yüzyıla geri gönderilecek" dedi.

"UKRAYNA'NIN MÜTTEFİKLERİ BEDEL ÖDEYECEK"

Putinin müttefiki Fransız televizyonunda tehditler savurdu: Yok edilecek

ABD, AB ve İngiltere tarafından yaptırım uygulanan Rusya parlamentosu milletvekili, Fransız yayın kuruluşu BFM'ye konuştu ve tehditler savurdu. Ukrayna'nın müttefiklerinin "bedel ödeyeceğini" ileri süren Tolstoy, Batı'nın kendini "yıllar sürecek bir savaşa hazırlaması" gerektiğini iddia etti. Ancak Tolstoy'un tuhaf tehditleri, Rusya savunma bakanlığının dün yaptığı açıklamayla çelişiyor gibi görünüyordu. Çünkü Moskova yetkilileri, Ukrayna başkentinin kritik altyapısına verilen hasarın "yabancı ve Ukrayna'ya ait" hava savunma füzelerinden kaynaklandığı yönünde iddialarda bulundu.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı ise, "Kiev şehri içindeki hedeflere tek bir saldırı yapılmadı" dedi, ancak başka yerlerde enerji sıkıntısı yaşanmasına sebep olan benzer saldırıları ele almadı.

Putinin müttefiki Fransız televizyonunda tehditler savurdu: Yok edilecek

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov dün yaptığı açıklamada, Ukrayna liderlerinin, Rusya'nın taleplerini yerine getirerek savaşa son ve "halklarının acı çekmesine" son verebileceklerini söylemişti.

Zelenskiy'nin danışmanı Mykhailo Podolyak'ın Peskov'a yanıtı ise "Şehirlere füze yağdırırken barış çağrısı yapmak en üst düzey kişilik bozukluğudur" olmuştu.

"ÇOCUKLAR KARANLIKTA DONUYOR"

Ekim ayının başından bu yana Rusya, sıcaklıklar donma noktasının altına düştüğünde elektrik şebekesini devre dışı bırakmak için füze yağmuru başlattı ve Ukrayna'daki enerji hedeflerine İran yapımı insansız hava araçlarıyla saldırdı.

Putinin müttefiki Fransız televizyonunda tehditler savurdu: Yok edilecek

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bomba yağmurunu "savaş suçu" olarak damgaladı ve ekledi:

Haberin Devamı

Putin'in ülkenin sivil altyapısını kasıtlı ve barbarca hedef alması nedeniyle kadınlar, erkekler ve çocuklar karanlıkta donuyor.

BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü, Rus saldırılarının devam etmesi durumunda "yaşamı tehdit eden" sonuçlar oluşacağına dair uyarıda bulundu. Koşullar bu şekilde olmaya devam ederse, milyonlarca kişinin daha ülkeyi terk edebileceğini tahmin ediyor.

Dün gece Kiev'de Belediye Başkanı Vitali Klitschko, bazı su kaynaklarının bir gecede onarılmasına rağmen şehrin üçte ikisinden fazlasının kesintiye uğradığını söyledi.

Putinin müttefiki Fransız televizyonunda tehditler savurdu: Yok edilecek

Bu arada Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya'nın Çarşamba günü Ukrayna'nın kasaba ve şehirlerine 70'e kadar seyir füzesi ateşlediğini söyledi.