25.11.2022 - 08:55 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesinin üstünden dokuz ay geçti. Başkent Kiev, ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov ve son olarak güneydeki Herson'da hezimete uğrayan Rus işgalciler, Ukrayna'yı kış soğuğuyla diz çöktürmeyi deniyor.
Cephe hattında bozguna uğrayan Rus ordusu, Ekim ayı başından itibaren Ukrayna'nın kritik altyapı tesislerine füze ve kamikaze insansız hava araçlarıyla saldırı yöntemine geçti. Elektrik ve su altyapılarını hedef alan saldırılar, milyonlarca insanın karanlıkta kalmasına veya susuz günler geçirmesine yol açtı.
Bu hafta içinde gerçekleşen yoğun füze saldırıları, Ukrayna'nın elektrik sistemini felç etti. Ulusal enerji şirketi Ukrenergo, halihazırda Ukrayna'nın elektrik ihtiyacının sadece yüzde 50'sinin karşılanabildiğini belirtiyor.
Ukraynalı mühendisler ve işçiler, var güçleriyle hem elektrik hem de su şebekelerini onarmak için çaba gösteriyor. Harkov bölgesindeki evlerin yüzde 70'ine bu sabah itibarıyla yeniden su verilmeye başlandı.
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, 24 Şubat'ta başlayan işgal sonrası enerji tedariği açısından 'en zor dönemi' yaşadıklarını söylüyor. Moskova'nın uyguladığı taktiği 'enerji terörü' olarak niteleyen Zelenskiy, başkent Kiev dahil 15 bölgede içme suyu sıkıntısı yaşandığını da ekliyor:
"Rus askerleri savaşmayı bilmiyor. Hala yapabildikleri tek şey terör estirmek. Enerji terörü, topçu terörü ya da füze terörü. Rusya, mevcut liderlerinin yönetiminde bu kadar alçalmış durumda."
Kış mevsiminin etkisini göstermeye başladığı Ukrayna'nın bazı bölgelerinde hava sıcaklığı sıfırın altında ve kar yağışı başladı. Uzmanlar, kış boyunca hipotermi (Normalde yaklaşık 37 derece olan vücut sıcaklığının 35 derecenin altına düşmesi) sonucu yaşamını yitiren insanların olabileceğini söylüyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna liderlerinin Rusya'nın taleplerini yerine getirerek savaşa son ve 'halklarının acı çekmesine' son verebileceklerini savundu. Zelenskiy'nin danışmanı Mykhailo Podolyak'ın Peskov'a yanıtı ise "Şehirlere füze yağdırırken barış çağrısı yapmak en üst düzey kişilik bozukluğudur" oldu.
Uluslararası Kayıp Kişiler Komisyonu (ICMP), 274 günü geride kalan savaşta 15 binden fazla Ukraynalı'nın kaybolduğunu bildirdi. Merkezi Lahey'de bulunan kurum, 1990'larda yaşanan Balkan savaşlarının ardından kurulmuş ve Temmuz ayında Ukrayna'da kaybolanları kayıt altına almak ve izlerini sürmek için Kiev'de bir şube açmıştı.
ICMP'nin Avrupa program müdürü Matthey Holliday kaç kişinin zorla transfer edildiğini ve Rusya'da gözaltında tutulduğunu bilmenin, bu kişilerin hayatta mı yoksa ölmüş ve defnedilmiş mi olduğunu anlamanın zor olduğunu vurguluyor. Holliday'e göre kayıp Ukraynalılar’ın soruşturulması süreci savaş bittikten sonra da yıllar boyunca sürecek. 15 bin rakamı alt sınırdan verilen bir rakam. Yalnızca Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'da bile 25 bin kadar kişinin ya kayıp ya da ölmüş olduğu sanılıyor.
ICMP, eski Yugoslavya çatışmalarında DNA örneklerinin veri tabanında depolanması ve akrabalarla eşleştirilmesi sonucu kayıp olduğu ihbar edilen 40 bin kişinin 27 bininin akıbetini ortaya çıkarmıştı. ICMP Kiev'de DNA örnekleri toplamaya ve savcıların savaş suçları davaları açmasını sağlayacak ancak uzun yıllar alacak bir süreç için kapasitesini arttırmaya başladı.
Holliday, "Şu anda önemli olan mümkün olduğunca çok kişinin kimliğinin belirlenebilmesi için tüm doğru önlemleri almak" diye konuştu.
Vladimir Putin'in 2014 yılında el koyduğu Kırım'ın karşısında yer alan Rus şehri Krymsk'da ise, silah sesleri duyuldu. Elinde uzun namlulu bir silah taşıyan 66 yaşındaki Vladimir Zhirov, Krymsk sokaklarını kana buladı.
VPO-209 model silahıyla sokakta insanları avlayan Zhirov, park halindeki araçların yanından geçenlere ateş açtı. Rus yetkililer, silahının üstünü yeşil bir örtüyle kapatan saldırganın üç kişiyi öldürdüğünü açıkladı.
Kırım'a yaklaşık 144 kilometre mesafede bulunan Krymsk şehri yaklaşık 50 bin nüfuslu. Kırım ve Rus ana karasını birbirine bağlayan Kerç Boğazı'na oldukça yakın bir konumda.
Yerel medya, eski eşiyle tartışmaya giren saldırganın daha sonra eline silah alıp sokağa çıktığını yazdı. Zhirov kendisini durdurmak isteyen bir alışveriş merkezi güvenlik görevlisini vurdu, bu sırada içeride olan eşi kaçmayı başardı. Güvenlik görevlisinin önce bacağına ateş açan saldırgan, daha sonra yakın mesafeden kurbanın başını hedef aldı.
Alışveriş merkezi etrafında dehşet saçan saldırgan, en sonunda silahını kendine doğrulttu ve intihar etti.
Ukrayna sınırına yakın konumdaki silahlı saldırı, Rus medyasında işgal haberleri kadar geniş yer buldu.