26.06.2023 - 14:45 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Azak Denizi kıyısındaki Rostov şehrinden siyah bir araçla ayrılırken gülümseyerek poz veren Wagner Grubu lideri Yevgeni Prigojin'den, bir daha haber alınamadı. Paralı askerlerini Moskova'ya doğru harekete geçiren Prigojin, yapılan anlaşmayla Vladimir Putin'in Avrupa'daki tek müttefiki Belarus'a gitmeyi kabul etti.
36 saati aşkın bir süredir Yevgeni Prigojin'in nerede olduğu bilinmiyor. Telegram'ı aktif şekilde kullanan basın ekibi de şimdiye kadar bir paylaşım yapmış değil.
Kremlin, 24 Haziran Cumartesi akşamı Rusya'yı allak bullak eden Wagner ayaklanmasına katılanların hiçbir cezai kovuşturmaya uğramayacağını duyurdu. Ancak bugün Rus medyası Prigojin hakkındaki açılan soruşturmanın devam ettiğini bildiriyor. Kremlin’in kendisine yöneltilen tüm suçlamaları geri çekeceğine dair güvence vermesine rağmen soruşturmanın sürdüğü, Rusya'nın üç ana haber ajansı ve bir gazetede yer aldı.
Basına konuşan isimsiz kaynaklara göre, Rusya'nın iç istihbarat teşkilatı FSB'nin Prigojin'e karşı açtığı bir dava var ve dava kapatılmadı. Dosyanın kapatılmamasının anlaşma için tam olarak ne anlama geldiği belirsizliğini koruyor.
Cumartesi sabahı dizginleyemediği öfkesiyle televizyonlarda görünen Rusya lideri Putin ise, iki günü aşkın süredir kamuoyu önüne ilk kez bugün öğle saatlerinde çıktı. Ancak ne ayaklanmayla ne de Ukrayna işgaline dair bir açıklama yapmadı.
Amerikan The New York Times gazetesi, Wagner birliklerinin Moskova'ya 200 kilometre kadar yaklaştığı Rusya'nın yakın tarihinin en büyük krizini halihazırda tamamı Kremlin'e bağlı medyanın nasıl sunduğunu bir analiz haberle okuyucularına aktardı.
Kremlin'in popüler propagandistlerinden Dmitry Kiselyov, Rossiya 1 televizyonunda Pazar akşamı sunduğu haber bültenini şu cümleyle açtı:
"Rusya'daki askeri isyan, halk tarafından desteklenmiyor. Savaş zamanındaki ihanet ciddi bir suçtur."
Dmitry Kiselyov, kendisini Kremlin'i savunmaya o kadar adamıştı ki, Putin'in 'hainlerin bedelini ödeyeceğini' söylediği ulusa sesleniş konuşmasından birkaç saat sonra en önemli 'hain'in dört taraftan da serbest bırakıldığını dile getirdi.
Vesti Nedeli adlı televizyon programı ise neredeyse tüm yayın boyunca Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in nasıl bir hain olduğunu anlattı, askeri kalkışmanın Rusya'da başarı şansı olmadığını belirtti.
Bir başka Rus televizyon kanalı NTV, diğer televizyonlardaki anlatıyı aynen tekrarladı ve ayaklanmada yabancı güçlerin parmağı olduğunu ima etti.
Hem televizyon kanalları hem de blog yazarlarının canhıraş bir şekilde Putin'e toz kondurmamak için uğraş verdiğini kaydeden New York Times, Rus liderin zor anlarda karar verebilme yeteneğine sahip tek isim olarak öne çıkarıldığını bildiriyor.
Rus medyasının okurları ve izleyicilerine aktardığı anlatı, diğer ülkeler ve uluslararası medyanın yayınlarıyla tamı tamına zıt. Uluslararası yayınlar, Prigojin'in paralı askerlerinin Moskova'ya yürümesinin Putin'in zayıflığını ve kırılganlığını ortaya çıkardığını yazdı.
Kremlin'in kendi yarattığı sorunun sonunda Moskova'nın kapısına dayandığını yazan tabloid Moskovsky Komsomolets, Rus medyasındaki tek farklı örnekti.
Rus medyasının bütün ülkeye alternatif bir gerçeklik sunduğu, özellikle 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna işgaliyle birlikte dünya çapında görünür oldu. Kremlin'in 'özel askeri operasyon' adını taktığı işgalde Rus ordusunun yaşadığı hiçbir hezimeti ekrana getirmeyen medya, asker kayıpları, Karadeniz'de batırılan savaş gemileri ya da Herson'dan geri çekilme gibi utanç verici kararlardan da hiç söz etmedi.